szerző:
MTI

A tőzsdei cégek közül a Synergon és a Fotex veszteséggel, a BorsodChem nyereséggel zárta a tavalyi évet.

Synergon

A Synergon Informatika Nyrt.-nek tavaly 866,5 millió forint adózás utáni vesztesége volt, szemben az egy évvel korábbi 487,5 millió forint nyereséggel – hozta nyilvánosságra a társaság szerdán.

A nem auditált, konszolidált, nemzetközi pénzügyi jelentési szabvány (IFRS) szerint összeállított adatok alapján a Synergon 2006-ban 21,677 milliárd forint árbevételt ért el, 11 százalékkal többet az előző évinél.

A negyedik negyedévben a bevétel lényegében megegyezett az egy évvel korábbi 7 milliárd forinttal, az adózás utáni veszteség 623 millió forint volt, szemben a bázis 381 millió forint nyereségével.

Az anyavállalatra jutó adózás utáni veszteség tavaly 789,5 millió forintot, a negyedik negyedévben pedig 627,5 millió forintot tett ki. Egy évvel korábban az éves nyereség 496, a negyedik negyedéves pedig 358,3 milliárd forint volt.

A jelentés emlékeztet arra, hogy a tavaly szeptemberben megválasztott új igazgatóság pénzügyi és szervezeti átvilágítást kezdeményezett a társaságnál. Ennek eredményeképpen megszüntették a nagyrészt adminisztratív feladatokat ellátó regionális irodát, ami a jövőben a mintegy 442 millió forint éves költség felének megtakarításával jár.

A negyedik negyedévben további személyi illetve szerkezeti változások történtek. A jelentés szerint a szervezeti átvilágítás következményeként létrehozott új struktúra rugalmasabban és hatékonyabban képes kiszolgálni a piaci igényeket, valamint lehetővé teszi az eredményesebb működést.

A Synergon a gyorsjelentés szerint törekedett arra is, hogy átláthatóbban működjön: ennek következtében az anyavállalatban a le nem zárt projektek óvatosabb értékelése 111 millió forintos, a fel nem használt, éves rendes szabadságokra képzett céltartalékok 37 millió forintos, míg a szoftverek terven felüli értékcsökkenése, és készletek terven felüli értékvesztése, illetve selejtezése 86 millió forintos veszteséget okozott. A versenyhivatali és munkaügyi bírság az átszervezés-leépítés költségével együtt 173 millió forintot tett ki.

A leányvállalatok év végi értékelése során a Synergon 460 millió forint befektetési értékvesztést könyvelt el, amiből 390 millió forint az cseh Infinity, 21 millió forint pedig a horvát Span goodwill után képződött. Ezen túlmenően a csoport további 49 millió forintot különített el a Span befektetései után. A külföldi leányvállalatok eredmény-kimutatásában az Infinity-nél 198 millió forint, míg a Span-nál 44 millió forinttal zárult az előző évekről áthúzódó tételek számszerűsítése. Mindezek következtében tavaly több mint 1 milliárd forint egyszeri költség merült fel.

A Synergon jegyzett tőkéje tavaly december végén 1,91 milliárd forint volt, ugyanannyi mint egy évvel korábban. A saját tőke egy év alatt 7,122 milliárd forintról 5,563 milliárd forintra csökkent.

A társaság részvényeivel a Budapesti Értéktőzsde jegyzett "A" kategóriájában kereskednek, keddi záró ára 1350 forint volt. A papír ára az elmúlt egy évben 607 forint és 1390 forint között mozgott. A kazincbarcikai vegyipari társaság, a BorsodChem Nyrt. az elmúlt évben 40,5 százalékkal 242,999 milliárd forintra növelte árbevételét, míg a nettó eredmény 6,5 százalékkal 14,648 milliárd forintra nőtt a nemzetközi számviteli szabványok (IFRS) alapján készült 2006. évi konszolidált gyorsjelentés szerint - jelentette a cég a BÉT honlapján szerdán.

BorsodChem (Oldaltörés)

Az árbevételből az export 85,5 százalékot, 207,702 milliárd forintot tett ki, 43,2 százalékkal többet a bázisnál. A belföldi eladások értéke 26,5 százalékkal nőtt tavaly. Az egy részvényre jutó nyereség (EPS) a 2005. évi 179 forintról 188 forintra emelkedett.

