szerző:
eurohirek.hu

Az Európai Parlament képviselői szerint jobban kellene népszerűsíteni az eurót, különösen az új tagállamokban, ahol a közös pénzt támogatók aránya csupán 44 százalék. A kampányra 16 millió eurós támogatást irányoztak elő.

Ki lehet lépni, de kockázatos

Elhagyhatják az euróövezetet a tagországok, ám egy ilyen lépés komoly kockázatokkal járna - közölte Christian Noyer, az Európai Központi Bank (EKB) vezetőtanácsi tagja.

Ez az első alkalom, hogy az EKB magas rangú képviselője nyilvánosan szól arról: az euró bevezetése megfordítható folyamat.

„Az euróövezet tagországai szuverén államok, így hát lehetőségük van arra, hogy kilépjenek a monetáris unióból” mondta egy franciaországi, zártkörű tanácskozáson Noyer, aki szerint viszont egy ilyen lépés megkérdőjelezné az adott ország helyét az Európai Unióban, és a gazdaság, a pénzügyek szempontjából sem lenne kockázatmentes.

Olaszországban mostanában a lírához való visszatérés lehetőségeit latolgatják, a régi nemzeti fizetőeszközt egyelőre az euróval párhuzamos pénzként használnák, és az Északi Liga Berlusconi-kormányban lévő magas rangú képviselői népszavazás megtartását sem tartják lehetetlennek ez ügyben.

Az európai képviselők szerint jobb kommunikációs stratégiára van szükség, el kell magyarázni az euró nyújtotta előnyöket. Az e heti strasbourgi EP-ülésen ennek jegyében terjesztett elő jelentést egy holland liberális politikus, Jules Maaten. Szerinte a közös valuta legnagyobb előnyei: az árstabilitás, az alacsonyabb tranzakciós költségek és kamatok, az EU-n belüli kereskedelem és utazási ágazat ugrásszerű fejlődése.

A jelentés azt is megemlíti, hogy a közös pénz bevezetése óta sokat veszített népszerűségéből abban a 12 országban, ahol használják: a váltás előtt a támogatók aránya 68 százalék volt, röviddel az átállás után ez 75 százalékra nőtt, majd 2004 első felére 66 százalékra csökkent.

Az új tagországok polgárainak véleménye az eurózóna polgárainál is lesújtóbb: csak 44 százalékuk gondolja azt, hogy az euró bevezetése pozitív változásokkal járna.

A liberális politikus jelentése szerint az európai monetáris uniót reklámozni kell, „csábító csomagként eladni” a közönségnek. Az eurószkeptikus képviselők másképp gondolják. John Whittaker brit képviselő szerint, ha az euróról szóló információk objektívek és semlegesek lennének, akkor nem lehetne meggyőzni az embereket.

A képviselő úgy látja: az eurónak nem sikerült az emberek unióját erősíteni, sőt a szükséges strukturális reformokat sem volt képes kierőszakolni. Whittaker szerint ostobaság és álszent dolog lenne 16 millió eurót az eurózóna promóciójára fordítani

A jelentés elismeri, hogy az új tagállamokban az euró bevezetése után, közép- és hosszútávon valamivel magasabb lesz az infláció, de nem csupán az euró miatt, hanem a jelenleg is létező árkülönbségek okán is. A liberálisok szerint erről a tényről tájékoztatni kellene a polgárokat.

Hogy az euróövezet más tagállamaiban tapasztalt visszaéléseket megelőzzék, a jelentés kettős árazást javasol legkevesebb három hónapig az euró bevezetése után. Ezzel eloszlathatják az emberek félelmét azzal kapcsolatban, hogy az euró növeli az árakat, illetve a cégektől elveszik annak lehetőségét, hogy az átállást ürügyként használják az áremelésre.

Hat új EU-tagország már belépett az unió közös árfolyam-mechanizmusába, az úgynevezett ERM-II-be, ami a euróövezeti tagság előszobája.

Észtország, Szlovénia és Litvánia tavaly júniusban, Lettország, Málta és Ciprus pedig idén áprilisban csatlakozott. Terveik szerint 2007-2008-ban állnak át az euró használatára.

Szlovákia az elvárások szerint 2009-ben csatlakozik, míg a visegrádi négyek további tagjai - Lengyelország, Csehország, és Magyarország - leghamarabb 2010-ben.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Egyetlen nap alatt 285 millió forinttal gazdagodott Schmidt Máriáék családi cége

Egyetlen nap alatt 285 millió forinttal gazdagodott Schmidt Máriáék családi cége

A közmédia honlapján egy szó sincs a székház előtti tüntetésről

A közmédia honlapján egy szó sincs a székház előtti tüntetésről

Akkora rés tátongott a Google+-on, hogy kikerült 52 000 000 felhasználó személyes adata

Akkora rés tátongott a Google+-on, hogy kikerült 52 000 000 felhasználó személyes adata

Elmarad Curtis nagykoncertje

Elmarad Curtis nagykoncertje

Kásler: Az egyenlőség alapja nem a liberalizmusban, hanem a Bibliában van

Kásler: Az egyenlőség alapja nem a liberalizmusban, hanem a Bibliában van

Élő közvetítésben pofozta fel feleségét a Fortnite-játékos, letartóztatták a rendőrök

Élő közvetítésben pofozta fel feleségét a Fortnite-játékos, letartóztatták a rendőrök