Egy pontban engedni látszik Veres János pénzügyminiszter a múlt héten bejelentett adócsomagot illetően a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének nyomására – ez az egyik eredménye az MSZOSZ szövetségi tanácsa tegnapi ülésének. A többi vitás pontban azonban hajthatatlannak tűnt a szaktárca vezetője.

Wittich Tamás MSZOSZ-elnökkel egyetemben több szakszervezeti vezető is nehezményezte, hogy a kormány az adómentesen adható juttatásokra – az étkezési támogatás és az utazási költségtérítés kivételével – bevezetne két korlátot: ezek együttes összege a bruttó bér 15 százaléka, maximum évi ötszázezer forint lehetne - írja a Világgazdaság. Veres a nyomásnak engedve úgy fogalmazott: a 15 százalékos mérték a kabinet javaslata, ahhoz azonban ragaszkodik, hogy kétfajta korlát legyen.

Nem tartotta reálisnak a miniszter azt az igényt, hogy a differenciált minimálbérnél a szorzók magasabbak legyenek - teszi hozzá a lap. (A kormány adóelképzelései szerint a szakképzetlenekre megállapítandó minimálbérnél tíz százalékkal több legyen a szakmunkások és húsz százalékkal a felsőfokúak minimálbére, Wittich Tamás ugyanakkor 1,5-es és 2-es szorzókat említett.)

Nincs lehetőség annak a szakszervezeti követelésnek a teljesítésére sem, miszerint 2006-ban a minimálbér érje el az átlagbér hatvan százalékát – tette hozzá Veres. Többen eredménytelenül bírálták azt a tervezett lépést is, amelynek értelmében az önkéntes kölcsönös biztosító-pénztári adókedvezményhez jövőre már nem lehet azonnal hozzájutni, hanem azt az APEH a magánszemély pénztári számlájára utalja.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
MTI Gazdaság

Elemzők a Gyurcsány-adócsomagról

Londoni feltörekvő piaci elemzők szerint nem segíti a magyar eurócsatlakozási céldátum teljesítését a hétfőn bejelentett adócsökkentési csomag, amely nem javítja a belátható időn belüli költségvetési konszolidáció esélyeit sem.

Gazdaság

Az ötéves adócsökkentési program 13 lépése

Gyurcsány Ferenc ma a Gazdasági és Szociális Tanács ülésén és napirend előtti parlamenti felszólalásában a kormány Száz lépés programjának részeként ismertette az ötéves adócsökkentési program 13 lépését. Az alábbiakban közöljük e lépéseket és ütemezésüket.

MTI Gazdaság

Eltűnik a regisztrációs adó

Az elképzelés alapján a tagállamok nagy részében - de nem mindegyikében - kivetett regisztrációs adó fokozatosan beépülne az éves üzemben tartási adóba, és így egy idő után megszűnne.

MTI Gazdaság

Fidesz: Gyurcsány és Kóka nem fizet majd luxusadót

A Fidesz két képviselője a miniszterelnök háza előtt tartott sajtótájékoztatón arra hívta fel a figyelmet, hogy a kormány két leggazdagabb, milliárdos tagjának, Gyurcsány Ferencnek és Kóka János, gazdasági miniszternek, vagyonnyilatkozatuk alapján nem kell majd luxusadót fizetniük. Gyurcsány felesége azonban közölte: be fogják fizetni a luxusadót.

Vélemény

Az adócsökkentési lufi

Magyarországon "a rendszerváltás óta legnagyobb mértékű" adócsökkentésről beszélnek. Jól hangzik, de az is igaz, hogy az elmúlt másfél évtizedben nem volt itthon érdemi adócsökkentés.

Már nemcsak a jó bért, de a megbecsülést és a törődést is keresik a munkavállalók

Már nemcsak a jó bért, de a megbecsülést és a törődést is keresik a munkavállalók

Alkatrészgyárat épít az Airbus Helicopters Magyarországon

Alkatrészgyárat épít az Airbus Helicopters Magyarországon

21 millió 820 ezer kifizetetlen túlóra a francia rendőröknél

21 millió 820 ezer kifizetetlen túlóra a francia rendőröknél

Egy budapesti ház kertjéből jelentkezett be Henry Cavill

Egy budapesti ház kertjéből jelentkezett be Henry Cavill

May nem akar újabb népszavazást a Brexitről

May nem akar újabb népszavazást a Brexitről

Olcsóbb lesz a gázolaj

Olcsóbb lesz a gázolaj