szerző:
MTI

Az Európai Bizottság kedden ismerteti értékelését az átdolgozott magyar konvergenciaprogramról, és egyúttal ajánlást tesz az Európai Unió tagországainak pénzügyminisztereiből álló tanácsnak az államháztartási deficit túlzott mértéke miatt folyó eljárás folytatására is.

Némi meglepetésre az EU – tagállami belpolitikától magát mindig távol tartani igyekvő – brüsszeli kormánya még a magyarországi önkormányzati választások előtt nyilvánosságra hozza értékelését a konvergenciaprogramról, amely az uniós előírásoknak megfelelően a közös uniós pénzt használó országok gazdaságaihoz történő felzárkózás pályáját vázolja fel. Magyarországnak szeptember elejére azért kellett átdolgoznia tavalyi programját, mert az abban szereplő célszámokat a brüsszeli bizottság és az EU-pénzügyminiszterek nem találták hitelesnek.

Az új program az előzetes utalások és kiszivárogtatások szerint egészen bizonyosan kedvező fogadtatásra talál Brüsszelben, bár a bizottság annak is tudatában van, hogy a benne szereplő reformok a lakosság számára „fájdalmasak”. A magyarországi tüntetések kapcsán egy brüsszeli szóvivő azt is leszögezte: a kormánynak és a népnek egyaránt érdeke, hogy a hiány csökkenjen, a pénzügyi helyzet pedig rendeződjön.

A Reuters hírügynökség megjegyzése szerint ha a tervet jóváhagyják, az politikai támogatást nyújt a szocialisták vezette magyar kormánynak, amely e héten heves zavargásokkal szembesült.

A brüsszeli bizottság minden bizonnyal üdvözli, hogy a kormány a 10 százalékot meghaladó idei értékről 2009 végére az államháztartás hiányát a bruttó hazai össztermék unió által megkívánt 3 százalék körüli szintjére mérsékli. Mivel egy ötéves időszakban a nyugdíjreformok hatása beszámítható a deficit csökkentésébe, a 3 százalékos „álomhatár” még az évtized vége előtt teljesíthető, és azzal megnyílik a lehetőség, hogy két újabb éven belül Magyarország bevezethesse az eurót. A bizottság mindazonáltal elfogadja, hogy Magyarország lemondott az eurózónai tagság 2010-évi eléréséről.

A jelentés várhatóan utal arra, hogy a nagyarányú deficitleszorítási törekvés miatt a költségvetési célok pontos elérésére van szükség, ráadásul jelentős kockázata is van az államháztartási finanszírozhatóság fenntartásának. A legnagyobb kockázat éppen abból fakad, ha a kormányzat nem tudja megvalósítani a kiadások beígért befagyasztását.

Brüsszel egészen bizonyosan sürgeti Magyarországot, hogy a közigazgatás, az egészségügy, a nyugdíj- és oktatási rendszer tervezett reformját gyorsan hajtsa végre.

Ugyancsak kedden Strasbourgban a bizottság elfogad egy, a tagországok számára készített ajánlást is a túlzott államháztartási deficit miatt két éve indított eljárás folytatásaképpen, és ebben várhatóan további konkrét lépésekre ösztönzi a kormányt. A pénzügyminiszteri tanács október 10-i ülése elé terjesztendő ajánlásban a bizottság 2007. április 10-i határidőt szab arra, hogy Budapest bizonyítsa: az ígéreteknek megfelelően meg is valósítja pénzügyi programját.

A 2004 júliusában kezdett túlzottdeficit-eljárás során a pénzügyi tanács tavaly márciusban is konkrét ajánlásokat tett Magyarországnak a hiány leszorítására. A konvergenciaprogram jóváhagyásának elakadása miatt a miniszterek azóta nem folyamodtak ismét ehhez az eszközhöz – bár arra két ízben is figyelmeztettek, hogy az ajánlásokban foglaltak végrehajtására tett hatékony lépéseket helyenként még nem tapasztalnak –, de október eleji ülésükön várhatóan ismét sor kerül erre.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Világ

Hetekig vizsgálja Brüsszel a konvergenciaprogramot

Legkorábban szeptember végén értékeli az Európai Bizottság a most elkészült magyar konvergenciaprogramot - erősítette meg a testület szóvivője, Amelia Torres pénteken. Jelezte, hogy a témáról egyelőre semmilyen előzetes kommentár nem várható, mert az értékelés csak most kezdődik, és várhatóan néhány hetet igénybe vesz.

hvg.hu Gazdaság

Nincs összhangban az NFT a konvergencia programmal

Alkotmányellenesnek tartja a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) az elvárt adó, s a dupla minimálbér bevezetését, ezért arra kérik Alkotmánybíróságot, hogy vizsgálja fölül a Gyurcsány-csomag egyes elemeit. A VOSZ továbbá hiányolja az összhangot a Nemzeti Fejlesztési Terv és a konvergenciaprogram között.

MTI Gazdaság

Járai: a konvergencia-program teljesíti a feltételeket

Járai Zsigmond szerint a Brüsszelnek elküldött konvergencia-program teljesítette a minimum feltételt, a dokumentum valós számokra épül, ám minél távolabbi időszakra vonatkozik, annál homályosabb, és a benne leírtak alapján nem vezet el az euró bevezetéséhez. Véleményét a Magyar Nemzeti Bank elnöke a Figyelő gazdasági hetilapnak adott interjújában fejtette ki.

Gazdaság

A konvergenciaprogram esélyei - a HVG elemzése

Tántoríthatatlanságra lenne szüksége a kormánynak ahhoz, hogy végrehajtsa a múlt héten véglegesített konvergenciaprogramot. Enélkül nemcsak az euró bevezetése kerül beláthatatlan messzeségbe, hanem az uniós támogatások tetemes része is elszállhat.

MTI Itthon

Brüsszel támogatja a konvergenciaprogramot

Az Európai Bizottság támogatja a magyar középtávú kiigazítási programot annak várható kockázatai ellenére is - derül ki abból a szövegtervezetből, amihez a Reuters hozzájutott.

Háló

Konvergenciaprogramok

Egyre több jelentés érkezik arról, hogy a kommunikációs technológiában érdekelt nagy cégek (Cisco, Motorola, Microsoft, BT, Nokia stb.) a mobiltelefónia és az internet egyesítésével új korszakot kívánnak nyitni. Az új időszámítás már el is kezdődött.

9000 forintos rezsiutalványt kapnak a nyugdíjasok

9000 forintos rezsiutalványt kapnak a nyugdíjasok

Újra együtt a fél Aranyélet-stáb: jövő héten bemutató a Dunán

Újra együtt a fél Aranyélet-stáb: jövő héten bemutató a Dunán

Hőség, zivatar - mindenre figyelmeztetést adtak ki

Hőség, zivatar - mindenre figyelmeztetést adtak ki

Fülke: Ha Pécsett nem nyer az ellenzék, akkor sehol sincs esélye

Fülke: Ha Pécsett nem nyer az ellenzék, akkor sehol sincs esélye

Lecsitítják a Jaguart: egyre nagyobb divat az oldtimerek villanyosítása

Lecsitítják a Jaguart: egyre nagyobb divat az oldtimerek villanyosítása

Trump már a magáncégeknek is megmondaná, mit csináljanak

Trump már a magáncégeknek is megmondaná, mit csináljanak