szerző:
euractiv/hvg.hu

A brit repülőtér-üzemeltető BAA pénteken tájékoztatta Veres János pénzügyminisztert, hogy a magyar állam jóváhagyásával el kívánja adni érdekeltségét a Budapest Airportban a Hochtief AirPort GmbH által vezetett konzorciumnak, Veres János a vevő kötelezettségeire hívta fel a figyelmet – közölte a Budapest Airport.

Ferihegy madártávlatból. A BAA
felszállt, a Hochtief landolt
© hvg.hu
A BAA tavaly privatizációs tenderen nyerte el a Budapest Airport üzemeltetési jogát 464,5 milliárd forintért. Miután a spanyol Grupo Ferrovial által vezetett konzorcium júniusban megszerezte a BAA-t, egy új stratégiát dolgozott ki a BAA-ra vonatkozóan, amely a BAA nagy-britanniai repülőtereire összpontosít a BAA nemzetközi érdekeltségei helyett. A BAA ezért azt tervezi, hogy egy átfogóbb vagyonértékesítési stratégia részeként, értékesíti a BAA ferihegyi és egyéb nemzetközi repülőtereiben meglévő érdekeltségeit.

A ferihegyi repülőtér tulajdonosainak képviselői pénteken egyeztettek a magyar pénzügyminiszterrel szándékukról, ami szerint értékesítenék a BAA érdekeltségét a Budapest Airport részvényeit birtokló holding vállalatban.

A közlemény szerint Veres János nyilvánvalóvá tette, hogy a BAA Budapest Airportban lévő érdekeltségének potenciális vevője köteles átvállalni a BAA által 2005. decemberében aláírt privatizációs szerződésben rögzített beruházásra, fejlesztésre, növekedésre és munkavállalói jogokra vonatkozó kötelezettségeket. A pénzügyminiszter szintén kikötötte, hogy a vásárlónak meg kell felelnie azoknak a szigorú előfeltételeknek, amelyeknek a privatizációs tenderen pályázó cégeknek meg kellett felelniük. Ezek közül a legfontosabb a szilárd pénzügyi háttér és a nemzetközi repülőtér üzemeltetésben szerzett tapasztalat.

A pénzügyminiszter elvárja, hogy az átmenet gördülékeny és a folyamatos legyen, hogy folytatódhassanak a jelenlegi irányítás alatt megkezdett pozitív változások és fejlesztések – áll a közleményben.

A Budapest Airport tulajdonosai elkezdték a tárgyalásokat a – Hochtief AirPortot, a kanadai CDPQ nyugdíj-alapkezelőt és a német KfW pénzügyi szervezetet magában foglaló – Hochtief Konzorciummal, amely a tavalyi privatizáció második helyezettjeként megfelelt a kormány összes előfeltételének, s amely kifejezte hosszútávú elkötelezettségét Ferihegy fejlesztése mellett.

Pénteken jelentették be, hogy a BAA és a Hochtief Konzorcium együttműködési megállapodást írt alá a BAA Budapest Airportban meglévő érdekeltségének értékesítéséről. A következő hetekben további egyeztetések folynak majd az érintett felek, az ÁPV és a kormány között.

A közlemény szerint a Hochtief Konzorcium biztosítja a kormányt, valamint a Budapest Airportnál dolgozó munkatársakat: mindent elkövet azért, hogy az átmeneti időszak zökkenőmentes legyen. A tárgyalások sikeres befejezése esetén minden bizonnyal vagy a magyar, vagy az Európai Unió versenyhivatali engedélyét is be kell szerezni az üzlet megkötéséhez.

A Hochtief konzorciuma a Budapest Airport privatizációs pályázatán a tendergyőztes brit BAA 464,535 milliárd forint azonnali tranzakciós ajánlatához képest közel 60 milliárd forinttal kevesebbet, 406 milliárd forintot ajánlott, és ezzel a pályázaton második lett – közölte a pályázat eredményét 2005 decemberében a kiíró Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Zrt. (ÁPV). A BAA a 464,535 milliárd forint azonnali tranzakciós értékért megkapta a Budapest Airport Zrt. 75 százalék mínusz egy szavazatát, a repülőtér 75 évre szóló üzemeltetési jogát és az üzemeltetéshez szükséges kincstári tulajdonú eszközöket. A privatizációs tenderen a szintén német Fraport AG konzorciuma lett a harmadik, 350 milliárd forintos azonnali tranzakciós ajánlattal. A BAA 2011-ig összesen 260,6 millió euró értékű fejlesztést vállalt Ferihegyen.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Gazdaság

Tovább erősödik a verseny Ferihegyen

Tovább erősödik a verseny a ferihegyi repülőtér légitársaságai között az október 29-től érvényes téli menetrendtől, miután új diszkont társaság, a Smart Wings is megkezdi járatainak közlekedtetését és több légitársaság is növeli járatainak számát – közölte a repülőteret üzemeltető Budapest Airport.

MTI Gazdaság

Kell-e ÁPV Rt-s hozzájárulás Ferihegy eladásához?

Amennyiben a brit BAA a magyar leányvállalatát, a BUD Holding Kft.-t adja el, akkor nem szükséges semmilyen engedély ahhoz, hogy a ferihegyi repülőteret üzemeltető Budapest Airport Zrt.(BA) közvetve új tulajdonoshoz kerüljön - közölte Oravecz Péter az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Zrt. (ÁPV) kommunikációs igazgatója. A BUD Holding Kft. a BA közvetlen tulajdonosa.

Javult ugyan a futball nézőszáma, de továbbra is kihasználatlanok a stadionok

Javult ugyan a futball nézőszáma, de továbbra is kihasználatlanok a stadionok

Hatalmas bulit csinál a Brexitből Boris Johnson

Hatalmas bulit csinál a Brexitből Boris Johnson

Kihúzták az ötös lottó nyerőszámait

Kihúzták az ötös lottó nyerőszámait

Hoppál Péter elesett a jeges járdán, műteni kell

Hoppál Péter elesett a jeges járdán, műteni kell

Kun Bélát és Szent Istvánt is szoborba öntötte. Erre már Kádár János is kíváncsi lett

Kun Bélát és Szent Istvánt is szoborba öntötte. Erre már Kádár János is kíváncsi lett

Célzott likvidálás: a terrorizmus ellen nem hatásos a vezetők kilövése

Célzott likvidálás: a terrorizmus ellen nem hatásos a vezetők kilövése