szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az új és jó helyen lévő, kis alapterületű vagy jól felszerelt lakások ára akár 6-10 százalékkal is emelkedhet - mondta Belyó Pál, az Ecostat Gazdaságelemző és Informatikai Intézet igazgatója.

Az intézet IngatlanBarométer című kiadványa szerint a gazdaság szereplői az idén az első fél évben az ingatlanpiac szinten maradását prognosztizálják úgy, hogy a lakásépítési és forgalmazásdinamikája mérséklődik, az infrastrukturális fejlesztéseké pedig folyamatosan és tartósan erősödik.
 
Az Ecostat IngatlanBarométerének értéke tavaly a IV. negyedévben 50,8 százalékra csökkent a III. negyedévi 51,5 százalékról. Belyó hangsúlyozta, hogy a lakáspiacot nagymértékben a makrogazdasági mutatók alakulása alakítja. Úgy vélte, hogy a GDP 4 százalék körüli növekedése javíthat majd a lakáspiacon.
 
Az ingatlanforgalmazók már tavaly is negyedévről negyedévre csökkenő mértékű forgalmat és bérlési szándékot jeleztek és ezt valószínűsítik 2005. első negyedévére is - számolt be Belyó. A lakosság továbbra is az új építésű lakásokat és az építési telkeket keresi majd, így csökken a használt lakóingatlanok iránti vásárlási kedv. 

Az ingatlanforgalmazó cégek várakozásait jellemző index tavaly 52 és 58,2 százalék között mozgott, míg a lakosság ingatlanpiaci konjunktúra indexe tavaly 3,6 százalékponttal csökkent.  Az ingatlanberuházó cégek a forgalmazóknál korábban érzékelték a piac telítettségét, folyamatosan mérsékelték várakozásaikat. 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

Kanadai segítség magyar lakáshitelekhez

Lakásügyi fejlesztésekkel kapcsolatos két évre szóló együttműködésről írt alá Kolber István regionális fejlesztésért és felzárkóztatásért felelős tárca nélküli miniszter és Robert Hage, Kanada nagykövete, a Canada Mortgage and Housing Corporation (CMHC) szövetségi vállalat képviseletében szándéknyilatkozatot kedden.

Világ

Lakáskulcslyuk

Kényes helyzetbe került a hét hónapja hivatalban lévő Stanislav Gross szociáldemokrata kormányfő: gyanús körülmények között vette lakását, ráadásul belügyminisztersége idején egy állítólag kizárólag neki dolgozó nyomozó testületet állított fel.

hvg.hu Gazdaság

Budán estek, Zuglóban nőttek a lakásárak

A lakáspiac szereplői pesszimistán értékelik a 2004-es évet és nem derűlátók a 2005-ös esztendőt illetően sem. Ennek oka egyértelműen a kereslet visszaesése mellett még mindig bővülő kínálat és a lanyha piaci forgalom, azaz az egyensúlyát vesztett piac - derül ki a GKI Gazdaságkutató Rt. legfrisebb elemzéséből.

Gazdaság

Lakásméretben dobogósok vagyunk

Közép-Európában Magyarországon, Szlovéniában és Horvátországban a legmagasabb a magántulajdonban lévő lakások aránya - derül ki az S-Bausparkasse felméréséből. A hat országot érintő felmérés szerint Ausztria és Horvátország után Magyarországon a legnagyobb az egyfőre jutó lakás-négyzetméter arány.

Köd miatt adott ki figyelmeztetést a rendőrség

Köd miatt adott ki figyelmeztetést a rendőrség

Távozásra szólították fel a járványszabályokat megszegő cseh egészségügyi minisztert

Távozásra szólították fel a járványszabályokat megszegő cseh egészségügyi minisztert

Konok Péter: Cancel culture helyett kancellárkultúra

Konok Péter: Cancel culture helyett kancellárkultúra