szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Románia 2010-2012 között csatlakozna az európai átváltási mechanizmushoz (ERM-II.), közölte csütörtökön a Román Nemzeti Bank elnöke, Mugur Isarescu egy bukaresti pénzügyi tanácskozáson.


© sxc.hu
Noha megerősítette, hogy az euróövezeti csatlakozást hivatalosan 2014-re tervezik, hozzátette azt is, ha a dolgok gyorsabban mennek, akkor természetesen bizakodóbbak lehetnek.

Az euróövezetbe jelentkezőknek legalább két évet kell tölteniük az ERM II-ben, amelyben valutájuk árfolyama plusz-mínusz 15 százalékos sávban mozoghat az Európai Bizottsággal és az Európai Központi Bankkal közösen megállapított sávközéphez képest.

Romániának most három évre van szüksége a lassú infláció konszolidálására, tette hozzá a bankelnök. Áprilisban Varujan Vosganian román pénzügyminiszter azt mondta, hogy ő 2013-2014-ben reméli az euróövezeti csatlakozást, tehát akár egy évvel korábban a hivatalos kormányzati célnál.

A román gazdasági és pénzügyminiszter szerint nem valószínű, hogy az államháztartási hiány az idén meghaladná Romániában a GDP-hez viszonyított 2,8 százalékot, sőt, akár a hazai össztermék legföljebb 2,4-2,5 százaléka is lehet. Az előrejelzést hétfőn módosították lefelé, mert a becsültnél nagyobb a költségvetés bevétele és a gazdaság is erősebben bővül a minisztérium szerint. A pénzügyminisztériumban most arra számítanak, hogy jövőre az államháztartási hiány 2 százalék alatti lesz, valószínűleg 1 százalékhoz közeli, ez is jóval kisebb a korábbi hivatalos előrejelzéseknél.

Az EU nem látja mitől csökkenne a hiány (Oldaltörés)

Az EU-szabály legföljebb 3 százalékot ír elő. Az Európai Bizottság viszont államháztartási pozíciójának javítására sürgette Romániát az ország első konvergencia-programjának értékelésekor, márciusban, hangsúlyozva, hogy bár középtávon a konvergencia-program tartható célkitűzéseket tartalmaz, jövőre és azt követően az államháztartási hiány magasabb lehet a tervezettnél, és meghaladhatja a hazai össztermékhez viszonyított 3 százalékos európai kritériumot. Ellenzi ezért a testület a programból idénre kiolvasható pénzügyi lazítást. A GDP 15 százalékát kitevő közadósság viszont Brüsszel szerint dicséretesen alacsony, és annak további csökkenése is várható.

A román kormány 2006-ra végül 2,5 százalékos GDP-arányos deficitcélt állított be, a szaporítani tervezett infrastrukturális beruházások miatt. Az eredeti cél 0,5 százalékos hiány volt, a célszámot az év során négyszer emelték, de a januárban Brüsszelbe küldött konvergencia-programban végül is csak 2,3 százalékos hiányt jelenthettek tavalyról, az infrastrukturális tervezetek késlekedő megvalósítása miatt. Az októberben elkészült költségvetési terv szerint az államháztartási hiánycél idén a GDP 2,8 százaléka, de a konvergenciaterv már csak 2,7 százalékot említett a GDP-hez képest. A 2009-ig szóló konvergencia-program szerint 2008-ra 2,6 százalékos, 2009-re 1,9-2,0 százalékos a román kormány hiányterve.

A brüsszeli bizottság szerint viszont e tervek nem tartalmaznak kellő tartalékot, és nincs megmagyarázva, bizonyítva, mitől várható a hiány jelentős csökkenése 2009-ben. A sokirányú bizonytalanságot jól jelzi, hogy az EU-bizottság legutóbbi, múlt héten megjelent hivatalos becslése szerint Románia államháztartási hiánya tavaly csak 1,9 százalékos volt a GDP-hez képest. Tavaly novemberben 1,4 százalékot valószínűsített a bizottság tavalyra. Idénre és jövőre a bizottság 3,2-3,2 százalékot jósolt Romániának, a novemberben jelzett 2,6-2,6 százalék helyett.

A román GDP inflációmentesen növekedhet (Oldaltörés)

© sxc.hu
Románia hazai összterméke tavaly - 342,418 milliárd lej (25,46 billió forint) - 7,7 százalékkal volt több reálértékben a 2005-ösnél. Az idei évre a kormány ehhez képest valamelyes lassulást, 6,5 százalékos növekedést vár. A növekedést jelenleg főleg a külföldi beruházások táplálják, a kormányzati költekezés viszont - egyes infrastrukturális beruházások szervezetlensége miatt - egyelőre elmarad még a tervektől is. Mindezért a GDP viszonylag inflációmentesen növekedhet, annak ellenére, hogy a lakossági fogyasztás éves összehasonlításban 10 százalék fölött bővül, az átlagbér 10-12 százalékos éves reál-emelkedéseiből, mert nagy a munkaerőhiány.

Romániában áprilisban 3,77 százalékos volt a tizenkét havi infláció. Előzőleg, márciusban a rendszerváltás óta a legalacsonyabbra, 3,66 százalékra csökkent, továbbra is az olcsó EU-import versenye miatt. Tavaly augusztustól már rendre alacsonyabb volt az infláció, mint bármikor a rendszerváltás óta, így a végeredmény kényelmesen a bank 4-6 százalékos év végi célján belül maradt. 2005. decemberben még nem sikerült teljesíteni a 6,5-8,5 százalékos célt.

Ennek ellenére az EU-csatlakozás után fellazult politikai fegyelem, pontosabban a fegyelmezetlenség jegybanki szigort válthat ki Romániában, kényszerűen lassítva a gazdasági növekedést. "A jelenlegi politikai feszültség és egy választási kampány hamaros kilátása a pénzügy- és a bérpolitika szélsőséges enyhítéséhez vezethet" a kormányzat részéről, figyelmeztetett a Román Nemzeti Bank másfél hete.

A bank egyelőre változatlanul, 3,7 százalékon hagyta az előrejelzését a decemberi tizenkét havi inflációra. Az év végi célsávja 3-5 százalékos, a jövő év végére 2,8-4,8 százalékos.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Gazdaság

Románia a lassúbb tempót választja az euróbevezetésnél

Románia, az Európai Központi Bank bíztatása ellenére sem akarja előrehozni eurócsatlakozása céldátumát, inkább az óvatosabb utat választja - jelentette ki Mugur Isarescu, a román jegybank kormányzója, a Financial Timesban megjelent nyilatkozatában.

MTI Gazdaság

Románia 2014-ben akar eurót

Románia 2014-ben tervezi az euró bevezetését. Az euróövezeti tagság előszobájának számító ERM-2 rendszerhez történő csatlakozásra 2012 előtt nem lesz kész az ország - tartalmazza a román kormány kedden ismertetett, euróbevezetéssel kapcsolatos jelentéstervezete.

Európa leggazdagabb embere mégiscsak megszerzi a Tiffanyt

Európa leggazdagabb embere mégiscsak megszerzi a Tiffanyt

Fellebbez az SZFE sztrájkbizottsága a Fővárosi Törvényszék végzése ellen

Fellebbez az SZFE sztrájkbizottsága a Fővárosi Törvényszék végzése ellen

Marabu FékNyúz: Gender? Tender!

Marabu FékNyúz: Gender? Tender!