szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A három hónapos diszkont-kincstárjegy keddi aukciójára 101,63 milliárd forintnyi jegyzés érkezett, az Államadósság Kezelő Központ(ÁKK) közlése szerint. A több mint két- és félszeres jegyzésből azonban az ÁKK csak a tervezett 40 milliárd forintnyi ajánlatot fogadta el – valószínűleg a magas hozamajánlatok miatt.

A bankok által délelőtt jegyzett 604,9 milliárd forintnyi MNB-kötvény alig 6 milliárd forinttal kevesebb a szerdán lejárónál. A kincstárjegy aukción 7,82 százalékos átlaghozam alakult ki a nemzetközi értékpapír-piaci szövetség (ISMA) ajánlása alapján számítva. Ez 24 bázisponttal magasabb a pénteki másodpiaci referenciahozamnál, az egy héttel korábbi aukció átlaghozamánál pedig 2 bázisponttal magasabb. Az aukción a legalacsonyabb elfogadott hozam 7,75 százalék, a legmagasabb 7,84 százalék volt.

A bankok 604,9 milliárd forintért jegyeztek kéthetes MNB-kötvényt, alig 6 milliárddal kevesebbet a szerdán lejáró 610,82 milliárd forintnál. Ezzel a bankok 14 napos jegybanki kötvény állománya szerdától 1.090,6 milliárd forintra csökken. Üzletkötők szerint az aukciók lényegében a várakozásoknak megfelelően alakultak.

A csütörtökön aukcióra kínált öt- és tízéves államkötvények valószínűleg kelendőek lesznek, mivel április 12-én lejár mintegy 185 milliárd forintnyi 2007/F államkötvény. Ehhez képest összesen csak 85 milliárd forintnyi államkötvény értékesítését hirdette meg az ÁKK.

Az állampapírok másodpiacán alacsony volt a forgalom, az ötéves lejáratig 2-3 bázisponttal csökkentek, a hosszabbakon stagnáltak a hozamszintek. A piac a szerdán megjelenő inflációs adatokat várja elsősorban azért, hogy következtessen a monetáris tanács április 23-án esedékes következő kamatdöntésére.

Az euróval a délelőtt folyamán 245,85-246,25 forint közötti rendkívül szűk sávban kereskedtek, délben 246,80/246 forinton állt a kurzus, ami csaknem megegyezik a nyitáskori árfolyammal.

Az alábbiakban a legutóbbi aukciók hozamát és azok változásait közöljük: kötvények 15 éves (ISMA): 6,60 százalék +0,21 kötvények tízéves (ISMA): 6,86 százalék -0,10 kötvények ötéves (ISMA): 7,31 százalék -0,09 kötvények hároméves(ISMA): 7,30 százalék -0,50 kincstárjegy 12 hónapos (ISMA): 7,47 százalék -0,06 kincstárjegy 6 hónapos (ISMA): 7,60 százalék -0,08 kincstárjegy 3 hónapos (ISMA): 7,82 százalék +0,02 likviditási kincstárjegy (ISMA): 7,90 százalék -0,24

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

Hozamcsökkenés az aukción, 9 havi csúcson a forint

Csaknem négyszeres jegyzés mellett enyhén csökkent a hozam a három hónapos kincstárjegyek keddi aukcióján, az euró/forint árfolyamnak sikerült tartósan áttörnie az erős korlátnak tekintett 255 forintos szintet. A forint március elején volt olyan erős, mint kedden délelőtt, amikor az euró 253,80 forintig gyengült.

MTI Gazdaság

Kamatvágásra vár a piac, túljegyzések az aukciókon

A három hónapos diszkont-kincstárjegyre ötszörös volt a jegyzés, a 14 napos MNB kötvényre a lejárónál 220,6 milliárd forinttal többet jegyeztek az aukciókon, a hozamszintek alakulása 25-50 bázispontos kamatcsökkentési várakozást tükröz.

MTI Gazdaság

Tíz milliárddal többet értékesítettek a 12 hónapos kincstárjegy-aukción

A 12 hónapos diszkont kincstárjegy csütörtöki aukcióján a felajánlott 40 milliárd forintnyi mennyiségre 125,6 milliárd forintnyi ajánlat érkezett az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) tájékoztatása szerint. A kedvező hozamajánlatokat kihasználva az ÁKK 10 milliárddal többet értékesített a tervezettnél.