szerző:
hvg.hu

A hazai piacon a mögöttünk álló héten – olykor hektikus gyorsasággal – jól meghatározható sávokon belül folyt a kereskedés. Ez az állampapír piactól a részvényekig minden szegmensre igaz.

Ennek oka abban keresendő, hogy nemcsak a hazai helyzet okoz bizonytalanságot, hanem a nemzetközi környezet is sok kérdést vet fel a befektetők számára a térségbeli befektetésekkel kapcsolatban.

Ez önmagában inkább a piac gyengülését vonná maga után, de a hazai rossz makrogazdasági helyzet nem egyértelműen bizonyítható, a negatív és pozitív tendenciák egyszerre vannak jelen továbbra is, a vállalati szektor teljesítménye pedig mindettől függetlenül kiemelkedő.

A gyorsjelentési szezon kisebb profit realizációt indított el, de ez mára lecsengőben van. A kötvénypiac közben elég szűk sávban mozog, határozott tendenciák nincsenek a piacon. A korábbi ajánlásunkra utalva ma is azt mondhatjuk, hogy 7 százalék feletti szinteken érdemes lehet lassan vásárolni, de figyelmeztető jel, hogy egy-két nap hozamcsökkenése rendre emelkedést hoz maga után, így nehéz jelentős nyereséget elérni.

Devizapiac. A devizapiac az elmúlt időszakban a dollár erősödésétől volt hangos. Időnként egy-egy napon gyengül ugyan a zöldhasú, de az euróhoz mérten továbbra is az erősödés a meghatározó tendencia. A technikai szintnek tekintett 1,17 keresztárfolyamot többször is meghaladta a piac, de drámai – 1,15-1,10-es szint – gyors elérése mégsem következett be. Ez annak köszönhető, hogy az európai konjunktúra adatok biztatóan alakulnak, így az ECB részéről nem kizárt – csak 2006-ban – 50-75 bázispontos kamatemelés.Jól megfigyelhető, hogy a korábbi technikai szint közelében lelassult a trend, de ez csak átmeneti állapot hiszen az amerikai vállalatok nyereségének hazautalása (adókedvezmények) folyamatos vételi nyomást gyakorol a dollár piacán.

Az európai jegybank továbbra is vonakodik a kamatszintekhez nyúlni, de egy-két nyilatkozat, valamint a retorika változása azt sejteti, hogy a jövő évben – ha a gazdasági növekedés gyorsul és nem csökken az infláció – már számíthatunk kamatemelésre is. Ebben a környezetben a feltörekvő piacokra koncentráló befektetési stratégák kivárásra játszanak, mivel a magasabb növekedési potenciál továbbra is vonzó, de a jövőben várható kamat- és hozamfelárak szintje ma nehezen becsülhető.

A hazai piacon is ez a halogató taktika érződik, mivel alacsony forgalom mellett irány nélküli a piac, egy-egy nagyobb megbízás akár több forintos eltérést is előidézhet a forint euróhoz mért árfolyamában.Ez jól látható a fenti ábrán is. Az EUR/HUF 248-252-es szintek közé szorult, a dollár szárnyalása viszont itt is szembeszökő trendszerűséget mutat. Ez a tény nem zavaró mindaddig, amíg az olaj nemzetközi ára csökken, de ha kialakulna egy újabb emelkedő trend, akkor az importált infláció már feszültségeket okozhat, amit az ÁFA-csökkentés természetesen átmenetileg tompíthat. Ajánlásunk nem változott, a 250-es EUR/HUF, illetve a 210-es USD/HUF szintnél erősebb forint mellett a devizapozíciók építését javasoljuk.

A 3-5 éves lejáratok vételét ajánljuk (Oldaltörés)


Kötvénypiac. A kötvénypiacon is megjelentek azok a hatások, amik a sávban való mozgást eredményezték. Ez a helyzet nem lenne kedvezőtlen, de csak abban az esetben, ha a sávszélek elég messze lennének egymástól ahhoz, hogy a kereskedésben meglévő díjak és spread-ek lehetőséget adnának jelentősebb nyereség elérésére. Ma ez a sáv meglehetősen szűk, így ajánlásunk sem változott.

Korábban arra számítottunk, hogy a két hete – 7 százaléknál magasabb hozam mellett – vásárolt papírok mára már nyereséget termelnek. Volt is némi hozamcsökkenés, de ez ma még nem éri el azt a szintet, ahol érdemes lenne eladni és egy újabb belépési pontot keresni. Ajánlásunk tehát továbbra is a 3-5 éves lejáratok vétele 7 sázalékos hozamszint mellett.Részvénypiac. A BÉT sem vonhatta ki magát a többi piacot érintő folyamatokból, így itt is a sávkereskedés jellemezte a piacot. Itt természetesen már elérhető nyereségszintek is kialakultak egy-egy részvényt tekintve, de a piac egésze nem változott jelentősen az elmúlt egyhét során.A hét elején a Mol és az Egis, majd a Richter és az OTP erősödtek, de egyszerre egyirányú mozgás a vezető részvényeknél nem volt. Ez azt mutatja, hogy mozognak ugyan a portfóliók, de jelentős új befektetés, vagy pénzkivonás nem volt. Az eredmények és a kilátások alapján ma azt mondhatjuk, hogy az OTP, valamint a Mol vásárolható a jelenlegi szintek mellett, míg az áramszolgáltatók – az utóbbi napok emelkedése miatt– tartásra ajánlhatók, az Egis és a Richter esetében pedig a kivárás taktikája javasolt.

Ajánlás (Oldaltörés)


Állampapír piac:

- állampapírok: 3-5 éves lejárat vétele

- vállalati kötvények: kivárás

Nemzetközi részvénypiac:

- EU részvények: tartás

- USA részvények: eladás,

- Orosz részvények: kivárás

Hazai részvénypiac:

- Hazai részvények: OTP, Mol: vétel, szolgáltató szektor: tartás, Egis, Richter: kivárás

Befektetési alapok:

ingatlan alapok, euróban denominált alapok vétele
Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Ez történt: körbeküldtek Magyarországon egy SMS-t, amit jobb, ha nem vesz komolyan

Ez történt: körbeküldtek Magyarországon egy SMS-t, amit jobb, ha nem vesz komolyan

Duna menti Hollywoodról beszélt a filmügyi kormánybiztos

Duna menti Hollywoodról beszélt a filmügyi kormánybiztos

Dínót akart a kis Theo, kapott egy hatmétereset

Dínót akart a kis Theo, kapott egy hatmétereset

Az MSZP nem fogja támogatni a dezertőröket

Az MSZP nem fogja támogatni a dezertőröket

Tordai Bence feljelenti Dúró Dórát és Horváth Lászlót

Tordai Bence feljelenti Dúró Dórát és Horváth Lászlót

A közel 500 lóerő és 1000 Nm nyomaték a két legfontosabb adat az Audi sportosabb e-tronjában

A közel 500 lóerő és 1000 Nm nyomaték a két legfontosabb adat az Audi sportosabb e-tronjában