szerző:
MTI/hvg.hu

Az Audi autógyár szándéka, hogy a társaságokra kivetett szolidaritási adó miatt felfüggeszti öt évre szóló, egymilliárd eurós magyarországi beruházási tervét, újabb jelzése a kiigazító csomag növekedésfékező és versenyképességet rontó hatásának, Magyarország azonban továbbra is vonzó célterepe a külföldi működőtőkének, áll az egyik vezető londoni befektetési ház pénteki elemzésében.

Futószalag az Audi győri
gyárában. Üresbe tették
© Audi Hungaria
Egy másik londoni cég kommentárja szerint ugyanakkor a fejlemény jelzi, hogy egyes adóemelési intézkedések visszafelé sülhetnek el. A Dresdner Kleinwort, a Dresdner Bank londoni befektetési részlege a hírt kommentáló, külön kiadott pénteki értékelésében azt írta: az Audi bejelentése világosan illusztrálja, hogy a költségvetési megszorítás sújtani fogja a beruházási kiadásokat és emiatt a gazdasági növekedést is (a ház jövőre reálértéken 2,2 százalékos GDP-bővülést vár Magyarországon).

Ennél is fontosabb azonban, hogy a csomag kérdéseket vet fel a többi térségbeli országhoz mért magyar versenyképességgel, valamint a magyar gazdaság további jelentős működőtőke-vonzó képességével kapcsolatban. Felmerül az a kérdés is, hogy a kormány szilárdan kitart-e reformprogramja mellett, vagy egyes intézkedéseket felvizez, annak érdekében, hogy megőrizze a Magyarország iránti vállalati érdeklődést, áll a DrK pénteki londoni elemzésében.

A kommentár szerint a ház továbbra is azzal számol, hogy Gyurcsány Ferenc miniszterelnök szilárd marad a reformintézkedések ügyében, „legalábbis a legközelebbi negyedévekben".

A reformokra leselkedő nagyobb kockázat gyaníthatóan igazából a következő év vége felé várható, éppen azután, hogy a költségvetési konszolidáció egyes bizonyítékai megjelennek. A csökkenő kereslet ugyanis szűkíteni fogja a folyómérleg-hiányt, ami a befektetői hangulat javulását eredményezi, és éppen ez enyhíteni fogja a kormányra nehezedő nyomást a reformok gyors végrehajtása végett, áll a londoni Dresdner-részleg előrejelzésében.

Az elemzés szerint azonban Magyarország a költségvetési intézkedések ellenére is vonzó célterülete marad a közvetlen külföldi befektetéseknek, tekintettel elhelyezkedésére, és a meglehetősen alacsony munkaköltségekre. Emellett ha a kormány sikeresen keresztülhajtja a szerkezeti reformok némelyikét, azzal közpénzek szabadulnak fel, amelyeket át lehet csoportosítani az üzleti környezet javítására; ez jelentheti a takarékossági intézkedések részeként megemelt adóterhek részleges enyhítését.

A Dresdner Kleinwort az elemzés szerint „rövid távra ható negatív fejleménynek” ítéli az Audi közleményét, és számol azzal, hogy más cégek is hasonló bejelentéseket tesznek. A ház azonban ezzel együtt is fenntartja a következő évek magyarországi működőtőke-beáramlására érvényes pozitív kilátását.

A pénteki londoni DrK-elemzéshez mellékelt grafikus előrejelzés szerint a cég 2006-ra 6 milliárd dollár feletti, 2007-re, valamelyes csökkenéssel, éppen 6 milliárd dolláros közvetlen külföldi befektetést jósol Magyarországon.

A londoni Economist Intelligence Unit (EIU) – világ legnagyobb, nem befektetési banki jellegű gazdaságelemző és előrejelző háza – a múlt hónapban Londonban kiadott, öt évre szóló globális előrejelzésében azt írta, hogy Magyarország a várt éves nominális közvetlen befektetési értékek alapján éppen a világgazdaság középmezőnyében lesz. Az EIU 2010 végéig terjedő, átfogó prognózisa szerint az idén 1165,0 milliárd dollár lesz a világ 82 legnagyobb gazdaságában eszközölt külföldi működőtőke-befektetések összértéke, 22,0 százalékkal több a tavaly mért 954,8 milliárd dollárnál. A 2000-ben feljegyzett 1400 milliárd dolláros csúcs óta most először emelkedik ismét ezer milliárd dollár fölé a befektetett tőkeérték, állt a szeptember eleji EIU-előrejelzésben.

Magyarországra a londoni elemző csoport a 2006-2010-es előrejelzési időszakra éves átlagban 4,5 milliárd dollárnak megfelelő közvetlen külföldi befektetési értéket jósolt; ezzel a nominális értékkel a magyar gazdaság a 82 vizsgált ország közül a 41. helyre került.

