szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Folytatta erősödését a forint a bankközin. Az eurót délután négy óra előtt 258,80/90 forinton jegyezték a budapesti bankközi kereskedelemben, gyengébben az előző délutáni 261,05/15 forintos jegyzésnél, ami 0,86 százalékos forint erősödésnek fele meg.

A forint kezdetben együtt erősödött a török lírával és a dél-afrikai randdal, amelyekkel az utóbbi időben szoros korrelációt mutatott, elszakadt azonban tőlük amikor azok gyengülésbe fordultak át és rendületlenül folytatta erősödését. A nemzetközi bankvilágnak adott likviditás-injekció úgy tűnik jobban kedvezett a forint befektetéseknek.

A nemzetközi devizapiacon az euró "belekóstolt" az 1,5500-ás dollár árfolyam küszöbbe, új árfolyam rekordot állított be 1,5501 dolláron, majd visszafordult, de az 1,55-ös határ közelében maradt. Az EKB által megállapított 1,5477-es napi irányadó euró/dollár árfolyam már 5,14 százalékkal haladja meg a 2007 év végi értéket. Az euró erősödött a japán jennel (0,30 százalék) és a font-sterlinggel (0,40 százalék) szemben is.

A dollárt a budapesti bankközi kereskedelemben 167,30/40 forinton jegyezték az előző délutáni 170,55/65 után. A bankközi forintpiacon az O/N kamat az előző napi 7,50-ről 6,50-re csökkent.

Az állampapírok másodpiacán 10 bázispont körül mérséklődtek hozamok. A három- és ötéves lejáratú kötvények hozama azonban még kilenc százalék felett van. Két héttel ezelőtt hozamuk még nem érte el a kilenc százalékot. 

Az ÁKK visszavásárlási aukcióján a jelenlegi piaci feltételeknek megfelelően jelentősen nőtt a visszavásárlási átlaghozam. A 2008/E államkötvény esetében 8,94 százalékos visszavásárlási átlaghozam alakult ki, szemben a megelőző aukción elért 8,01 százalékkal, míg a 2009/E államkötvény visszavásárlási aukcióján az átlaghozam 9,31 százalékra emelkedett a korábbi aukció 8,06 százalékos hozamszintjéről.
 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!