Az idén különösen azokat az evás cégeket ellenőrzik, amelyek nem valós költség-, illetve jövedelemátcsoportosítást hajtanak végre - írja a Világgazdaság.

Tovább tartanak nyitva a posták február 15-én

A postákon meghosszabbított nyitvatartási idővel és megerősített szolgálattal várják az ügyfeleket szerdán. Az egyéni vállalkozóknak, az éves áfa-bevallóknak, és az egyszerűsített vállalkozói adó (eva) hatálya alá tartozó egyéni vállalkozóknak szerda éjfélig kell postára adniuk adóbevallásukat, emellett a felsőoktatási felvételi jelentkezés időszaka is ekkor zárul le.
A becslések szerint szerdán éjfélig mintegy három-négymillió adóbevallást és jelentkezési lapot adnak postára, nagyobb hányadukat az utolsó napon. A várható forgalomfelfutás miatt a megyeszékhelyeken működő főpostákon egységesen 20 óráig, a fővárosi a XII. kerület, Krisztina Krt. 6-8. szám alatti 114-es postán, 22 óráig adhatják postára a nyomtatványokat az ügyfelek. Budapesten a Nyugati pályaudvar melletti 62-es, a Keleti pályaudvar szomszédságában lévő 72-es posta, valamint a Nyíregyháza-Jósaváros postamesterség éjfélig lesz nyitva. A fővárosi Fogarasi utcai Tesco bevásárlóközpontban található posta ezen a napon is non-stop nyitva tartással várja az ügyfeleket.

Az APEH-nél tavaly kiemelt ellenőrzési téma volt az evás vállalkozások vizsgálata. A több mint 95 ezerből csaknem 700-at nézett át valamilyen módon a hatóság, s mintegy 200 olyan céget is, amelyek evások számláit fogadták be. Kiderült: az adózók esetenként kapcsolt vállalkozások alapításával használták ki a 15 százalékos adóterhet viselő végső értékesítés lehetőségét úgy, hogy a befogadott szállítói számlák 25 százalékos áfatartalmát az érdekeltségi körükbe tartozó másik vállalkozásukban helyezték levonásba. Ez nemcsak jelentős adómegtakarításra adott lehetőséget – valós teljesítés nélkül –, hanem arra is, hogy a kapcsolt vállalkozás a számla nélkül vagy a nem adóalanyoktól beszerzett termékeket az evaalany számlájával legalizálja. Az ellenőrzés során az is kiderült, hogy a számlabefogadók sokszor hamarabb igényelték vissza az evás számla áfatartalmát, mint ahogy az ehhez a számlához kapcsolódó eva megjelent volna a költségvetésben.

Az APEH megyei és fővárosi igazgatóságai tavaly 283 saját kiválasztású ellenőrzés során azokat a cégeket jelölte ki, amelyek árbevétele az előző évekhez képest jelentősen nőtt, és megközelítette a 25 millió forintot, egy érdekeltségi körbe tartoztak (vagyis tulajdonosaik vagy megbízott könyvelőjük ugyanaz volt), az evás időszakot megelőzően kapcsolt vállalkozásból származó bevételt vallottak be, illetve nem nyújtottak be bevallást.

Az APEH az evásoknál 363, adatok gyűjtésére irányuló ellenőrzést végzett, ahol az evás vállalkozók számlakibocsátási gyakorlatát ellenőrizték. Elsősorban olyan számlázási tevékenységre irányultak a vizsgálatok, ahol a kibocsátott számlákat, bizonylatokat a korábbi tapasztalatok alapján nem valós gazdasági teljesítményről állították ki, és jellemzően oktatásról, szoftverkészítésről, tanácsadásról, könyvelésről és számítástechnikai tevékenységről szóltak. Az adatgyűjtésre irányuló vizsgálatok keretében a feltárt szabálytalanságok miatt 699 ezer forint mulasztási bírságot szabtak ki

Az APEH-igazgatóságok az evás számlák befogadóit is ellenőrizték, tavaly év végéig 183 esetben, s mintegy 48,6 millió forint adókülönbözetet állapítottak meg.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Salgó Andrea (hvg.hu) Munkaviszony

Színlelt szerződések: az APEH is büntet

Július 1-től az adóhivatal is bünteti a színlelt szerződésekkel dolgozó vállalkozásokat. A munkaügyi ellenőr feljelentése alapján az APEH munkatársai bírságot és késedelmi pótlékot szabhatnak ki a korábban meg nem fizetett járulékok után. Az engedetlen vállalkozókat akár 8 év szabadságvesztésre is ítélhetik.

MTI Vállalkozás

APEH: 107 milliárdot fizettek az adósok

Végrehajtási eljárás keretében 207 milliárd forint bevételre tett szert az adóhivatal, ami 7,6 százalékos emelkedést jelent a 2004. évihez viszonyítva. Ebből 107 milliárdot fizettek az adósok.

Az V. kerületi kapitányság előtt ért véget a tüntetés

Az V. kerületi kapitányság előtt ért véget a tüntetés

A Háttér Társaság a köztévének: a homoszexualitás nem betegség, nem lehet gyógyítani, és nem is kell

A Háttér Társaság a köztévének: a homoszexualitás nem betegség, nem lehet gyógyítani, és nem is kell

Serena Williams megvigasztalta legyőzött és könnyező ellenfelét

Serena Williams megvigasztalta legyőzött és könnyező ellenfelét

Megkínozták a forgatáson: nem moshatott hajat a Trónok harca színésznője

Megkínozták a forgatáson: nem moshatott hajat a Trónok harca színésznője

Kezdd az új évet eredményesen: Így kérj fizetésemelést 11 lépésben

Kezdd az új évet eredményesen: Így kérj fizetésemelést 11 lépésben

Nagy Blanka a színpadról is beolvasott a Fidesz publicistájának

Nagy Blanka a színpadról is beolvasott a Fidesz publicistájának