szerző:
MTI/hvg.hu

Szélerőműből Magyarországon már 40 darab működik, összesen 61,675 megawatt kapacitással - tájékoztatta Tóth Péter, a Magyar Szélenergia Társaság (MSZET) elnöke.

Áramtermelő szélkerekek. Növekvő
részesedés
© sxc.hu
Szélkerekek az ország 17 pontján forognak, koncentráltan a legtöbb egy 12 turbinás szélerőmű-parkban az ország észak-nyugati csücskében, Levél település mellett.

Az elnök összehasonlító adatként említette, hogy az országban 2005 végén még csak 17 megawatt beépített kapacitást tartottak számon, és az tavaly szeptember közepén sem érte el a 37-et.

Szélenergia szempontjából vegyes a kép Európában. Magyarország összteljesítmény tekintetében a régióban legtöbb szomszédját, sőt környezettudatos nyugat-európai országokat is megelőzi, ugyanakkor a legjobbak nagyságrendekkel előrébb járnak.

Szlovéniában a tavalyi év végéig egyáltalán nem épültek szélerőművek. Romániában 3 megawatt, Szlovákiában 5, Svájcban 11,6, Horvátországban 17,2, Bulgáriában 32, Csehországban 50, Törökországban 51, Litvániában pedig 55,5 megawatt kapacitást tartottak számon. A régió országai közül azonban Ausztria 965 megawattal, Lengyelország 153-mal, Ukrajna 85,5 megawattal előzi meg Magyarországot.

Az európai és egyben a világlistát is Németország vezeti 20,62 ezer megawattal, ami több mint 18 ezer darab szélkereket jelent. A rangsorban több mint 11 ezer megawattal Spanyolország és az Amerikai Egyesült Államok következik, majd India, Dánia, Kína, Olaszország, Anglia, Portugália, és Franciaország szerepel még az első tízben.

A világban a tavalyi év végéig 75 ezer megawatt beépített kapacitást tartottak számon, 15 ezer megawattal többet a 2005 december véginél. A trendekből azt lehet következtetni, hogy 2010-ig világszinten a kapacitás megduplázódása várható.

Európában a 2006 év végi adatok szerint 48,54 ezer megawattot tett ki a beépített szélenergia-kapacitás, ami egy év alatt 7.500 megawattal bővült. Az EU energiafogyasztásának 3,3 százalékát fedezik szélenergiából.

Az európai trendek azt mutatják, hogy 2010-ig a kapacitás felfut 80 ezer megawattig, ami már az összáram-fogyasztás 5 százalékát képes biztosítani. Hosszú távú prognózisok szerint 2030-ra az uniós villamos-energiaigény 20 százalékára elegendő áramot termelnek szélkerekek.

Az Európai Szélenergia Társaság (EWEA) koordinálásában pénteken minden EU országban szélenergiával kapcsolatos rendezvényeket tartanak. Magyarországon a MSZET szervezésében 8 helyen lesznek rendezvények, főként szélerőművek közelében, szélerőmű-parkokban.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Tech

Gyorsan bővül a szélenergia kapacitás az EU-ban

Jelentősen növekszik a szélenergia előállítása az Európai Unióban: az európai szélenergia szövetség számításai szerint 2020-ben Európa villamos-energia felhasználásának 12-15 százalékát a szélenergia fogja adni. Ez ötszöröse a jelenleginek.

MTI Tech

A szélenergia a legkifizetődőbb?

A legkifizetőbb energia a szél - vélekedik két amerikai kutató, Cristina L. Archer és Mark Z. Jacobson. A páros első ízben mérte fel a tengereken és a kontinenseken uralkodó széláramlatok erejét.

MTI Itthon

Felépült az első magyar szélerőmű-park

Felépült az első magyar szélerőmű-park Mosonszolnok térségében; a 12 erőműből álló 24 megawatt teljesítményű létesítményre 36 millió eurót - közel 9 milliárd forintot - fordított a beruházó Energy Corp Hungary (ECH) spanyol-magyar vegyes kft.

hvg.hu Gazdaság

Szélerőmű-erdő épül a Dunántúlon

A napokban megkapta a jogerős környezetvédelmi engedélyt az EETEK Hungary Energia-hatékonyság Technológiai Rt. bágyogszováti és hárskúti szélerőmű beruházása, amelyek tervezett összértéke eléri a 26 milliárd forintot.

euractiv.hu Tech

A tengeri szélenergiáé a jövő?

Európának óriási tengeri szélenergia tartalékai vannak, amelyek az iparág szakértői szerint 2030-ra a térség energiaszükségletének 13 százalékát fedezhetik.

MTI Tech

Repülő szélerőművekkel kísérleteznek

Holland, olasz és belga tudósok újfajta generátorokat próbálnak ki, hogy hatékonyabbá és olcsóbbá tegyék a szélenergia kihasználását - jelentette kedden a De Standaard című belga napilap.

MTI Hazai gazdaság

Gáz helyett szélenergiát akarnak a magyarok

A magyar népesség túlnyomó része támogatja a megújuló energiaforrások szerepének növelését, főleg azért, mert attól tart, hogy az oroszországi gázzal kapcsolatos bizonytalanságok miatt növekedni fognak az energiaárak.

Érdekes hatást vált ki az LSD, ha a természet lágy ölén használják

Érdekes hatást vált ki az LSD, ha a természet lágy ölén használják

Kisebb és jobb: ez a chip kerül majd a 2021-es csúcsmobilokba

Kisebb és jobb: ez a chip kerül majd a 2021-es csúcsmobilokba

Greta Thunbergről neveztek el egy új csigafajt

Greta Thunbergről neveztek el egy új csigafajt

Van olyan ország, ahol az IKEA-ban már fizethetünk az időnkkel

Van olyan ország, ahol az IKEA-ban már fizethetünk az időnkkel

Két szocialista polgármester is átlép a DK-ba

Két szocialista polgármester is átlép a DK-ba

Az Oktatói Hálózat is tiltakozik a NAT bevezetése ellen

Az Oktatói Hálózat is tiltakozik a NAT bevezetése ellen