szerző:
MTI/hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az idei év első három hónapjában a bruttó átlagkeresetek összességében 7,1 százalékkal, a nettó átlagkeresetek 0,9 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit, a reálkereset – a fogyasztóiár-index 8,5 százalékos növekedése mellett – 7,0 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához viszonyítva – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

© hvg.hu
A legalább 5 fős vállalkozásoknál és a költségvetési intézményeknél alkalmazásban állók száma a nemzetgazdaságban 2007 január-márciusban átlagosan 2 millió 772 ezer volt, ezerrel kevesebb, mint január-februárban és 10 ezerrel több, mint egy évvel korábban. Az idén az első három hónapban a költségvetési szférában 755 ezren, a versenyszférában mintegy 1 millió 944 ezren dolgoztak.

A teljes munkaidőben alkalmazásban állók átlagosan bruttó 184 ezer forintot, ezen belül a vállalkozásoknál dolgozók 167200 forintot kerestek. A költségvetési szervezeteknél alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 228200 forint volt, ez az összeg az évente esedékes, egységesen januárban fizetendő egyhavi külön juttatást is tartalmazza.

Január-márciusban a versenyszférában dolgozók bruttó átlagkeresete 9,5 százalékkal, a költségvetési szférában dolgozóké 4,3 százalékkal volt magasabb, mint az előző év azonos időszakában, ez nemzetgazdasági szinten 7,1 bruttó keresetnövekedést jelent.

A nettó keresetek átlagosan 0,9 százalékkal emelkedtek. Ezen belül a versenyszférában 2,6 százalékos növekedés, a költségvetési szervezeteknél 1,2 százalékos csökkenés következett be. A nettó keresetek lassú növekedési ütemében meghatározó szerepet játszott az alkalmazottakat terhelő egészségbiztosítási és munkavállalói járulék múlt év szeptemberi, illetve az egészségbiztosítási járulék idén januárban történt további emelése.

A nemzetgazdasági havi nettó átlagkereset 113600 forintot tett ki, ezen belül a fizikai foglalkozásúaké 83100 forint, a szellemi foglalkozásúaké 147800 forint volt. A nemzetgazdasági szintű havi átlagos munkajövedelem 192.900 forintra nőtt, 7,3 százalékkal haladta meg az előző év január-márciusi szintet. A munkajövedelmen belül az egyéb munkajövedelem aránya 2007. január-márciusban átlagosan 4,6 százalék volt.

Egy hónappal ezelőtt a hivatal arról adott tájékoztatást, hogy az év első két hónapjában a bruttó átlagkereset 6,5, a nettó átlagkereset 0,5 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, a reálkereset 8,3 százalékos fogyasztóiár-index mellett 7,2 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest. Tavaly január-márciusban a bruttó átlagkereset 7,3 százalékkal, a nettó 8,3 százalékkal nőtt, a reálkereset 5,7 százalékkal volt magasabb, mint az előző év azonos időszakában, a fogyasztói árak 2,5 százalékos növekedésével számolva.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.
hvg.hu Gazdaság

GKI: a reálkeresetek a 2005-ös szintre esnek vissza

A GKI Gazdaságkutató Zrt. az Erste Bankkal együttműködve készítette el előrejelzését, amely azt ígéri, hogy idén a növekedés üteme lassul, a külső és belső egyensúly azonban javul. Az infláció az I. félévben 8 százalék körülire emelkedik, a II. félév végén azonban már újra 4 százalék körül lesz. A reálkeresetek átlagosan 3,5 százalékkal csökkennek.

MTI Gazdaság

A reálkereset 4,3 százalékkal nőtt az első tíz hónapban

Január-októberben a nemzetgazdaságban a bruttó átlagkeresetek 7,9 százalékkal, a nettó átlagkeresetek 7,8 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit, a reálkereset – a fogyasztóiár-index 3,4 százalékos növekedése mellett – 4,3 százalékkal nőtt a Központi Statisztikai Hivatal közlése szerint.

MTI Gazdaság

A bruttó átlagkereset Budapesten 212 ezer forint volt

A budapesti székhelyű szervezeteknél alkalmazásban állók havi bruttó átlagkeresete 2006. január-szeptemberben 212000 forint volt, ami az egy évvel korábbit nominálisan 8,5 százalékkal haladta meg – közölte a Központi Statisztikai Hivatal.

KSH Gazdaság

Méretes reálkereset-csökkenés az év elején

Az idei év első két hónapjában a bruttó átlagkeresetek összességében 6,5, a nettó átlagkeresetek 0,5 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit, a január-februári reálkereset – a fogyasztóiár-index 8,3 százalékos növekedése mellett – 7,2 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához viszonyítva – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

MTI Karrier

5,6 százalékkal nőtt a reálkereset

A reálkereset az idén január-augusztusban, a fogyasztóiár-index 2,7 százalékos növekedése mellett 5,6 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

MTI/hvg.hu Gazdaság

A reálkereset 3,5 százalékkal csökken jövőre

Jövőre a bruttó hazai termék (GDP) az idei 4 százalék után 2,8 százalékkal nő, de elképzelhető 3 százalékos ütem is, az infláció a korábban vártnál magasabb, 6,4 százalékos lesz – mondta Palócz Éva, a Kopint-Datorg ZRt. tudományos vezérigazgató-helyettese.

hvg.hu Gazdaság

GKI-prognózis: 3-3,5 százalékos reálkereset-csökkenés

A GKI Gazdaságkutató Zrt. előrejelzése szerint – amelyet az Erste Bank kal együttműköd ve készítettek el – a konvergencia-program idei része szinte biztosan teljesül, a GDP-arányos államháztartási hiány az előirányzott 6,8 százalék alatt, 6,5 százalék körül lesz. A reálkeresetek 3-3,5 százalékkal csökkennek.

MTI Gazdaság

KSH: tavaly 3,5 százalékkal nőtt a reálkereset

Tavaly a bruttó átlagkeresetek összességében 8,1, a nettó átlagkeresetek 7,5 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit, a reálkereset - a fogyasztóiár-index 3,9 százalékos növekedése mellett - 3,5 százalékkal nőtt az előző évhez viszonyítva - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

MTI Gazdaság

5,5 százalékkal nőtt a reálkereset

A reálkereset 2006. január-júliusban 5,5 százalékkal nőtt a nemzetgazdaságban az előző év azonos időszakához viszonyítva, a fogyasztóiár-index 2,6 százalékos növekedése mellett - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden.

Spanyolországban már olasz szinten a járvány, Nagy-Britanniában is súlyos a helyzet – hírek a koronavírus-járványról percről percre

Spanyolországban már olasz szinten a járvány, Nagy-Britanniában is súlyos a helyzet – hírek a koronavírus-járványról percről percre

Osztrák szakértők: Magyarországon viszonylag magas az áldozatok aránya

Osztrák szakértők: Magyarországon viszonylag magas az áldozatok aránya

Nem vizsgálta a Moody's Magyarország adósosztályzatát

Nem vizsgálta a Moody's Magyarország adósosztályzatát