szerző:
Zalai Hírlap

Fel kellene végre hagyniuk a pártoknak azzal a régi gyakorlattal, hogy a politikai, hatalmi érdekeket az ország gazdasági érdeke elé helyezik. Nem az a legfontosabb kérdés, hogy melyik párt, hány képviselőt tud küldeni a parlamentbe, hanem, hogy miként lehetne javítani a gazdaság helyzetén és versenyképességén – jelentette ki Kádár Béla, az egykori Antall-kormány külgazdasági minisztere.

Kádár Béla, a Magyar
Közgazdasági
Társaság elnöke.
Egy kis áldozat
kellene
© Zalai Hírlap
Kádár Béla, a Magyar Közgazdasági Társaság elnöke a szervezet nagykanizsai csoportjának vendégeként tartott előadást a konvergenciaprogramról, illetve a szükséges reformokról. A professzort – aki egyben a jegybanktanács tagja is – a Zalai Hírlap munkatársa kérdezte.

Említette, hogy a jövőt az országok közti versenyképesség határozza meg. Mit tudunk felmutatni e téren?

Az ország versenyképességi mutatói az elmúlt 5 évben folyamatosan romlottak. Ennek több összetevője is van, például a fogyasztásösztönző politika is káros hatással van az ország versenyképességére. A helyzet az, hogy Magyarországon jelenleg sem költségvetési, sem lakossági megtakarítások nincsenek, ezért az államháztartási deficitet csak külföldi forrásokból lehet finanszírozni. Ameddig a külföld kockázatmentesnek, sőt, biztatónak látja egy ország jövőjét, addig alacsony kamatok mellett is hajlandó hiteleket biztosítani. Azonban, ha ennek az ellenkezőjét tapasztalja, kamatfelárakat alkalmaz. Az elmúlt években kifejezetten rosszat tett az ország hitelességének, hogy a pénzügyi tárca egyszer sem tudta megjósolni az adott évi államháztartási hiányt. Fel kellene végre hagyniuk a pártoknak azzal a régi gyakorlattal, hogy a politikai, hatalmi érdekeket az ország gazdasági érdeke elé helyezik. Nem az a legfontosabb kérdés, hogy melyik párt, hány képviselőt tud küldeni a parlamentbe, hanem az, hogy miként lehetne javítani a gazdaság és versenyképesség helyzetén. Ehhez konszenzus kell. Még mindig túl sokat – az uniós átlagnál 25 százalékkal többet – költünk a közszféra működtetésére, s továbbra is lassú az államigazgatás.

Mivel lehetne javítani a versenyképességen?

Két fontos dologra kellene koncentrálni, a kutatásfejlesztésre és a minőségi felsőoktatásra. Egyik területen sem állunk jól, kutatásfejlesztésre kifejezetten keveset, a büdzsé 0,8 százalékát fordítjuk. A másik kardinális kérdés a minőségi felsőoktatás. Nem csak közgazdászként, de gyakorló oktatóként is mondom, hogy túl sok diplomást képzünk. Tapasztalataim szerint a hallgatók közel 50 százaléka nincs is azon a szinten, hogy részt vegyen a minőségi felsőoktatásban. A fiatalok nem szembesülnek a teljesítménykényszerrel, maguk választhatják meg, hogy milyen órákat vesznek fel, s az oktatók is az után kapják a fizetésüket, hogy mennyi diákjuk van. Pedig ha gyengül a humán erőforrás minősége, az hosszú távon jövedelemcsökkenést is jelenthet, mert a világpiac csak a legjobbakat honorálja.

Mit ért ez utóbbi alatt?

A világpiacon egyre keményebb a verseny. Ott vannak a kínaiak, akik az olcsó munkaerő miatt bizonyos termékeket lényegesen olcsóbban tudnak gyártani, mint Európa. Nem szabad azt hinni, hogy leragadnak a ruhaneműnél és a szórakoztató elektronikánál. Egyre magasabb képzettséget igénylő termékek gyártásához is érteni fognak. Ha ilyen ütemben fejlődik Kína, 10-15 éven belül a világ legnagyobb exportőre lehet. Akkor mi mihez kezdünk? A tőkének nincs nemzeti identitása, oda megy, ahol nagyobb a profit.

Mit gondol a konvergenciaprogramról?

Nem is olyan kemény, a jelenlegi feltételezések szerint a jövő évben ugyan 4 százalékkal csökkenni fog a reálbérszint, de a reáljövedelem - a szociális transzferek belépése miatt - 1-2 százalékot romlik csak. Éppen ezért érthetetlen számomra, miért van ilyen nagy felfordulás, a lakosság az ország jövője érdekében nem tud egy kis áldozatot hozni?