A III. negyedévi leállást és kapacitásbővítést követően nagyon erős negyedik negyedévről számolt be a BorsodChem, de erről a negyedévről számadatokat nem közölt. Az egész évi bevételek és az értékesítés közvetlen ráfordításainak különbözete, a bruttó fedezet 24,4 százalékkal volt magasabb az előző évinél és elérte a 60,274 milliárd forintot.

Üzemi szinten a nyereség 19,831 milliárd forint volt, 18,3 százalékkal több az egy évvel korábbinál. A kamat-, adó-, tőketörlesztés és értékcsökkenés előtt számított profit (EBITDA) 36,97 milliárd forint volt, 29,3 százalékkal több a bázisnál.

A BorsodChem a múlt évben 506 millió forint árfolyamveszteséget számolt el, szemben az előző évi 1,093 milliárd forint veszteséggel. Ugyanakkor a határidős devizaügyleteken 651 millió forint nem realizált árfolyamnyereség keletkezett.

Az árbevételt részben az eladott mennyiség növekedése, részben a termékek árának emelése növelte, míg a külföldi leányvállalatok esetében az euróhoz képest gyengébb forint árfolyam emelte az árbevételt - magyarázza a gyorsjelentés.

A legnagyobb arányban, 74,4 százalékkal az MDI termékek árbevétele emelkedett és az összes árbevétel 21,3 százalékát tette ki, szemben az előző évi 17,1 százalékos aránnyal. Az MDI mennyisége 78,9 százalékkal nőtt.

Az ugyancsak magas hozzáadott értéket jelentő TDI eladások 42,9 százalékkal emelkedtek, és az árbevétel 16,7 százalékát adták, ami 0,3 százalékponttal magasabb arányt jelent a 2005. évinél. A BorsodChem TDI-ből 7,3 százalékkal többet állított elő tavaly, mint az előző évben.

Tavaly a BorsodChem, a hároméves beruházási programjának befejező évében 25,7 milliárd forintot fordított beruházásokra, amiből 5,9 milliárd forint értékű fejlesztés a leányvállalatoknál valósult meg.

A BorsodChem konszolidált mérlegének főösszege az időszak végén 288,709 milliárd forint volt, 10,8 százalékkal magasabb az előző évinél. A hosszúlejáratú kötelezettségek 12,1 százalékkal 51,136 milliárd forintra csökkentek, a rövidlejáratú tartozások pedig 37,8 százalékkal 88,664 milliárd forintra nőttek.

A 15,388 milliárd forint jegyzett tőkéjű BorsodChem konszolidált saját tőkéje a múlt év végén 148,909 milliárd forint volt, ami 7,8 százalékos éves emelkedést jelent. A részvényenként 3.000 forinton tett és 2006. december 15-én zárult vételi ajánlat eredményeként a Permira csoprothoz tartozó First Chemical Holding Kft. tulajdonába került a BorsodChem szavazó részvényeinek 89,2 százaléka. Azóta a dolgozói részvények bevonásával leszállították a társaság jegyzett tőkéjét és így a First Chemical Holding Kft. tulajdoni hányada 90 százalék fölé emelkedett. Ezzel az új tulajdonos megkezdheti a kisrészvényesek kiszorítását, majd a részvények tőzsdei kivezetését.

A BorsodChem részvényei jelenleg a Budapesti Értéktőzsde A kategóriájában forognak. A részvény a keddi napot 6 forintos gyengüléssel 2.984 forint zárta. Az elmúlt 52 hétben a papír legmagasabb árfolyama 3.020, a legalacsonyabb pedig 2.050 forint volt. A Fotex Első Amerikai-Magyar Vagyonkezelő Nyrt. tavaly 808 millió forint veszteséget könyvelt el adózás után, szemben az egy évvel korábbi 7,5 milliárd forintos pozitív eredménnyel - közölte a társaság szerdán.

Fotex (Oldaltörés)

A csoport konszolidált, nem auditált, a nemzetközi pénzügyi jelentési szabvány (IFRS) alapján összeállított gyorsjelentése szerint az eredmény alakulására nagy mértékben hatott a cégcsoport folyamatban lévő átalakítása, ami a tevékenységi körök változásán túl a konszolidációba vont társaságok körében bekövetkezett jelentős változást is magában foglalja.

