szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Erre az évre 2,6 százalékos, jövőre 3,3 százalékos gazdasági növekedést vár kedden közzétett prognózisában az ICEG Európai Központja. A kutatóintézet 7,4 százalékos inflációval és 6,8 százalékos eredményszemléletű államháztartási hiánnyal számol 2007-ben.

A gazdasági növekedés szempontjából meghatározó lakossági fogyasztás az idén 0,5 százalékkal csökken, majd jövőre 1,5 százalékkal nő.
 
Az ICEG elemzése szerint a feldolgozóipari beruházások már 2005-ben lelassultak, tavaly már 1,8 százalékos visszaesés következett be a bruttó állóeszköz-felhalmozásban. Az üzleti felmérések alapján jelenleg úgy tűnik, hogy a feldolgozóiparban nem várható áttörés az idei évben sem, ugyanis a kapacitáskihasználtság szintje és trendje nem utal a vállalati beruházások gyorsulására - állapítja meg a jelentés. A kutatóintézet arra számít, hogy 2007-ben 2,1 százalékkal, jövőre 3,2 százalékkal nőnek a beruházások.
 
A külkereskedelmen belül 12,4 százalékos export növekményre és 9,2 százalékos import felfutásra számít az ICEG, amelyhez idén átlagosan 251 forintos euró árfolyam járul (decemberben 252 forint/euró).
 
Az infláció átlagos mértéke jövőre visszaesik 3,6 százalékra az idei 7,4 százalékról, a jegybanki alapkamat 2007. decemberében 7,25 százalék, a jövő év végén 6,50 százalék lesz. Ennél alacsonyabb rövid (3 hónapos) állampapír hozammal kalkulál az intézet, az idei év végére 6,90 százalékra, a jövő év végére 5,80 százalékra csökkennek a hozamok.
 
Az egyensúlyi mutatókon belül az államháztartás eredményszemléletű deficitjét (ESA'95) GDP arányosan 6,8 százalékra várja az ICEG 2007-ben, és a konvergenciaprogramban közöltet beemelve 4,3 százalékra jövőre. A folyó fizetési mérleg GDP-arányos hiánya a kutatóintézet szerint az idén 4,0 százalék lehet, jövőre pedig 3,5 százalék.
 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

Kopint-Tárki: GDP 2007-ben 2,8, 2008-ban 3,2 százalék

Az idén a bruttó hazai termék (GDP) 2,8 százalékkal, jövőre 3,2 százalékkal nő, az infláció átlagos mértéke 2007-ben 6,8 százalék lesz - ismertette Palócz Éva a Kopint-Tárki Konjunktúrakutató Zrt. vezérigazgatója az intézet prognózisát.

MTI Gazdaság

GKI: 3 százalékkal nő idén a GDP

Az idén 3 százalékkal nő a GDP, a lakossági fogyasztás stagnál, a beruházások 4 százalékkal bővülnek - ismertette a GKI Gazdaságkutató Zrt. prognózisát Vértes András elnök.

MTI Gazdaság

Az euróövezeti GDP 3,3 százalékkal nőtt

Az euróövezeti GDP 0,9 százalékkal nőtt a tavalyi utolsó negyedévben, és 3,3 százalékkal lett több a 2005-ös utolsó negyedévinél, közölték az EU statisztikai hivatalában csütörtökön második becslésként, megerősítve a március 6-án közölt első becslést és a február 13-án kiadott előzetes becslést.

Timothy Garton Ash: Lengyelország magyar recept szerint számolja fel a demokráciát

Timothy Garton Ash: Lengyelország magyar recept szerint számolja fel a demokráciát

Új negatív rekord Brazíliában: 24 óra alatt 4249 koronavírusos beteg hunyt el

Új negatív rekord Brazíliában: 24 óra alatt 4249 koronavírusos beteg hunyt el

Fontos tudományos vizsgálat indult Magyarországon, és ehhez alsónadrágok is kellenek

Fontos tudományos vizsgálat indult Magyarországon, és ehhez alsónadrágok is kellenek