Legyen HVG pártoló tag!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig 45 millió forinttal segítették munkánkat.
2019-ben is olyan exkluzív sztorikat fogunk olvasóinknak bemutatni, mint tavaly a kamupártok pénzlenyúlásai, Lázár János bécsi videójának háttere vagy a szlovákiai újságírógyilkosság magyarországi szálai.
Ha önnek is fontos a minőségi újságírás, csatlakozzon!
Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig 45 millió forinttal segítették munkánkat.
2019-ben is olyan exkluzív sztorikat fogunk olvasóinknak bemutatni, mint tavaly a kamupártok pénzlenyúlásai, Lázár János bécsi videójának háttere vagy a szlovákiai újságírógyilkosság magyarországi szálai.
Ha önnek is fontos a minőségi újságírás, csatlakozzon!
MTI Gazdaság

A vártnál kevésbé nőtt a GDP

A bruttó hazai termék (GDP) a harmadik negyedévben 3,6 százalékkal, naptári hatással korrigálva 3,7 százalékkal haladta meg a 2005 harmadik negyedévit - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden az Ecostattal közös gyorsbecslésén alapuló előzetes adatokat.

Meixner Zoltán (hvg.hu) Itthon

Milyen reformot akar Gyurcsány? Itt vannak a részletek

Gyurcsány Ferenc úgy véli, hogy a közkultúra megváltoztatására van szükség ahhoz, hogy Magyarország csatlakozhasson a fejlett nyugati demokráciákhoz, s egészséges fejlődése hosszú távon fenntartható legyen. A miniszterelnök ezért – mint a GKI gazdaságkutató keddi budapesti konferenciáján elmondott előadásából kiderült – nem egyszerű gazdasági reformokat akar, hanem társadalmi-, vagy ha úgy jobban tetszik, országreformot.

MTI Gazdaság

Gyurcsány: 2008-tól szufficites államháztartási egyenleg

Módosító javaslatot tervez a kormány, amely szerint 2008-tól csak olyan költségvetést terjeszthető be és fogadható el, amelyben az államháztartás elsődleges egyenlege szufficites – jelentette be Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a Befektetői Tanács ülésén pénteken Budapesten.

MTI Gazdaság

FT: Budapest és környéke a legversenyképesebb

A globális tőkebefektetésekkel foglalkozó, a Financial Times csoporthoz tartozó fDi magazin felmérésének eredményei alapján a Közép-Magyarországi Régió Közép-Európában „A Jövő Közép-Európai Régiója” címet nyerte.

MTI Gazdaság

A svájci, a finn és a svéd a legversenyképesebb gazdaság

Az idén Svájc vezeti a Világgazdasági Fórum globális versenyképességi listáját, a tavalyi negyedik helyről előrelépve. Az eddig vezető Egyesült Államok csak a hatodik, míg Magyarország a 41. helyre csúszott vissza a tavalyi 35. helyről a számos versenyképességi tényezőt figyelembe vevő vizsgálatban.

MTI Vállalkozás

Több járulékot fizettetnének a munkaadókkal

Januártól a munkáltatóknak több járulékot kell fizetnie ahhoz, hogy a munkavállalók korkedkedvezményre legyenek jogosultak. Legalábbis, ha megszavazzák a keddi bizottsági ülésen vitára bocsátott törvénymódosítási javaslatot.

MTI Gazdaság

Veres: elodázhatatlan a hiány nagyarányú csökkentése

A gazdaságpolitika legfontosabb és immár elodázhatatlan feladata a következő időszakban az államháztartási hiány nagyarányú csökkentése a tartós egyensúly megteremtése érdekében - mondta Veres János pénzügyminiszter, csütörtökön az Országgyűlésben a 2007. évi költségvetés expozéjában.

MTI Gazdaság

Kóka felel a versenyképességért

Kóka János gazdasági miniszter lesz a versenyképesség felelőse a kormányon belül. A liberális politikus ezt maga jelentette be, a Liberális Gazdasági Tanács ülése után.

MTI Gazdaság

Veres: lehetetlen a jövő évi költségvetés felpuhítása

Az Országgyűlés költségvetési, pénzügyi és számvevőszéki bizottsága keddi ülésén a kormánypárti képviselők 16 igen, és az ellenzékiek 10 nem szavazatával általános vitára bocsátotta a 2007. évi költségvetésről szóló törvényjavaslatot.

MTI Gazdaság

Ernst and Young: Magyarország a harmadik legversenyképesebb

Magyarország a közép-kelet-európai országok közül a harmadik helyen végzett versenyképesség tekintetében az Ernst and Young legfrissebb felmérése szerint. A régióban az első helyen Lengyelország végzett, a második helyen Csehország áll.

Videó: sánta kutyát jobb, ha a rendőr kíséri át az úttesten

Videó: sánta kutyát jobb, ha a rendőr kíséri át az úttesten

"Aki csak szórakoztatni akar, az lenézi a nézőket"

"Aki csak szórakoztatni akar, az lenézi a nézőket"

Tölgyessy: Orbán letért a nyugati útról, és kiderül, megint rossz oldalra állt-e az ország

Tölgyessy: Orbán letért a nyugati útról, és kiderül, megint rossz oldalra állt-e az ország

Váratlanul leállt Paks II. mintaerőműve

Váratlanul leállt Paks II. mintaerőműve

Elhunyt Kautzky József

Elhunyt Kautzky József

Szijjártó a Jerusalem Postnak: Nem azért utáljuk Sorost, mert zsidó

Szijjártó a Jerusalem Postnak: Nem azért utáljuk Sorost, mert zsidó