szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Monetáris Tanács változatlanul 6 százalékon hagyta a jegybanki alapkamatot a hétfői ülésén - áll a Magyar Nemzeti Bank közleményében. Megosztott volt a Monetáris tanács, főként az infláció miatt - jelentette ki Járai Zsigmond az ülést követően.

A döntés megfelel az elemzői várakozásoknak. A 6 százalékos alapkamat 2005. szeptember 20-a óta van érvényben.

Igen megosztott volt ülésén a Monetáris Tanács a jövő évi várható 3,3 százalékos infláció miatt, amely az árstabilitást jelentő 3 százalékot meghaladja, de végül nem volt kamatváltoztatási javaslat - mondta Járai Zsigmond, a Magyar Nemzeti Bank elnöke, az ülést követő sajtótájékoztatón.
 
A kormány gazdaságpolitikai programja öt nap múlva válik ismertté, s mivel a Monetáris Tanácsnak sincs ezzel kapcsolatos információja a megszorító illetve kiigazító lépésekről, ezért most kamatváltoztatási javaslat nem hangzott el - közölte Járai Zsigmond. Hozzátette, komoly vita alakult ki a testületben a jövő évi 3,3 százalékos inflációs prognózis nyomán, mivel az már a kitűzött inflációs célt meghaladja, miközben 2008-ra visszatérhet az infláció a 3 százalékos sávba.
 
A kamatemelésről szóló vitában elhangzott, hogy 2007-re az infláció gyorsul az emelkedő olaj- és energiaárak illetve a gyengébb forintárfolyam miatt - hangsúlyozta a jegybank elnöke.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) a hétfőn közzétett inflációs jelentésében 2007-ben 4,2 százalékra várja az GDP bővülését, miközben az idén a gazdaság bővülését 4,5 százalékra, 2008-ban pedig 3,8 százalékra prognosztizálja. A jegybank korábbi előrejelzésében 2006-ra 4,6 százalékos, 2007-re 4,3 százalékos gazdasági növekedés szerepelt.
 
Felfelé módosította az MNB inflációs prognózisát: a Monetáris Tanács által is tárgyalt dokumentum szerint az idei éves átlagos infláció 2,1 százalék, a maginfláció 1,0 százalék lesz. A februári jegybanki prognózis 1,3, illetve 0,9 százalék volt.
 
Az új prognózis szerint az éves átlagos infláció 2007-ben 3,3 százalék (+0,5), 2008-ban pedig 3,2 százalék lesz, míg a maginfláció 2007-ben 3,4 százalék (+0,6), illetve 2008-ban 3,3 százalék.

A jegybank most első alkalommal tett közzé 2008-as prognózist.  Eszerint a folyó fizetési mérleg hiánya a GDP százalékában 2006-ban 8,3 százalék, 2007-ben 8,2 százalék lesz  - a Gripen-repülőgépek beszerzésének fizetésimérleget rontó hatását is figyelembe véve - 2008-ra a jegybanki szakértők a folyó fizetési mérleg deficitjét a GDP 8 százalékára várják. Korábban a jegybank 2007-re a GDP 8,5 százalékát kitevő folyó mérleg deficitet prognosztizált.

A lakossági reáljövedelem 2006-ban még 4,7 százalékkal bővül, azonban 2007-ben már csak 2,6 százalékkal, 2008-ban pedig 2,3 százalékkal nő az összeállítás szerint. Hosszabb távon az MNB 3 százalék körül stabilizálódó inflációra és lassuló gazdasági növekedésre számít.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

Idén 2,8 százalékos inflációt vár az MNB

A Magyar Nemzeti Bank hétfőn közzétett inflációs jelentése szerint a jegybank 2007 végére a fogyasztói árak növekedését 2,9 százalékra várja, 2007-ben az év egészét tekintve 2,8 százalék lesz.

MTI Gazdaság

Az MNB szerint nincs ok aggodalomra

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) hétfőn emelni fogja az idei és a jövő évi inflációs előrejelzését, de az inflációs kilátások nem adnak okot aggodalomra, írta a Reuters hírügynökség pénteken, Adamecz Pétert, az MNB alelnökét idézve.

MTI Gazdaság

Reuters: az alapkamat 2008-ig hat százalék maradhat

Hétfői ülésén várhatóan ismét változatlanul hagyja kamatait a Magyar Nemzeti Bank, sőt az elemzői előrejelzések szerint akár egészen 2008-ig is hat százalék maradhat az alapkamat - áll a Reuters májusi felmérésében.

Négy éven át küld biztonsági frissítéseket készülékeire a Samsung – az öné köztük van?

Négy éven át küld biztonsági frissítéseket készülékeire a Samsung – az öné köztük van?

Olajvállalathoz képest szokatlan útra lép a Mol

Olajvállalathoz képest szokatlan útra lép a Mol

2025-re alakítják át gázerőművé a Mátrai Erőművet

2025-re alakítják át gázerőművé a Mátrai Erőművet