szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Monetáris Tanács nem változtatott a jegybanki alapkamaton. Február 26-tól megszűnik a forint plusz/mínusz 15 százalékos intervenciós sávja.

A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa nem változtatott a jegybanki alapkamat 7,5 százalékos mértékén hétfői ülésén. Megszűnik február 26-tól a forint plusz/mínusz 15 százalékos intervenciós sávja, helyette lebegő árfolyam rendszer lép életbe.

Simor: az euróbevezetés érdekében történt
A kötött árfolyamsáv nem szolgálja az inflációs célkövető rendszert, a keddtől érvényes lebegő árfolyamrendszer az árstabilitást szolgálja - jelentette ki Simor András, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke.
 
"Az árfolyamsáv nem szolgálja teljes mértékben a monetáris politika céljait, az inflációs célkövető rendszert" - mondta Simor András. Az MNB elnöke hozzátette: az árfolyamsáv arra kényszerítette a jegybankot, hogy egy eszközzel, a kamatpolitikával két célt szolgáljon, az árstabilitást és a forint árfolyamának a sávon belüli tartását.
 
Ez  a két cél hosszabb távon elméletben nem összeegyeztethető - rögzítette Simor András. Az új rendszer bevezetése hosszabb távon az euró bevezetését is szolgálja - jelezte a jegybank elnöke.
A monetáris tanács a kormánnyal egyetértésben 2008. február 26-tól eltörölte a forintárfolyam euróval szembeni sávos rögzítését, és lebegő árfolyamrendszer bevezetéséről döntött - közölte az MNB hétfőn.
 
A jegybank közleménye szerint az árfolyamsáv eltörlése fontos előrelépés az euró magyarországi bevezetése felé. A lebegő árfolyamrendszer kedvezőbb feltételeket teremt a jegybank számára az inflációs cél eléréséhez, és ezen keresztül a maastrichti nominális kritériumok teljesítéséhez, valamint az ERM-2 belépéshez.
 
A magyar gazdaság nyitottságánál fogva az árfolyam továbbra is fontos szerepet fog játszani az inflációs folyamatok alakításában. Ha a gazdaságban zajló más folyamatok nem ellensúlyozzák, a nominális árfolyam tartós és jelentős megváltozása tükröződni fog a jegybank inflációs prognózisában, és ezen keresztül befolyásolja a monetáris politika vitelét.
 
A közlemény szerint a Magyar Nemzeti Bank elsődleges és legfontosabb céljának az árstabilitás megteremtését és hosszú távú fenntartását tekinti. Az inflációs célkövető rendszerben a jegybank a makrogazdasági és pénzpiaci folyamatok széles körét figyelembe véve, ezek együttes inflációs hatására reagál. Az árfolyam ingadozásának korlátozása inflációs célkövetés mellett nem járul hozzá a hosszú távú inflációs várakozások lehorgonyzásához - áll a közleményben.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

Londonban most már agresszív kamatemeléseket jósolnak

Egy hónapon belül fél százalékpontos, a második negyedév végéig összesen akár 1,00 százalékpontos magyarországi jegybanki kamatemelés kockázatát valószínűsítette kedden Londonban megjelent előrejelzésében a világ egyik legnagyobb befektetési csoportja, amely szerint az MNB nem a növekedést, hanem saját pénzügypolitikájának hitelességét félti. A Cityben mindazonáltal továbbra sem egyértelmű a magyar monetáris kilátások megítélése.