szerző:
MTI

Tovább mélyül a Volkswagen (VW) botránya: a német Süddeutsche Zeitung (SZ) szerint az ügy kulcsfigurája, a leányvállalat Skoda volt személyzeti főnöke, Helmuth Schuster több más vezetővel - köztük Klaus Volkerttel, az üzemi tanács lemondott elnökével - együtt hat fedőcégből álló, az egész világra kiterjedő láncot hoztak létre, hogy sápot húzzanak a VW-hez kötődő beszállítói szerződésekből.

A lap ezt az illetékes braunschweigi ügyészség forrásaiból tudta meg, amely hétfőn kapta meg a feljelentéshez csatolni kívánt dokumentumokat a maximálisan együttműködő VW-től. A feljelentés szerint Schuster és egy munkatársa kenőpénzeket is elfogadott a cég külföldi beszállítóitól.

Az SZ ugyanakkor cégen belüli forrásokra hivatkozva azt írja, hogy a VW vezetése luxusutazásokhoz juttatta az üzemi tanács tagjait, akiknek cserében a testületben a vezetés irányvonala mellett kellett érvelniük. A juttatás fejenként a 30 ezer eurót is elérhette.

Az ügyészég azonban leszögezte, hogy ez utóbbi gyanúsítás nem képezi a megkezdett nyomozás tárgyát, s más lapra tartozik, hogy lesz-e belőle büntetőügy. A cég szóvivője kedden nem volt hajlandó beszélni a SZ értesüléséről.

Schuster kenőpénzügye miatt, amely állítólag egy indiai VW-gyár létesítésével függött össze, a konszern első számú vezetője, Bernd Pischetsrieder hétfőn leállíttatta az indiai gyártás tervét - közölte vállalati körökre hivatkozva a Handelsblatt című német gazdasági napilap.

Az elharapódzó botrány miatt újabb vádak érték Peter Hartz személyzeti főnököt is, aki hagyományosan a menedzsment és a szakszervezetek együttműködéséért felelős, s akinek Schuster bizalmas munkatársa volt. Hartznak azonban védelmére kelt az üzemi tanács vezetését kedden átvevő Bernd Osterloh, azt állítva, hogy a Hartz elleni támadásokkal valakik meg akarják zavarni az üzemi tanács, az egyik főrészvényes IG Metall és a cégvezetés együttműködését.

Gerhard Schröder kancellár, aki 1998-ig a főrészvényes Alsó-Szászország tartományi miniszterelnöke, egyúttal a felügyelőtanács tagja volt, szintén kiállt Hartz mellett, aki szavai szerint nagy érdemeket szerzett a dolgozói részvétel példaértékű politikájának akkori kidolgozásával.

Alsó-Szászország gazdasági minisztere, Walter Hirche a ZDF televíziónak nyilatkozva rendkívül fontosnak nevezte, hogy az ügyészségi nyomozás és a párhuzamosan elindított független könyvvizsgálói ellenőrzés mielőbb eredményt hozzon az ügyben.

Az továbbra sem ismeretes, hogy Schuster és társai csalásukkal mekkora összegeket térítettek el a VW-nak és a Skodának járó bevételekből.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
MTI Gazdaság

Nevet változtat a Volkswagen?

A Bild című német bulvárlap szerint a wolfsburgi Volkswagen konszern, Európa legnagyobb autógyártója névváltoztatást fontolgat, hogy a konszernt ne keverjék a Volkswagen gépkocsi márkával.

MTI Világ

Ratzinger Volkswagenje 190 ezer euróért kelt el

Közel 190 ezer euróért (mintegy 47 és fél millió forintért) kelt el - nem végleges adatok szerint - csütörtök este XVI. Benedek pápa még bíboros korában használt VW Golfja az e-bay internetes aukciós ház árverésén.

MTI Gazdaság

Dél-Amerikában viszik a Volkswageneket

A Volkswagen csoport tavaly 1,3 százalékkal 5,079 millióra növelte eladott autóinak számát. A dél-amerikai növekedés pótolta az észak-amerikai és az ázsiai piacok lassulását - mondta a csoport pénzügyi igazgatója, Hans Dieter Poetsch a detroiti autószalonon.

MTI Karrier

A Volkswagen vezetői is lemondanak a fizetésemelésről

A Volkswagen autóipari konszern vezetői a dolgozókhoz hasonlóan lemondanak a fizetésemelésről 2007 január végéig, hogy csökkenjenek a bérköltségek, és javuljon a társaság pénzügyi helyzete – közölte a cég szóvivője.

Tökéletes fricska a Kutyapárttól a köztévének

Tökéletes fricska a Kutyapárttól a köztévének

Trumpék ütik-vágják, Macronék viszont szinte babusgatják a Huawei-t, megvan az oka

Trumpék ütik-vágják, Macronék viszont szinte babusgatják a Huawei-t, megvan az oka

Volner ráeresztené a Betyársereget a tüntetőkre

Volner ráeresztené a Betyársereget a tüntetőkre

Küszöbön az idő, amikor a bankkártyánk okosabban fog vásárolni nálunk

Küszöbön az idő, amikor a bankkártyánk okosabban fog vásárolni nálunk

Először még magyarázkodtak, majd kimondták az összeget a szülők, akik pénzért akarták eladni kisbabájukat

Először még magyarázkodtak, majd kimondták az összeget a szülők, akik pénzért akarták eladni kisbabájukat

Stadionországban a győzelem számít, a NER vállalkozói már győztesnek érezhetik magukat

Stadionországban a győzelem számít, a NER vállalkozói már győztesnek érezhetik magukat