szerző:
MTI

Meredeken elemelkedtek az elmúlt egy hónapban a forintpiaci befektetési konstrukciók az eddig erősen alulsúlyozott pozíciókból a feltörekvő piacokon aktív globális befektetési alapok portfolióiban, mert a piaci szereplők ezúttal biztosra veszik a költségvetési program teljesülését – áll az egyik vezető londoni befektetési ház pénteken kiadott októberi felmérésében.

Magyar Nemzeti Bank épülete. Már a Szabadság
téren is bíznak
© Magyar Nemzeti Bank
A vizsgált feltörekvő térségen belül a forint súlyozottsági helyzete javult a legnagyobb mértékben. A JP Morgan nemzetközi pénzügyi szolgáltató, amely a felmérésbe bevont befektetési alapok adataiból havi indexet közöl a feltörekvő piacok deviza- és kamatkonstrukcióiban meglévő befektetői pozíciók változásáról, ezúttal 194 – összesen 335 milliárd dollárnyi befektetői tőkét kezelő – feltörekvő piaci alap adatait összegezte.

A mai napon Londonban kiadott októberi jelentés szerint a portfoliókban tartott forintpiaci befektetések alulsúlyozottsági indexe ebben a hónapban igen meredek javulással mínusz 1 volt a szeptemberi mínusz 2,2, az augusztusi és júliusi mínusz 2,5, a júniusi mínusz 2,9, a májusi, az áprilisi és a márciusi mínusz 2,4, a februári mínusz 2,3, a januári mínusz 2,2, a tavaly decemberi mínusz 2,1 és a novemberi mínusz 1,8 után a plusz 10 és mínusz 10 közötti indexskálán.

A JP Morgan az alapkezelőket ezekben a havi felmérésekben arról kérdezi, hogy milyen mértékben tartják portfoliójukban túl- vagy alulsúlyozott pozícióban a feltörekvő térség deviza- és kamattermék-piaci konstrukcióit. A válaszokat – az alapkezelők tényleges feltörekvő piaci befektetéseivel súlyozva – plusz 10-től (jelentősen túlsúlyozott) mínusz 10-ig (jelentősen alulsúlyozott) terjedő skálán dolgozzák fel.

A júniusi forint-alulsúlyozottsági index – mínusz 2,9 – az eddigi mélypont volt Magyarország esetében a JP Morgan hasonló felméréseinek kezdete óta; ezt a ház az akkori felmérésben azzal magyarázta, hogy a piac csalódással fogadta a kormány költségvetési intézkedési csomagját.

A pénteken kiadott októberi jelentésben azonban már az áll: erősödik a bizalom az alapok körében aziránt, hogy jövőre biztosan teljesülnek a kitűzött költségvetési reformcélok. A befektetési alapok ebben a hónapban folytatták rövid – vagyis a forint gyengülését feltételező fedezetlen eladási – pozícióik leépítését, ahogy a 2007-es költségvetési célok elérésével kapcsolatos kedvező hangulat, a politikai problémák enyhülése és a kockázatvállalási hajlam feltámadása erősítette a forintot az euróval szemben.

A jelentés visszautal arra, hogy – amint a JP Morgan erről egy minap kiadott külön londoni jelentésben már megemlékezett – a cég a múlt héten ismeretszerző látogatást tett Budapesten, és ennek során „igen jelentős bizalmat” tapasztalt aziránt, hogy a kormány képes lesz teljesíteni az ESA-szabvánnyal számolt deficitcélt, sőt a hiány ettől akár el is maradhat.

A ház elemzői a magyarországi látogatásról e hét elején Londonban kiadott összefoglalóban kiemelték: a korábbi hasonló helyszíni felmérésekkel ellentétben a bizalom most már nemcsak a kormány illetékesei, hanem független elemzők, és – ami a legfontosabb – az MNB részéről is megnyilvánult. A független szakértők és az MNB illetékesei valójában azzal számolnak, hogy a 2007-es költségvetési hiány 0,6-0,8 százalékponttal el is fog maradni a 6,8 százalékos hivatalos céltól, állt a JP Morgan minapi londoni beszámolójában.

A budapesti találkozókon a JP Morgan olyan tájékoztatást is kapott, hogy a 2006-os államháztartási hiány kismértékben szintén elmaradhat a hivatalosan várt 10,1 százaléktól (a ház saját becslése 10 százalék).

A súlyozottsági pozíciók havi változásáról pénteken közölt októberi jelentés ugyanakkor megemlíti, hogy a forintra a következő hetekben az esetleges Moody's-leminősítés jelentheti a fő kockázatot, bár a piac ennek bekövetkeztét széles körben várja.

