szerző:
euractiv.hu
Tetszett a cikk?

Felháborodva fogadták a brit szakszervezetek azt a hírt, hogy a Peugeot bezárja egyik gyárát Rytonban, miközben Pozsony mellett újabb üzemet nyit ki. A szlovákok szerint a két esemény között nincs kapcsolat. A média azt is felvetette, hogy a Peugeot gyár elköltöztetéséhez EU-alapok pénzét vették igénybe, ám a Bizottság ezt határozottan cáfolja.

Véletlen egybeesés, rosszul időzített bejelentés vagy üzleti megfontolás van a háttérben - nem tudni. Az viszont biztos, hogy Nagy-Britanniában felháborodást keltett a hír, hogy a Peugeot bezárja gyárát Rytonban, miközben Pozsonytól 50 kilométerre új üzemet létesít.

A francia cég közlése szerint a 2300 brit munkás költségei már túl magasak voltak, ezért döntöttek a gyár bezárása mellett. A szlovák hatóságoktól a sajtó úgy tudja, hogy a Pozsony környéki gyár megnyitásáról hónapokon át tárgyalnak a francia céggel. A szlovákok szerint a franciák a gyáralapításhoz csak nemzeti támogatást vettek igénybe, és e - bővebben nem részletezett - támogatás mértéke megfelel az uniós előírásoknak. Ennek hangsúlyozására azért volt szükség, mert a média az üggyel kapcsolatban felvetette, hogy a francia cég EU-s támogatást kapott a Pozsony melletti gyártósor felállításához. A Bizottság szóvivője cáfolta, hogy a vállalkozás támogatásban részesült volna a szegényebb régiók felzárkóztatását célzó EU-alapokból. A szóvivő közlése szerint a Peugeot nem kért és nem is kapott semmilyen EU-támogatást.

A közelmúltban a Hewlett-Packard és a General Electric is kelet-európai térségekbe helyezte át központját, és egyes feltételezések szerint ezekben az esetekben is szerepet játszhatott a döntésben valamiféle EU-alapokból történő támogatás. A Bizottság nem talált bizonyítékot ilyesmire. Brüsszel ugyanakkor felhívta a figyelmet: hat éve létezik egy olyan uniós direktíva, amely szerint az uniós támogatást vissza kell fizetni, ha öt éven belül egy gyárat áthelyeznek - igaz, ezt a szabályt a gyakorlatban eddig soha sem kellett alkalmazni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!