szerző:
MTI/hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az olasz borászok végleg le kell, hogy mondjanak a „Tocai” márkanév használatáról, a magyar borászok viszont 2007 áprilisától teljes védelmet élvezhetnek „Tokaji” márkanevükre – így döntött az Európai Legfelsőbb Bíróság. A mostani döntés ellen már nem lehet fellebbezni.

Palackban érő tokaji borok.
Néven nevezve
© tokaj.hu
Az eddig Tocai nevet viselő olasz bor ettől kezdve már a borvidék neve után legfeljebb csak a „Friulano” nevet viselheti. Az Európai Bíróság tavaly májusban már Magyarország számára kedvező ítéletet hozott az ügyben: úgy döntött, hogy jogszerűen tiltották meg olasz szőlősgazdáknak a Tocai név használatát. Az ügyet olasz bíróságok vitték az Európai Unió saját jogi fóruma elé miután az itáliai szőlősgazdák nem akarták elfogadni az Európai Közösséggel 1993-ban kötött magyar bormegállapodásnak azt a kitételét, hogy 2007. március 31-től Olaszország nem használhatja a Tocai friulano nevet.

A luxemburgi székhelyű EU-bíróság megítélése szerint a Tokaj elnevezés egy magyarországi földrajzi hely megjelölése, míg a Tocai egy szőlőfajta, amely nem élvezheti az EU-ban szokásos eredetvédelmet. A bíróság ezért elutasította a tilalom érvényessége ellen előterjesztett kifogásokat.

Az ítélet szerint „az európai közösség és a magyar köztársaság közötti megállapodásból eredő, a Tocai megnevezés egyes olasz borok vonatkozásában történő használatára vonatkozó tilalom a bíróság által vizsgált szempontok alapján érvényes”. A megvizsgált nemzetközi egyezmények homonim megnevezéseket szabályozó rendelkezései ugyanis nem írják elő, hogy a magyar Tokaj földrajzi megjelöléssel szemben az olasz Tocai friulano szőlőfajta-név továbbra is használható legyen egyes olasz borok leírására és bemutatására.

A Tocai friulano vagy Tocai italico Friuli-Venezia Giulia tartományban (Olaszország) hagyományosan termesztett szőlőfajta, melyből a Collio vagy Collio goriziano földrajzi megjelölés alatt forgalmazott borokat állítják elő. Az EK-magyar bormegállapodás a Tokaj földrajzi megjelölés védelme céljából megtiltotta a Tocai kifejezés használatát a fent nevezett olasz borok leírására egy 2007. március 31-ig tartó átmeneti időszakot követően. 2002-ben viszont a Friuli-Venezia Giulia autonóm tartomány és a tartományi vidékfejlesztési hivatal a Lazio tartományi közigazgatási bíróságtól az egyezményben foglalt tilalmat átültető nemzeti jogszabály megsemmisítését kérte, és ezzel összefüggésben fordult az olasz bíróság az Európai Bírósághoz – emlékeztet a jogintézmény közleménye.

Az Európai Bíróság megállapította, hogy a bormegállapodás megkötésének idején az olasz megnevezések nem minősültek földrajzi megjelölésnek, hanem egy Olaszországban elismert szőlőfajta nevei voltak. A Tokaj megnevezés viszont szerepel a megállapodásnak a magyar borokra vonatkozó földrajzi megjelöléseket tartalmazó mellékletében.

A bíróság szerint a tilalom célja azon két igény összehangolása, hogy a végfogyasztónak pontos és precíz információt szolgáltasson az érintett termékekről, ugyanakkor a versenyhelyzet torzulásával szemben védje a termelőket területükön. „A tilalom által elérni kívánt cél tehát jogszerű és közérdekű” – állt a bíróság közleményében.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Tokaj-bizottság: vita az újabb részjelentésről

Nem született egyezség az Orbán-család gazdagodását vizsgáló parlamenti bizottság szerdai ülésén a kormánypártok és az ellenzék képviselője között arról, hogy mennyiben tartozik a bizottság hatáskörébe a Tokaj Kereskedőház tevékenységének, illetve az Orbán-család lakáscseréinek vizsgálata.

MTI Gazdaság

Tokaji Világörökség: 2,2 milliárd fejlesztésre

A tokaji borvidékhez tartozó települések közül tizenhárom város és község turizmusfejlesztési együttműködést dolgozott ki: a tizenhat idegenforgalmi projekt megvalósítása 2,2 milliárd forintba kerül, a pénz túlnyomó hányadát uniós pályázaton nyerte el a térség.

MTI Gazdaság

Eladják a Tokaj Kereskedőház egyik részlegét

Vevőt keres a kizárólag állami tulajdonban lévő, és törvényileg tartósan abban is maradó Tokaj Kereskedőház Rt. egyik egységére a társaság - tudatta újságírói kérdésre az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő (ÁPV) Rt. kedden. A privatizációs szervezet ezzel azt hangsúlyozta, hogy nem saját maga, hanem a tokaj-hegyaljai cég kívánja értékesíteni az egységet.

Hét nap

UKRÁN ÁLTOKAJI

Ukrajnából palackozott, tokaji néven forgalomba hozott hárslevelű és muskotályborok kerültek a múlt héten az Index...