A Moody's Investors Service hitelminősítőnél a szuverén magyar adóskockázati besorolás elsőrendű „A1” – más hitelminősítők metodikájában ez „A plussz”-nak felel meg –, ami három fokozattal jobb a Fitch Ratings és a Standard & Poor's által egyaránt érvényben tartott, már spekulatív elemeket is tartalmazó, közepes befektetői „BBB plussz”-nál. A Moody's ugyanakkor leminősítést valószínűsítő negatív kilátással látta el a magyar osztályzatot, amelyre nemrégiben külön leminősítési vizsgálatot is bejelentett; ez a negatív kilátásnál eggyel erősebb jelzés a valószínű osztályzatrontásra.

Ha azonban ez be is következnék, a magyar adósosztályzat nagy eséllyel továbbra is az elsőrendű „A” sávban maradna a Moody's listáján, mivel – főleg EU-tag – szuverén adósok esetében, ha nincs akut külső fizetési válság, elenyészően ritka az egyszerre három osztattal történő leminősítés. A Moody's-nak ennyivel kellene rontania a magyar besorolást ahhoz, hogy az a már csak megszorításokkal befektetőinek tekintett „Baa” („BBB”) sávba kerüljön át.

A JP Morgan októberi elemzésében vizsgált tizenegy térségi feltörekvő piac összesített átlagos súlyozottsági indexe az augusztusi mínusz 0,1-ről és a már kismértékű túlsúlyozottságot jelző szeptemberi plusz 0,2-ről ebben a hónapban plusz 0,7-es szintre emelkedett tovább, ahogy az amerikai Federal Reserve kamatemelési szünetének környezetében, a feltörekvő piaci hozamelőnyre játszó befektetők aktivizálódásával tovább javult a kockázatvállalási hajlam. A hasonló kimutatások kezdete óta augusztusban fordult elő első ízben, hogy a vizsgált feltörekvő térség egésze alulsúlyozottá vált a felmérésbe bevont alapok portfolióiban.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Gazdaság

JP Morgan: alulsúlyozott forintkonstrukciók

A helyi piaci kockázatvállalási hajlam stabilizálódásával együtt is a forintkonstrukciók maradtak a legalulsúlyozottabbak a feltörekvő piacokon aktív globális befektetési alapok portfolióiban, amelyekben most első ízben a vizsgált feltörekvő térség egésze is alulsúlyozottá vált - áll az egyik vezető londoni befektetési ház augusztusi felmérésében.

BBC Világ

Rabszolgák banki fedezetként a JP Morgan elődeinél

Hozzávetőleg 13 ezer rabszolgát használtak fel banki fedezetként annál a két banknál, amely később a nagy hírű JP Morgan amerikai bankház része lett. A cég vezetése az alkalmazottaknak küldött körlevélben most bocsánatot kért elődei tette miatt.

MTI Gazdaság

Csökkentett kamatvárakozás a JP Morgan jelentésében

Az alacsony infláció és a növekedésre ható, lefelé mutató kockázatok miatt csökkentette az idei év végi jegybanki kamatszintekre adott előrejelzését Magyarországra és más kelet-európai feltörekvő gazdaságokra a JP Morgan. A Moody's Investors Service szerint az sem kizárt, hogy a Federal Reserve is leáll, sőt ismét elkezd kamatot csökkenteni, bár vannak ez ellen szóló jelek is.

MTI Gazdaság

JP Morgan: jövőre 8-10 százalékos hiány, euró 2014-ben

Jövőre a GDP-érték akár a 10 százalékát is elérheti a magyar államháztartási hiány, az euró bevezetése pedig a következő évtized közepén válik reálissá, áll a világ egyik legnagyobb befektetési házának londoni elemzésében, amely szerint ugyanakkor "új Bokros-csomag" nem valószínű.

Súlyos élelmiszerválságra figyelmeztet az ENSZ több afrikai országban

Súlyos élelmiszerválságra figyelmeztet az ENSZ több afrikai országban

Szinte minden bukott fideszes polgármesternek talált már új helyet Orbán

Szinte minden bukott fideszes polgármesternek talált már új helyet Orbán

Véletlenül találták ezt a kiváló 41 éves Ladát, amit most Budapesten árulnak

Véletlenül találták ezt a kiváló 41 éves Ladát, amit most Budapesten árulnak

Szijjártó: Jól vannak a magyarok a koronavírus miatt lezárt hajón

Szijjártó: Jól vannak a magyarok a koronavírus miatt lezárt hajón

Kiderült, milyen volt eredetileg az Iparművészeti Múzeum

Kiderült, milyen volt eredetileg az Iparművészeti Múzeum

Nagyapjuk légfegyverével lőtte meg testvérét egy 15 éves lány

Nagyapjuk légfegyverével lőtte meg testvérét egy 15 éves lány