szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Londoni elemzők szerint nem lehet az iráni atomválság békés rendezésében bízni, ezért tartósan és magasan 70 dollár feletti olajárra kell számítani.

A Barclays Capital, a City egyik legnagyobb, rendszeres olajpiaci előrejelzéseket is közlő háza legfrissebb elemzésében azt írta: az iráni atomprogrammal kapcsolatos "jóindulatú" megoldással számoló forgatókönyvek irreálissá váltak, és a fő kérdés a "nem jóindulatú" megoldások időzítése és kiterjedése.

A jelentés szerint a cég a geopolitikai környezet forróvá válása nélkül is arra számított, hogy az olajár előbb-utóbb tartósan 70 dollár fölé kerül. Mivel azonban az iráni, valamint az iraki és a nigériai helyzet is már tényleges és jövőbeni potenciális ellátási oldali fennakadások okozója, a tartósan és jelentősen 70 dollár feletti olajár kialakulásának esélye még sokkal magasabb, áll a londoni befektetési bank elemzésében.

A jelentéshez fűzött egyik árfolyamgrafikon kimutatja, hogy a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) könnyűolajféle határidős árfolyamgörbéje a mostantól számított második legközelebbi, valamint a huszonkilencedik hónap között folyamatosan 70 dollár feletti olajat áraz. Az olajár Londonban is túllépte a 70 dollárt.

Független londoni elemző házak már jó ideje valós lehetőségként számolnak az iráni katonai beavatkozással. Ezek közé tartozik az Economist Intelligence Unit (EIU), a világ legnagyobb, nem befektetési banki jellegű gazdasági előrejelző és elemző intézete, amely nemrég Londonban kiadott világgazdasági elemzésében egyharmadosnál nagyobb esélyt adott arra, hogy katonai akcióba torkollik az iráni atomprogram feletti vita, s ezért meredeken megemelte idei olajárjóslatát, rövid távra nem zárva ki a 100 dolláros hordónkénti olajárat.

A Barclays Capital a súlyosbodó olajpiaci kockázatok miatt már egy év eleji jelentésében 7 dollárral 68 dollárra emelte a West Texas Intermediate-re szóló 2006-os, egész évi átlagos olajár-jóslatát, és ezen belül az idei negyedik negyedévre 72,20 dolláros átlagár-előrejelzést adott. Nem sokkal korábban egy másik nagy londoni befektetési ház, a Goldman Sachs is jelentősen, 4,50 dollárral 68,50 dollárra emelte idei átlagos olajár-jóslatát a WTI-olajfélére, és ezen belül ennek a cégnek az elemzői is 70 dollár feletti negyedik negyedévi átlagot valószínűsítettek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Gazdaság

Jelentősen drágulhat az olívaolaj

Májusban jelentősen drágulhat az olívaolaj ára – derül ki az Extra Szűz Olívaolaj Egyesület beszámolójából. A tavalyi rossz termésátlag és a növekvő kereslet hatására akár 40 százalékkal is többet fizethetnek a vásárlók az olívaolajért.

Hét nap

Alaszkai olajszennyezés

Az észak-alaszkai Prudhoe-öböl menti olajmező történetének legnagyobb környezetszennyezése történt: a csővezeték...

Síléccel vagy túrabakanccsal a D-vitamin nyomában

Síléccel vagy túrabakanccsal a D-vitamin nyomában

Másfél millióra bírságolta a médiahatóság az RTL Klubot

Másfél millióra bírságolta a médiahatóság az RTL Klubot

Operatív törzs: A most elhunytak 4 százalékánál nem találtak semmilyen alapbetegséget

Operatív törzs: A most elhunytak 4 százalékánál nem találtak semmilyen alapbetegséget