szerző:
MTI

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) a Pick Szeged Rt. két, egyenként 32,845 százalék szavazati joggal rendelkező tulajdonosa, Brazsák József és Csarodai József összehangolt magatartását állapította meg, és a két magánszemélyt külön-külön 50 millió forint pénzbírság megfizetésére kötelezte.

A Magyar Tőkepiacban szerdán megjelent határozat szerint a két magánszemélynek értékesítenie kell a részvénycsomagját és nem gyakorolhatják részvényesi jogaikat.

Ez az eddigi legmagasabb összegű bírság, amit ilyen ügyben a felügyelet kiszabott, az eddig kiszabott legmagasabb bírság tőzsdei részvénytársaságnál 22,5 millió forint volt - mondta Binder István, a felügyelet szóvivője.

A PSZÁF június 24-én közölte, hogy vizsgálatot folytat a Pickben történt meghatározott befolyásszerzés jogszerűségét illetően és ezért - június 21-től számítva - 30 napra felfüggesztette a Délhús Rt. által a szalámipapírra tett nyilvános vételi ajánlat elbírálását.

A felügyelet a most meghozott határozatában azt állapította meg, hogy Brazsák és Csarodai egymással kapcsolatban nem álló, független személyek közös befolyásszerzést valósítottak meg azáltal, hogy a Pickben 2005. április 11-én külön-külön megszerzett befolyásuk kapcsán összehangolták magatartásukat. A részletek azonban nem nyilvánosak - mondta a szóvivő.

A határozat szerint a vizsgálat tovább folytatódik a befolyásszerzés ügyében, a két magánszemélyhez nem kötődően is.

A Csányi Sándor OTP elnök-vezérigazgató érdekeltségébe tartozó Délhús június 8-án kérte a felügyelettől a jóváhagyást ahhoz, hogy részvényenként 1046 forinton nyilvános vételi ajánlatot tegyen a Pick összes részvényére, amely nincs a Délhús birtokában.

A 3,27 milliárd forint jegyzett tőkéjű Pickben 31,21 százalék tulajdoni és 32,17 százalék szavazati hányada van a Délhúsnak és a többi részvényen Brazsák és Csarodai osztozik. Részesedésüket a korábbi fő tulajdonostól, az Arago Holdingtól vették meg. Egy különleges jogokat biztosító részvény állami tulajdonban, az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt.-nél (ÁPV) van.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
MTI Gazdaság

Felfüggesztették Csányi Pickre tett ajánlatát

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) vizsgálatot folytat a Pick Szeged Szalámigyár Rt.-ben történt meghatározott befolyásszerzés jogszerűségét illetően, ezért 30 napra felfüggesztette a Délhús Rt. által a szalámipapírra tett nyilvános vételi ajánlat elbírálását.

MTI Gazdaság

Csányi beszállt a Pickbe

A Dél-magyarországi Húsipari Rt. (Délhús) 31,21 százalékos részesedést vásárolt a Pick Szeged Rt.-ben az Arago Holdingtól - közölte a Pick Rt. a Magyar Tőkepiacban.

Szegedi kutatók rájöttek, hogyan lehet kitrükközni a baktériumok szuperképességét

Szegedi kutatók rájöttek, hogyan lehet kitrükközni a baktériumok szuperképességét

Kövér még nem csapott le, de hónapokig tartó kizárás várhat az ellenzékre

Kövér még nem csapott le, de hónapokig tartó kizárás várhat az ellenzékre

Ma van a magyar kórusok napja

Ma van a magyar kórusok napja

Nagy siker a két Vajda kiállítás

Nagy siker a két Vajda kiállítás

Az óceán közepén hánykolódott a nő, akit állítása szerint az iPhone-ja mentett meg

Az óceán közepén hánykolódott a nő, akit állítása szerint az iPhone-ja mentett meg

Számot nem tudunk mondani, de mutatjuk: ennyien tüntetnek a túlóratörvény ellen

Számot nem tudunk mondani, de mutatjuk: ennyien tüntetnek a túlóratörvény ellen