szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az IQSYS Informatikai Rt. az idén a teljes hazai informatikai ágazat növekedését 6-8 százalékra becsüli - közölte a társaság hétfőn. A közlemény szerint a piac csak 2007-től, a Nemzeti Fejlesztési Program második ütemének beindulása után vesz majd igazi lendületet.

Az elemzés szerint 2005-ben a fejlődés egyik motorja továbbra is a banki-pénzügyi szektor lesz: az elektronikus szolgáltatások piaca tovább bővül, s a hitelezési szektorban is fejlesztések várhatók.

A közlemény szerint az államigazgatás 2005-ben még a tavalyinál is kevesebb informatikai fejlesztést hajt végre. A társaság a költségvetés számait elemezve arra a következtetésre jutott, hogy az informatikára kevés állami pénzt fordítanak, jóllehet az államigazgatásban sok területen szükség lenne ilyen beruházásokra.

Nem feltétlenül igaz ez ugyanakkor a helyi közigazgatásra: a cég értékelése szerint az idén már az uniós támogatások is növelik e terület fejlesztési lehetőségeit.

A társaság az iparon belül elsősorban a kis- és középvállalati szektor előretörését várja: így például a vállalatirányítási és az ügyfélkapcsolati rendszerek területén. Emellett a nagyvállalatok érdeklődése is nő a fejlett informatikai megoldások iránt - vélik.

Az IQSYS a saját kilátásait illetően is optimista, bár a tavalyi, 30 százalékos növekedés megismétlésére jelenleg nem lát komolyabb esélyt. A cég 2004-ben 3,57 milliárd forint árbevétel mellett 70 milliós mérleg szerinti eredményt ért el. A bevétel tíz százaléka exportból származott.

A társaság az idén a piacinál nagyobb növekedést szeretne elérni, amit az előrelátható első negyedévi 870 millió forintos árbevételre alapoz.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Tech

A mobil informatika elsöprő előrenyomulása megkezdődik

A kínai naptár szerint a 2005-ös esztendő a Kakas éve lesz, amit az Intel a maga módján úgy értelmezett, hogy idén a mobilitás lesz a legfontosabb technológiai jellemző. Ennek szellemében a cég 10 javaslatot is megfogalmazott az informatikát használók számára.

Tech

A következő öt évben az informatika szerepe alapvetően megváltozik

A vállalatvezetők az informatika szerepének gyors megváltozására számítanak, ami az elkövetkező öt évben ugyanis mindinkább valódi versenytényezőként járul hozzá a vállalatok üzleti tevékenységéhez. A legtöbb vezető úgy vélte, hogy az új adatkezelési és analitikai eszközök gyakorolják majd a legnagyobb hatást vállalatuk innovációs képességeire.

Tech

Magyarország a 36. az informatikai ranglistán

Az ENSZ Nemzetközi Távközlési Unió (ITU) nevű szervezetének az információtechnológiai fejlettséget felmérő jelentésében hazánk a közép- és kelet-európai térségben a negyedik helyen áll, világviszonylatban pedig a 36. helyet foglalja el.

Gazdaság

Stagnáló informatikai piacon növekedne a KFKI

Visszafogott állami megrendelésekre és a hazai informatikai piac a GDP emelkedésével megegyező mértékű növekedésére számít idén a legnagyobb többségi magyar tulajdonú IT-vállalkozás, a KFKI Számítástechnikai Rt. A tavalyi költségcsökkentés után a csoport mégis akvizíciókat tervez, és megduplázná profitját.

Tech

Kedvezőtlen eredmények a nagy informatikai cégeknél

Az Egyesült Államokban a napokban látnak napvilágot a 2002. év utolsó negyedévéről szóló vállalati gyorsjelentések. A vezető informatikai cégek - Sun, IBM, Microsoft - kellemetlen hírekkel szolgáltak befektetőiknek.

Washington Post: Beindult az illiberális lengyel sajtódaráló

Washington Post: Beindult az illiberális lengyel sajtódaráló

Koronavírusos a lengyel elnök

Koronavírusos a lengyel elnök

Egy kézikönyvvel veszi fel a harcot a koronavírus ellen a turisztikai ügynökség a hotelekben

Egy kézikönyvvel veszi fel a harcot a koronavírus ellen a turisztikai ügynökség a hotelekben