szerző:
MTI

Az állam nagyon rosszul, Gyurcsány Ferenc cégei pedig nagyon jól jártak azzal, hogy a kormányfő vállalatainak birtokába állami ingatlanok kerültek - jelentette ki Szijjártó Péter.

A balatonőszödi kormányüdülő egyik villájának privatizációjával 90, a Szalay utcai volt MeH-ingatlan egy jelentős részének eladása esetében pedig 164 millió forint volt az állam vesztesége - mondta az Apró-Gyurcsány érdekkör gazdagodását vizsgáló bizottság fideszes elnöke.

Szijjártó Péter szerint a balatonőszödi villa forgalmi értékét 1994-ben 30 millió forintban állapították meg, amelyet a lízingszerződés értemében 10 év alatt kellett kifizetnie Gyurcsány Ferenc egyik cégének. A cég évente 2,5 millió forint lízingdíjat fizetett, az utolsó évben pedig 7,5 millió forintot, amelyből 5 millió forintot a maradványérték tett ki.

A 10 év alatt kifizetett összeg 1994-re vonatkozó jelenértéke 14 millió forint. Ha 1994-ben valóban 30 millió forint volt a villa forgalmi értéke, akkor Gyurcsány Ferenc cégének tíz év alatt összesen 120 millió forintot kellett volna fizetnie - mondta Szijjártó Péter. A fideszes képviselő ezt azzal magyarázta, hogy a jegybanki alapkamat mértékének átlaga 1994 és 2003 között 19-19,5 százalékot tett ki, a lízingdíj átlagos mértéke pedig 2-4 százalék között változott.

Az államot a forgalmi érték és a megkötött szerződés különbsége alapján 90 millió forint veszteség érte 10 év alatt, s ehhez járult a lízingdíj után visszaigényelt áfa és a társaságiadó-bevételkiesés is - tette hozzá.

Szijjártó Péter elmondta: a Szalay utcai ingatlant a MeH egyik cége 1995 és 2005 között, 10 éven keresztül vette bérbe Gyurcsány Ferenc cégétől. Ez a cég a már Gyurcsány Ferenc vállalatának tulajdonában lévő ingatlant 100 millió forint plusz áfa összegben felújította, amely költségből Gyurcsány Ferenc cége 10 millió forintot vállalt.

A MeH cége 10 év alatt több mint 85 millió forint nettó bérleti díjat fizetett, a felújításra pedig 97 millió forint plusz áfa összeget költött, így az állam ráfordításai több mint 182 millió forintot tettek ki, Gyurcsány Ferenc cége, az Altus Rt. pedig 18 millió 300 ezer forint lízingdíjat fizetett ki - fejtette ki az ellenzéki képviselő. Az állam és Gyurcsány Ferenc cégének ráfordításai között 164 millió forint a különbség - állapította meg Szijjártó Péter. Az ellenzéki képviselő szerint a miniszterelnök az ismertetett adatok vonatkozásában nem adott kielégítő választ az Apró-Gyurcsány bizottság előtt.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
MTI Itthon

Kiket hív be az Apró-Gyurcsány bizottság?

Az Apró-Gyurcsány vizsgálóbizottság szerdai, harmadik ülésén egyhangúlag úgy határozott, hogy a privatizációs tranzakciók vizsgálata kapcsán meghallgatja Szilvásy Györgyöt és Kiss Pétert.

MTI Itthon

Az Apró-Gyurcsány vizsgálóbizottság első ülése

Az Apró-Gyurcsány vizsgálóbizottság első ülésén szerdán nem született döntés az ügyrendről, viszont abban megállapodtak a képviselők, hogy milyen válaszokat és iratokat kérnek be Gyurcsány Ferenctől és feleségétől.

A rendőrök csak úgy engedték el a körbefogott tüntetőket, ha a kamerába mondják a nevüket

A rendőrök csak úgy engedték el a körbefogott tüntetőket, ha a kamerába mondják a nevüket

Itt a legalacsonyabb a rezsi az EU-ban, mégis nagy terhet jelent

Itt a legalacsonyabb a rezsi az EU-ban, mégis nagy terhet jelent

Kövér a lehető legfájdalmasabb szankciókat szabná ki az ellenzékre a parlamentben történtek miatt

Kövér a lehető legfájdalmasabb szankciókat szabná ki az ellenzékre a parlamentben történtek miatt

Be kell mondanom a kamerába a nevemet, ha a rendőr kérdezi?

Be kell mondanom a kamerába a nevemet, ha a rendőr kérdezi?

Fellélegezhet Justin Bieber, új negatív rekord született a YouTube-on

Fellélegezhet Justin Bieber, új negatív rekord született a YouTube-on

Arcfelismerőt vetett be Taylor Swift a zaklatói ellen

Arcfelismerőt vetett be Taylor Swift a zaklatói ellen