A csoport adózás előtti vesztesége 583 millió forint volt, szemben az egy évvel korábbi 8 milliárd forintot meghaladó nyereséggel. Az értékesítés nettó árbevétele megközelítően 50 százalékkal, 18 milliárd forintra csökkent. A csoport exportbevétele 98,4 százaléka, míg a belföldi konszolidált forgalma 52,8 százaléka lett a megelőző évinek.

Az árbevétel alakulását nagymértékben meghatározta az optikai üzletág értékesítése, valamint a műszaki kiskereskedelem megszüntetése. A bázisidőszakban megszűnt két üzletág adataival korrigáltan a csoport forgalma 84,3 százaléka a bázisidőszakinak. A bruttó fedezet 9,2 milliárd forint volt, míg 2005-ben 17,6 milliárd forintot tett ki.

Az üzemi tevékenység vesztesége 453,3 millió forint volt, egy évvel korábban az eredmény meghaladta a 173 millió forintot. Az üzemi szintű eredmény csökkenésből 412 millió forintot tesz ki a műszaki és optikai üzletág konszolidációs körből történt kikerülése miatti eredménykiesés.

Hozzáfűzik, hogy jelentős többletveszteséget jelentett a kiskereskedelmi hálózat felszámolásából eredően a fotó és telekom üzletág, valamint a bútor kiskereskedelem visszafejlesztése. A pénzügyi műveleteken realizált 2005-ös 8 milliárd forintos eredménnyel szemben tavaly a csoport 130 millió forintos veszteséget könyvelt el ezen a mérlegsoron. Az eredménycsökkenés okai közé sorolja a társaság, hogy a bázisidőszakban a pénzügyi műveletek egyéb során szerepelt az F-O Optika Fotó Kft. üzletrészének, valamint két külföldi leányvállalatának értékesítéséből származó nyereség, illetve a Keravill Rt. konszolidációból történő kivezetésének hatása.

A működési költségek a megelőző évinek mintegy felére, 9,7 milliárd forintra csökkentek. A csoport jelentős ingatlanvagyonnal rendelkezik: a portfólió 860 ezer négyzetméter belterületi föld és 377 ezer négyzetméter felépítményből, 252 önálló ingatlanból áll. A Fotex részvényeivel a Budapesti Értéktőzsde "A" kategóriájában kereskednek. A papírok a keddi kereskedést 683 forinton zárták. Az elmúlt 52 hét legalacsonyabb árfolyama 390 forint, legmagasabb 842 forint volt.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Gazdaság

Nonprofit zrt.-vé alakul az ITDH

Az ITDH Magyar Befektetési és Kereskedelemfejlesztési Kht. július 1-jével átalakul nonprofit zártkörű részvénytársasággá - mondta Merényi Miklós, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) külgazdasági szakállamtitkára.

MTI/hvg.hu Gazdaság

Gigaprofit a Molnál: netto 331,4 milliárdos nyereséget jelntettek

A Mol-csoport 331,4 milliárd forint nettó nyereséget ért el 2006-ban, ami 35 százalékkal magasabb az egy évvel korábbi 244,9 milliárd forintnál – tette közzé a társaság a nem auditált, nemzetközi pénzügyi jelentési szabvány (IFRS) szerint készített konszolidált jelentésében hétfőn.

A nap fotói: egyszerű felfestések, de gyalogosok életét menthetik meg

A nap fotói: egyszerű felfestések, de gyalogosok életét menthetik meg

Növények lepték el egy ferencvárosi buszmegálló tetejét

Növények lepték el egy ferencvárosi buszmegálló tetejét

A rádiumtól az okostükörig mindent kipróbálunk, hogy szebbek lehessünk

A rádiumtól az okostükörig mindent kipróbálunk, hogy szebbek lehessünk

Az utolsó pillanatban indult el az új budapesti rádió

Az utolsó pillanatban indult el az új budapesti rádió

Távozik Mészáros Lőrinc lánya az Opus Global igazgatóságából

Távozik Mészáros Lőrinc lánya az Opus Global igazgatóságából

Amnesty International: tüntetőket kínoztak meg a hongkongi rendőrök

Amnesty International: tüntetőket kínoztak meg a hongkongi rendőrök