szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az összes turista alig negyede biztosítja be magát különböző káresemények ellen - közölte a GfK Hungária Piackutató Intézet csütörtökön.

A GfK Hungária Piackutató Intézet felmérése szerint tízből kevesebb mint három magyar köt utazási biztosítást, amikor hosszabb-rövidebb utazásra indul.  A felmérést megelőző egy évben a felnőtt lakosság negyede tett hosszabb-rövidebb időre utazást. Az összes megkérdezett 12 százaléka nyilatkozott úgy, hogy ezen idő alatt külföldön is járt. A megkérdezettek csak mintegy 7 százaléka válaszolta, hogy az elmúlt egy évben vett igénybe utasbiztosítási szolgáltatást. Ez az összes utazó kevesebb, mint 30 százaléka, és még a külföldre utazóknak is csak kevesebb, mint 50 százaléka.
 
A magyar turisták nagyobb hányada tehát inkább vállalja a poggyász elvesztéséből, sérüléséből, az esetleges baleset vagy betegség miatti orvosi ellátásból származó károkat, minthogy napi néhány száz forintos biztosítást kössön - áll a közleményben.
 
A legaktívabban a 40-59 év közötti korosztály gondoskodik előre utazása biztonságáról. A GfK szerint minél magasabb vagyoni státusszal és iskolai végzettséggel rendelkezik valaki, annál inkább gondol a biztonságra is, azaz a szerényebb anyagi körülmények között élő, alacsonyabb képzettségű turisták vállalnak nagyobb rizikót. A felmérés eredményeiből kitűnik, hogy a férfiak előrelátóbbak, mint a hölgyek, és hogy a megyeszékhelyen élők a legkörültekintőbbek az utazásaik során.
 
A felmérés februárban ezer fő megkérdezésével történt biztosításpiaci kutatásának kérdései egyebek mellett az utazások és az utazási biztosítások témakörét is vizsgálták.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Gazdaság

Kevesen kötnek biztosítást

Az utasbiztosításon szinte mindenki spórol, a legnagyobb arányban lakásbiztosítást kötnek a vagyonukat biztosítók. A GfK Hungária Biztosításpiaci Adatszolgáltatás legfrissebb, 2005. évet feltérképező tanulmánya szerint a lakosság harmada személyét, háromnegyede vagyonát biztosítja, negyede pedig életbiztosítással rendelkezik.

Kulcsár Hajnal (hvg.hu) Gazdaság

Nyaralásnak nyögés a vége?

Hiába a bővülő kínálat, az egyszerű gyors ügyintézés, az utazási hitelek továbbra sem népszerűek a magyarországi turisták körében. A nagyobb utazási irodák a csekély érdeklődés ellenére is változatlanul hirdetik ezeket a konstrukciókat, azt remélve, előbb-utóbb itthon is megkedvelik, akárcsak a nyugat-európai fogyasztók.

MTI/hvg.hu Gazdaság

Felmérés: Hol a legjobb nyaralni?

Üdülőhelyként világszerte Ausztrália piaci vonzereje a legnagyobb, a szigetországot az Egyesült Államok és Olaszország követi e tekintetben.

Gazdaság

Utasbiztosítások buktatói

Az utazási biztosítások több gondot okoznak az utasoknak, mint a biztosítóknak, poggyászkár esetén számos korlát határolja be a kárfizetést, a tucatbankkártyákkal járó biztosításra pedig találó az olcsó húsnak híg a leve mondás.