szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Tavaly 43 913 új lakást vettek használatba, 23,5 százalékkal többet, mint 2003-ban, ugyanakkor az új lakások építésére kiadott engedélyek száma 3 százalékkal 57 459-re csökkent - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A KSH jelentése szerint a lakásépítés elsősorban a fővárosban növekedett; az új lakások 23 százalékát Budapesten építették fel, s az új lakásépítési engedélyek egynegyedét is itt adták ki.

Tavaly, az elmúlt évek tendenciájának megfelelően tovább nőtt az értékesítésre szánt vállalkozói lakások, ezzel együtt a többszintes, többlakásos építkezések aránya, és erősödött az építőipar szerepe a házilagos kivitelezéssel szemben.

Tavaly másfélszeresére nőtt az eladásra szánt új lakások száma, bérbeadás céljára viszont fele annyi lakás sem épült, mint az előző évben. Tavaly országszerte 16 ezer vállalkozói lakás épült, ami az új lakások 37 százaléka, szemben az előző évi 31 százalékos aránnyal, és alig 600 új önkormányzati lakást vettek használatba.

A lakások egyharmada új, többszintes, többlakásos épületben, 7 százaléka lakóparkokban épült, ez utóbbi építési forma megháromszorozódott 2004-ben.

Folytatódott az építési szerkezet módosulása, azaz tovább nőtt a kislakások aránya. Az új lakások közel egyharmada, Budapesten több mint a fele 60 négyzetméter alatti. A tavaly épült új lakások 7 százaléka, Budapesten a 16 százaléka 40 négyzetméter alatti. Az átlagos alapterület 2004-ben 93 négyzetméter volt.

Területileg nagyon egyenetlenül alakult a használatba vett lakások száma. A legtöbb lakás továbbra is Budapesten és Pest megyében épül. Budapesten 1987 óta egyetlen évben sem adtak ki annyi lakásra használatbavételi engedélyt, mint tavaly. A fővárosban összesen 10 152 új lakás épült 2004-ben, 61 százalékkal több, mint az előző évben. Pest megyében tavaly 8 190 lakást építettek, 19 százalékkal többet, mint 2003-ban.

A megyék egyharmadában regisztráltak országos átlag feletti növekedést, a megyék másik harmadában - Tolna, Komárom-Esztergom, Somogy, Zala, Bács-Kiskun és Heves megyékben - viszont 4-13 százalékkal kevesebb lakás épült, mint 2003-ban.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Gazdaság

Lakásméretben dobogósok vagyunk

Közép-Európában Magyarországon, Szlovéniában és Horvátországban a legmagasabb a magántulajdonban lévő lakások aránya - derül ki az S-Bausparkasse felméréséből. A hat országot érintő felmérés szerint Ausztria és Horvátország után Magyarországon a legnagyobb az egyfőre jutó lakás-négyzetméter arány.

hvg.hu Gazdaság

Budán estek, Zuglóban nőttek a lakásárak

A lakáspiac szereplői pesszimistán értékelik a 2004-es évet és nem derűlátók a 2005-ös esztendőt illetően sem. Ennek oka egyértelműen a kereslet visszaesése mellett még mindig bővülő kínálat és a lanyha piaci forgalom, azaz az egyensúlyát vesztett piac - derül ki a GKI Gazdaságkutató Rt. legfrisebb elemzéséből.

MTI Gazdaság

Kanadai segítség magyar lakáshitelekhez

Lakásügyi fejlesztésekkel kapcsolatos két évre szóló együttműködésről írt alá Kolber István regionális fejlesztésért és felzárkóztatásért felelős tárca nélküli miniszter és Robert Hage, Kanada nagykövete, a Canada Mortgage and Housing Corporation (CMHC) szövetségi vállalat képviseletében szándéknyilatkozatot kedden.

Buzinkay György: Károlyi Mihálynak igaza volt

Buzinkay György: Károlyi Mihálynak igaza volt

Kövér eddig 79 millióra büntette a képviselőket, Jakab Péter fizette a legtöbbet

Kövér eddig 79 millióra büntette a képviselőket, Jakab Péter fizette a legtöbbet

Orbán sok erőt kívánt a nizzai áldozatok hozzátartozóinak

Orbán sok erőt kívánt a nizzai áldozatok hozzátartozóinak