szerző:
hvg.hu

Már hetekkel december 6-a előtt beindult a hazai mikulásüzlet: a csokifigurák gyártói, a szuper- és hipermarketláncok és a mikulás-szolgálatok mellett az utazásszervezők, és a légitársaságok is rámozdultak a néhány napos szezonra. Az igény pedig egyre nagyobb: van, aki milliókat is hajlandó elkölteni a nagyszakállú kedvéért. A hvg.hu télapókörképe árakkal.

© MARABU
Már 40 forintért is kapható csokimikulás, igaz a kisebb, 30 grammos családból, de az átlagtélapó figurája 100-300 forintba kerül, legalábbis a G’Roby szupermarketlánc üzleteiben.

A mikuláscsomagok ugyanitt 350-1500 forintba kerülnek, az ártól függ, hogy a mikulás mellett milyen édességek kerülnek még a zacskóba.

Majdnem minden harmadik hazai háztartásban vásárolnak csokimikulást december 6-a előtt – derül ki a GfK Hungária kutatásából, amely szerint a szezonális csokoládéfigurák iránti igény 2002 óta folyamatosan növekszik.

Tavaly 6 százalékkal többet vásároltak belőle, mint 2003-ban, a forgalom értéke pedig 9 százalékkal emelkedett. Az árak is követték a forgalomnövekedést: míg 2003-ban egy kilogrammnyi csokimikulás átlagosan 1921 forintba került, 2004-ben már 1977 forintba.

A játékkal, ajándéktárggyal kiegészített édességcsomagok népszerűsége a hagyományos mikuláscsomagok rovására növekszik, annak ellenére, hogy előbbiek átlagosan háromszor drágábbak az utóbbiaknál – tette hozzá egy másik elemzésben az AC Nielsen piackutató. 

Sapka, sál
© sxc.hu
Ha valaki nem elégszik meg az ablakokba állított mini verzióval, akár élőben is találkozhat a Mikulással. Persze nem ingyen. A családfő, vagy nagypapa kölcsönzött mikulásruhában vezetheti félre a gyerekeket, ám ez az ingyenes családi műsoron kívül közel tízezer forintba is belekerülhet.

Az O’mas Jelmezkölcsönző budapesti és vidéki üzleteiben például 3500-3800 forintért kölcsönöznek télapójelmezt egy napra, ám a kiegészítőkért – akárcsak a legtöbb kölcsönzőnél – itt is külön kell fizetni: a szakállért 900 forintot, a parókáért 1200-at, a zsákért és botért 400-400 forintot, csizmáért 1500 forintot, a sapkáért és kesztyűért pedig együtt 700 forintot kérnek.

A teljes kosztumot kiegészítőkkel tehát összesen 8600 forintért kaphatjuk meg, már ha nem vállaljuk a megjelenést hiányos jelmezben.

Éneklő krampusszal drágább (Oldaltörés)

A személyes próbatétel helyett másokat is lefizethetünk, hogy játsszák el a nagyszakállút. Az alkalmi dublőrök gyakran apróhirdetésben, falragaszon hirdetik magukat, és bár várhatóan pár ezer forintért vállalják a beugrást, jobb az ilyesmit profira bízni.

A Bál-Na Produkció és az Alba Event Mikulásszolgálata egy gyerekhez 5800 forintért (áfa nélkül) küld előre felkészített télapót, de olcsóbb, ha a szomszédék csemetéit is áthívjuk, ugyanis 10 gyereket már 18200 forintért látogat meg a cég munkatársa.

Egy másik vállalkozás, a Rendezvénycentrum csoport tagjaként működő Mikuláscentrum az 5 gyerekes, vagy annál kisebb létszámú családhoz 8000 forintért szervez látogatást, igaz ugyan, hogy ez legfeljebb félóráig tart.

Ugyanitt az egyszerű krampusz félóránként 4 ezer forintért, a gitározó-énekelő krampusz pedig 11 ezerért vállalja a fellépést. A szolgálatok általában írásban fogadják el a megrendeléseket, a Mikuláscentrumnál e-mailben is el lehet küldeni a megrendelőlapot.

A lappföldi nyáron is aktív
© rovaniemi.fi
A rendhagyó élményre vágyók el is utazhatnak az év legnagyobb részében Lappföldön élő Mikuláshoz a finnországi Rovaniemibe (lásd alább). A Vista utazási iroda super last minute lappföldi túrájára például már november végén elfogytak a helyek, annak ellenére, hogy a 4 napos út ára elég borsos, 119900 forint volt.

Az utasok kiegészítő hómobil-, illetve rénszarvastúrán látogathatják meg Joulupukkit, ahogy a finnek hívják a Mikulást, 45200 forintos pluszdíjért.

