szerző:
MTI

A gazdaságpolitika legfontosabb és immár elodázhatatlan feladata a következő időszakban az államháztartási hiány nagyarányú csökkentése a tartós egyensúly megteremtése érdekében - mondta Veres János pénzügyminiszter, csütörtökön az Országgyűlésben a 2007. évi költségvetés expozéjában.

Veres szerint ellenkező esetben a növekvő egyensúlytalanság következményei a reálgazdasági folyamatok további kedvező alakulásának is gátat vetnének.

A költségvetés fő számait ismertetve elmondta, az uniós módszertan szerint számított hiány egy év alatt várhatóan a bruttó hazai termék 3,3 százalékával mérséklődik, jövőre 6,8 százalékra. A deficit 2008-ra 4,3 százalékra, és 2009-re pedig 3,2 százalékra csökken. "Valójában 2009-re már a maastrichti kritérium szint közelébe kerül" az ország - mondta a pénzügyminiszter.

Kiemelte, hogy 2007-ben nagyon közel kerülnek egymáshoz az eredményszemléletű és a pénzforgalmi hiányszámok (ez utóbbi 6,9 százalék). Ez többek között annak a következménye, hogy még az idén jelentős összegű autópálya hiteltartozást vállal át az NA ZRt.-től a költségvetés, így jövőre az ESA híd (a két számítási mód közötti különbség) a GDP 0,1 százaléka körülire mérséklődik.

Szólt arról, hogy a költségvetés biztosítja az uniós források felhasználásának feltételeit. Jövőre - a központi költségvetésen keresztül - összesen mintegy 465 milliárd forint uniós forrás kifizetése prognosztizálható, ehhez közel 166 milliárd forint központi költségvetési társfinanszírozás kapcsolódik. A költségvetésen kívül kifizetendő támogatások (agrártámogatások) összege várhatóan meghaladja a 190 milliárd forintot. Magyarország 2007. évi várható hozzájárulása az unió költségvetéséhez 215 milliárd forint.

A miniszter a gazdaság jelenlegi helyzetét vázolva kiemelte a gyors GDP növekedést, amely jelentős mértékben meghaladja az uniós átlagot. A növekedést egészséges szerkezetűnek nevezte, mert motorja az export és a beruházások, de hangsúlyozta azt is, hogy ugyanakkor nagymérvű egyensúlytalanság is jellemzi.

A GDP az első félévben 4,2 százalékkal bővült, és várhatóan a növekedés egész évben is 4 százalék körül alakul. A harmadik negyedévben némi lassulás tapasztalható, de még így is erőteljes a gazdaság teljesítménye - mondta.

A PM prognózisa szerint az export felfutása igen gyors, a múlt évhez képest 13 százalékos lesz, míg a nemzetgazdasági beruházások 6 százalék körül emelkednek 2006-ban. A háztartások fogyasztása 2-3 százalékkal bővül. Az infláció az első tíz hónapban 3,4 százalék volt, éves átlagban 4 százalék körül lesz.

Jövőre megvalósul a kiigazitás nagy része (Oldaltörés)A pénzügyminiszter szerint jövőre a fiskális konszolidáció a lehető legkisebb növekedési áldozattal teremti meg a tartós egyensúly feltételeit. Így 2009-től ismét gyors növekedési pályára állhat a gazdaság.

A konszolidációs időszak alatt a belföldi kereslet növekedése lassul, a GDP 2007-2008-ban évi 2-3 százalékkal bővül. Jövőre a megváltozott adó- és járulékkulcsok miatt átmenetileg gyorsul az infláció, a költségvetési szférában érvényesülő megtakarítások a reáljövedelem és fogyasztás csökkenését eredményezik.

A jövő esztendőben tehát megvalósul a fiskális kiigazítás jelentős része, 2008-ban további jövedelem-elvonásra már nem lesz szükség. A 2007-ben kialakuló színvonal fenntartható lesz, a fogyasztás azt követően már nem csökken - mondta Veres János.

A második szakaszban, 2009-től kezdődően a gazdasági fejlődés visszatér a megszokott pályára. A GDP növekedése ismét 4 százalék felett lesz, a dinamikusabb bérnövekedés és a mérsékelt infláció mellett a reálbérek és a fogyasztás évi 2-3 százalékkal emelkedhet.

Hasonló folyamat várható a beruházásoknál is, 2007-2008-ban lassulás, majd 2009-től élénkülés. Jövőre és azt követően 3-4 százalék körüli beruházási dinamikával számol a kormány. 2009-től a fejlesztésekre erőteljesen hatnak a növekvő uniós források felhasználásának kedvező elemei - tette hozzá a miniszter.

A gazdaságpolitika egésze - leszámítva az idén hozott intézkedéseket - antiinflációs jellegű - hangsúlyozta Veres. Az infláció ellen hat a kiegyensúlyozott jövedelempolitika, a bérnövekedés összhangba kerülése a termelékenységgel, a fiskális politika hitelességének erősödése, valamint az inflációs célkitűzés rendszerét alkalmazó monetáris politika és a fiskális politika összhangja. Így 2008-ban a jövő évi 6,2 százalék után 3,3 százalék körülire mérséklődhet a fogyasztói áremelkedés éves átlagos üteme, 2009-től az inflációs pálya az eredeti trendnek megfelelően, és az inflációs célt teljesítő módon áll helyre - mondta a miniszter.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Gazdaság

Veres: az adó- és járulékszabályokon már nem lehet változtatni

A magánnyugdíj korrekció nélküli államháztartási hiány jövőre nem lehet több a GDP 6,8 százalékánál, az, hogy ebből ne engedjünk mindenkinek a felelőssége - figyelmeztetett rá Veres János pénzügyminiszter az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) pénteki plenáris ülésén.

A Fidesz szerint magára hagyta a fertőzést kapott betegeket Budaörs

A Fidesz szerint magára hagyta a fertőzést kapott betegeket Budaörs

Nyolc településen is időközi választást tartanak

Nyolc településen is időközi választást tartanak

Australian Open: Fucsovics legyőzte a 13. kiemeltet

Australian Open: Fucsovics legyőzte a 13. kiemeltet

Lepöcegödrözte a kínai elnököt a Facebook – állítólag műszaki hiba történt

Lepöcegödrözte a kínai elnököt a Facebook – állítólag műszaki hiba történt

Újabb piacon jelent meg Mészáros, a felcsúti milliárdos

Újabb piacon jelent meg Mészáros, a felcsúti milliárdos

Mínusz 9 fokig is lehűlhet a levegő jövő héten

Mínusz 9 fokig is lehűlhet a levegő jövő héten