szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 121,74 pontos csökkenéssel, 22898,83 ponton zárt hétfőn, a pénteki záró értékhez képest ez 0,53 százalékos gyengülés. A forgalom nagy részét Mol részvények átkötése adta.

A részvénypiac forgalma meghaladta a 137 milliárd forintot, ebből azonban több mint 130 milliárd forintot a Mol saját részvény átkötésének értéke tett ki. E nélkül a forgalom a napi átlag felét is alig érte el. A vezető részvények gyengültek az előző napi záráshoz viszonyítva.

Mol Rt. 20.515 forintos árfolyamon értékesített 6 007 479 darab tulajdonában lévő Mol részvényt a Magnolia Finance Limited részére, a Magnolia 5,58 százalékos befolyást szerzett a Mol-ban. A tranzakcióról szóló adásvételi szerződést március 13-án írták alá a felek. A tőzsdei tranzakciónál az ING Bank (Hungary) Rt. működött közre.

A kis- és közepes részvények indexe, a BUMIX 15,51 ponttal, 0,74 százalékkal 2113,58 pontra emelkedett. Benyes Attila, a Quaestor Rt. üzletkötője elmondta, hogy a napi forgalomba a rendszertől függően számítják bele a Mol átkötését. Az olajpapír forgalmán kívül azonban nagyon alacsony volt a forgalom, amit a szakértő azzal magyarázott, hogy a kereskedők kivártak a jegybanki alapkamatdöntés előtt. Kisebb árfolyam változásra nem kíván kamatemeléssel reagálni a Monetáris Tanács, így a hétfői ülésen kamatemelési javaslat nem volt, az alapkamat változatlanul 6 százalék - jelentette ki Járai Zsigmond, a Magyar Nemzeti Bank elnöke. A változatlan alapkamat miatt azonban a kereskedés sem indult be, a forint enyhe gyengülése szintén nem teremtett pozitív hangulatot - kommentálta a hírt Benyes Attila.

A szakértő szerint a kereskedők továbbra is kivárnak, egyrészt az amerikai kamatemelési sorozat, másrészt a forint árfolyamváltozása, valamint a nemzetközi piaci fejlemények miatt. Vélekedése szerint a tőzsdén veszélyt jelenthet, ha 265 forintra emelkedik az euró árfolyama, 255 forintos árfolyam esetén azonban megnyugodhat a piac.

Az üzletkötő szerint egy-két napig emelkedhet az index, és újra megpróbálkozhat a 23 ezer pont feletti szinttel, a fő irány azonban a forint árfolyamától függ. Benyes Attila a kis papírok közül kiemelte a négy éves csúcsán levő Synergont. A Synergon Informatika Rt. ugyanis három évre szóló szerződést kötött a Mol Földgázszállító Zrt.-vel gázipari informatikai alkalmazása támogatására, a szerződés értéke évi 280 millió forint - közölte a Synergon múlt hét csütörtökön.

A Mol 130,36 milliárd forintos forgalomban 200 forinttal, 0,92 százalékkal gyengült, 21600 forinton fejezte be a kereskedést. Az OTP részvények ára 30 forinttal, 0,38 százalékkal 7.820 forintra csökkent, a bankpapírral 3 milliárd forint értékben kereskedtek. A Richter árfolyama 515 forinttal, 1,19 százalékkal esett, záráskor 42875 forintot értek a társaság részvényei, forgalmuk 104 millió forint volt.

A másik gyógyszer papír, az Egis 600 forinttal, 1,94 százalékkal 31600 forintra drágult, 92 millió forintos forgalomban. A Magyar Telekom 5 forinttal 970 forintra gyengült, forgalma 44 millió forint volt. A Synergon 37 forintos, 5,53 százalékos erősödéssel történelmi csúcson 706 forinton zárt, forgalma 47 millió forint volt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

Tőzsdei csúcs után mélypont

Két hete még a történelmi csúcsot ünnepelték a tőzsdén, a BUX 24 ezer pont felett zárt. A héten azonban 6,39 százalékos zuhanás után 22 ezer pont alá csökkent a részvényindex. Elemzők szerint külső okok miatt.

OGYÉI-főigazgató: Itt nincs politika, szakmai munka folyik

OGYÉI-főigazgató: Itt nincs politika, szakmai munka folyik

Veszélyessé váltak egy józsefvárosi ház lakásai: a lakók szerint egy építkezés, az építtető szerint a ház alapállapota miatt

Veszélyessé váltak egy józsefvárosi ház lakásai: a lakók szerint egy építkezés, az építtető szerint a ház alapállapota miatt

Újfajta kijelzőt kezd gyártani a Samsung, szebb lesz tőle a kép a laptopokon

Újfajta kijelzőt kezd gyártani a Samsung, szebb lesz tőle a kép a laptopokon