Ha egyénileg utazunk, többek között a Malév vagy a Finnair finn légitársaság gépével is eljuthatunk Helsinkibe, onnan pedig átszállás után a sarkköri mikulásvilágig a Finnair gépével. Mindez a Finnairnél 150-160 ezer forintba kerül, bár a légitársaság ügyfélszolgálatán a hvg.hu-nak november végén azt mondták, hogy a legtöbb járat betelt, így már csak a legdrágább helyek maradtak.

Rovaniemi környékén 12 szálloda működik, de érdemes jó előre gondoskodni a szállásról, mert a szobák többségét a turistacsoportok számára már hetekkel, sőr hónapokkal december előtt lefoglalják.

Az igazi lappföldi euróért (Oldaltörés)

Mikulásfalva Lappföldön
© santaclausvillage.info
A mikulásturisták legfőbb célpontja a finn sarkkörön fekvő, 36 ezer lelkes Rovaniemi városkától nyolc kilométernyire, a  fenyőerdők közepén található Santa Claus Village.

A Santa Claus reptérről busszal lehet megközelíteni a Santa Claus Village épületegyüttesét, amely leginkább egy nagy bevásárlóközpontra emlékeztet.

A faluban, amelynek „főterén” fehér felfestett sáv jelzi a sarkkört, a temérdek üzlet és étterem mellett a Mikulás postahivatala is helyet kapott. Évente közel 150 országból 500 ezer levél érkezik ide a gyerekek kívánságlistáival (érdekes módon a látogatók is szabadon böngészhetnek a fakkokba rendezett levelek között).

Az épületek közötti fapóznákra erősített hangosbemondókból állandóan árad a karácsonyi zene, még nyáron is.

A Mikulás maga a főépületben fogadja a zarándokokat, és szívesen térdére ülteti még a felnőtt rajongókat is. Saját fotókat nem lehet készíteni, csak a fogadóterem sarkában dolgozó zöld manó által készített polaroidképekből lehet vásárolni több euróért. A boltokban a mikulásmotívum ural mindent (sörnyitótól az alsónadrágig), az étterembenben pedig a rénszarvaspörit is meg lehet kóstolni.

Itt lakik
© santaclausvillage.info
„Magyarokkal csak ritkán találkozunk, de aránylag sokan érkeznek az ottani testvérvárosunkból, Veszprémből” – mondta a hvg.hu kérdésére Marietta Martin, a Mikulás Turizmus Központ munkatársa. A mikulásfalu szerinte évente 400 ezer látogatót fogad, legfőképp britek, franciák, olaszok és görögögök érkeznek ide decemberben, illetve sok orosz is eljön januárban. Húsz cég működik itt, november és január vége között a falu 20 millió eurós forgalmat generál, amely majd egyötöde az egész évi forgalomnak.

A Santa Claus Village-től két kilométernyire található a Santa Park szórakoztató központ, amelyet egy barlangban alakítottak ki. A Mikulás itt is fenntart egy irodát, és konyhájában a karácsonyi süteménysütésbe is beszállhatunk. De van itt manóiskola és jégbár is a szokásos shopok és éttermek mellett. A belépő 20 euró, gyerekeknek 15 euró.


Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Háló

Karácsonyi bevásárlás a neten

A karácsonyi ajándékokra vadászók között egyre többen vannak, akik a bolti tolongás elkerülése és a kedvezmények miatt inkább interneten rendelik meg az ünnepi meglepetéseket. November és december eleje húzószezonnak számít a gomba módra szaporodó hazai online kiskereskedőknek, akik idén is a forgalom dinamikus bővülésére számítanak.

MTI Világ

Marihuanás mikulások egy iskolában

Szokatlan ajándékot hozott a Mikulás az idén egy Rio de Janieró-i iskola tanulóinak - az édességek között néhányan egy-egy kis csomag marihuanát is találtak.

Ki élhet vissza az erőszakkal? A Watchmen ízekre szedi a szélsőjobboldali populizmust

Ki élhet vissza az erőszakkal? A Watchmen ízekre szedi a szélsőjobboldali populizmust

Tíz éven át csicskáztatta, megnyomorította áldozatát, öt évet kapott

Tíz éven át csicskáztatta, megnyomorította áldozatát, öt évet kapott

Nem halott a dízel – vélekedik a meglepetéssel készülő Mazda

Nem halott a dízel – vélekedik a meglepetéssel készülő Mazda

15 év börtönre ítéltek egy újságírót a donyecki szakadárok

15 év börtönre ítéltek egy újságírót a donyecki szakadárok

Orosz hackerek iráni álcába bújva támadták 20 ország szervezeteit

Orosz hackerek iráni álcába bújva támadták 20 ország szervezeteit

Pikó András üzent a fideszesek mellett kampányoló kerületi lap volt főszerkesztőjének

Pikó András üzent a fideszesek mellett kampányoló kerületi lap volt főszerkesztőjének