Az Audi-bejelentést pénteken kommentálta a Goldman Sachs globális befektetési csoport londoni részlege is, amely „rossz hírnek” minősítette a fejleményt. A GS szerint a történtek azt jelzik, hogy egyes adóintézkedések „visszafelé sülhetnek el”, és kevesebb bevétel-növekedéssel járhatnak a reméltnél.

A Goldman Sachs szerint a multinacionális vállalatoknak kevesebb érdekük fog fűződni ahhoz, hogy magyarországi leányvállalataiknál profitot mutassanak ki, ami azzal járhat, hogy az alacsonyabb működőtőke-beáramlás és az adórendszerrel kapcsolatos bizonytalanságok miatt csökken a magyar gazdaság növekedési potenciálja.

A ház szerint ezek a problémák nem fogják megakadályozni, hogy a kormány teljesítse a 2007-es költségvetési deficitcélt, de középtávon már gondokat okozhatnak, áll a Goldman Sachs pénteki londoni elemzésében.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu Autó

Az Audi Hungária kapta a Zöld Békát

A 2006-os év Közép-európai Környezeti Jelentés Zöld Béka díjának első helyezettje az Audi Hungaria Motor Kft., a második helyezést a Tiszai Vegyi Kombinát Nyrt. nyerte. A Deloitte 2001-ben alapította a díjat, amelyet a legjobb éves környezeti vagy fenntarthatósági jelentéseket készítő közép-kelet európai vállalatok között oszt ki.

MTI Gazdaság

Győr helyett más országban fektetne fejlesztésbe az Audi

Győrbe tervezett beruházásainak más közép-európai országokban keres telephelyet az Audi; a jövő évre tervezett győri fejlesztéseket a magyar szolidaritási adó miatt a német konszern igazgatótanácsa felfüggesztette - erősített meg Lőre Péter kommunikációs vezető pénteken a Népszabadságban megjelent információkat.

automenedzser.hu Autó

Audi-teszt: ha akarom sportkombi, ha akarom terepjáró

Csodálni lehet az Audi allroad quattro képességeit, használni annál kevésbé. Ki menne terepre egy 20 milliós finom lelkű luxusautóval? Skizofrén jellem, tesztünk során kombi énje kerekedett fölül.

hvg.hu Autó

Audi R8: pedigrés versenyautó

Az Audi a Párizsi Autókiállítást választotta az új Audi R8 sportautó bemutatójának helyszínéül , amely nevét és génjeit az ötszörös Le Mans győztes Audi versenyautótól örökölte. A modell egyedülálló vezetési dinamikáját a 420 lovas teljesítményű V8 FSI-motor, a quattro állandó összkerékhajtás és az Audi Space Frame könnyűszerkezetes építési mód szerint készült karosszéria garantálja. Az autó prototípusát az Audi Sportscar Experience rendezvényen a hazai újságírók is megismerhették.

hvg.hu Autó

Audi győzött az első spanyol futamon

Az első spanyol DTM-futam 42 ezer nézője előtt folytatott látványos küzdelmet ismét az Audi és a Mercedes-Benz, amiből ismét az Audi került ki győztesen.

automenedzser.hu Autó

Megkergettük a legszebb magyart

Hiába, akárki akármit mond, pirosban a legszebb. Szinte kinéztük egymást a győri Audi gyár parkolójában. Igaz, ismertem már, hisz már jó egy hete találkoztunk Pesten is. Az csak futó kaland volt, de a mai… Komoly történet. Annyira belemelegedtünk, hogy 240-ig nem is álltunk le. A legszebb magyar autó, az Audi TT Coupé bemutatóján jártunk.

automenedzser.hu Autó

Audi S8 teszt: gőzkalapács Lambo szívvel

Szinte szűz volt még, alig 800 kilométert futott előttem. Azt csináltam vele, amit akartam, mindent megtett nekem. Az együtt töltött háromnapos frigy übergotti hangulata kiradírozhatatlan emlékezetemből. Meghajtottam az Audi S8-ast.

Hat évet kapott egy rendőr, aki az M3-ason pénzt zsarolt ki autósoktól

Hat évet kapott egy rendőr, aki az M3-ason pénzt zsarolt ki autósoktól

Santanderbe is repül a Wizz Air

Santanderbe is repül a Wizz Air

A királynő sem állította meg a Brexitet, jövő pénteken kilépnek a britek

A királynő sem állította meg a Brexitet, jövő pénteken kilépnek a britek

Jön az In Flames

Jön az In Flames

Több mint 1800 embert öltek meg a rendőrök tavaly Rio de Janeiróban

Több mint 1800 embert öltek meg a rendőrök tavaly Rio de Janeiróban

Orbán tenyeréből esznek, a közmunkásoktól vesznek? Győr újra kemény videók után szavaz

Orbán tenyeréből esznek, a közmunkásoktól vesznek? Győr újra kemény videók után szavaz