szerző:
MTI

A globális felmelegedés elleni összefogás fontosságára hívta fel a figyelmet világszerte a Föld Órája nevű akció, amelyhez Budapesten kívül több magyar város, így Pécs és Sátoraljaújhely is csatlakozott.

A budai vár díszfények nélkül. Világos jelkép
© MTI
A Fővárosi Közgyűlés döntésére több mint száz épület díszkivilágítását kapcsolták le szombaton este nyolc órakor, így a Budai Vár, a Szent István Bazilika, a Parlament, a Lánchíd, mintegy 100 szobor és több múzeum fényei hunytak ki 60 percre, de a közvilágítást nem kapcsolták ki.

A Fővárosi Közgyűlés az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség elnökének, Rétvári Bencének a javaslatára csatlakozott az akcióhoz. Megtakarításról az ülésen nem esett szó, sőt az egyik képviselő jelezte, hogy „a már lekötött kapacitás árát ettől függetlenül ki kell fizetnie a fővárosnak”, más pedig úgy vélte, hogy „az erőművi visszaterhelés miatt még többletköltség is felmerülhet”. Fodor Gábor környezetvédelmi és vízügyi miniszter pénteken arra hívta fel a figyelmet, hogy minél többen csatlakozzanak – az éghajlatváltozásra utaló szimbolikus gesztusként – a Föld Órája elnevezésű világméretű klímavédelmi akcióhoz.

A hazai nagyvállalatok közül elsőként a Magyar Telekom csatlakozott a World Wildlife Fund (Természetvédelmi Világalap) nemzetközi akciójához. Szombaton este 8 órától egy óra időtartamra sötétbe borultak a vállalat fontosabb épületei – a biztonsági okokból kivilágítani szükséges helyeket leszámítva – és erre az időre elsötétültek a nagyobb fényreklámok is – közölte a cég.

Akadt olyan budapesti szálloda, amely nagyszerűen kihasználta a kampányt és ügyes marketingeszközként vetette be. Szombaton este a Four Seasons Gresham Palace Budapest éttermében Gyertyafény Vacsorára várták a vendégeket, csakúgy mint a szállodalánc többi 49 házában, a világ négy kontinensén. Ilyen módon 24 óráig tartott a globális gyertyafény vacsora, Sydney-től, Ázsián és a Közel-Keleten át, majd Európán keresztül egészen Amerikáig. E vacsorák keretében a szállodacsoport 75 épületéből 50-ben csupán gyertyafénnyel világítják meg az éttermeket, este 8 és 11 óra között.

De nemcsak hotelekben takarékoskodtak a villannyal: a Game World nevű elektronikus kaszinóhálózat mind a 12 magyarországi komplexumában lekapcsolta a fényreklámjait és belső világítását.

Sikeres volt „A Föld órája” akció Pécsett, ahol az önkormányzat felhívására számos szervezet, cég és a lakosság is takarékoskodott az energiával.

A mozgalomhoz a hazai városok közül elsőként csatlakozott baranyai megyeszékhelyen hatvan percre szünetelt a középületek, templomok díszkivilágítása. Több vállalat, mint a hulladékkezelő Biokom Kft., a Pécsi Városüzemelési és Vagyonkezelő Zrt., a távhőszolgáltató Pétáv Kft. is takarékos üzemmódra váltott.

Láthatóan a lakosság egy része is komolyan veszi a környezetvédelem ügyét: mivel sokan lekapcsolták otthonukban a villanyt, a lakótelepek nem úsztak az ilyenkor szokásos fényárban.

Sötétbe borult este nyolc és kilenc óra között a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Sátoraljaújhely központja is. Dankó Dénes alpolgármester szerint az önkormányzat természetesnek tartotta, hogy csatlakozik ehhez a világméretű akcióhoz. A zempléni város történeti központjában, a városháza, a nagytemplom, a Kossuth tér, az Árpád és Dózsa György út közötti szakaszon kapcsolták le a közvilágítást. A helyi rádió óránkénti híradásában közölte a nap folyamán, hogy a város csatlakozott a globális felmelegedés elleni harc ilyetén kezdeményezéséhez, ezért sötétedett el a belváros egy része, és ezért kérték a városlakókat, hogy ők is cselekedjenek hasonlóan. A klímaváltozás elleni küzdelemhez mi így tudtunk hozzájárulni - mondta az alpolgármester, aki azt is fontosnak ítélte elmondani: az elsötétült városrészben azért több rendőr cirkált.

Egy évvel ezelőtt 2,2 millió ember és 2100 vállalat kapcsolta le a világítást Sydneyben A Föld Órája alkalmából. Ez a kezdeményezés Sydney energiafogyasztását 10,2 százalékkal csökkentette erre az időtartamra, ami egyenértékű volt azzal, mintha ez idő alatt 48 ezer autó tűnt volna el az utcákról és az autóutakról. A tavalyi, Ausztráliában kezdeményezett akció mára globális megmozdulássá bővült: ezen az estén világszerte 30 millióan kapcsolták ki a világítást a televíziót és más elektromos készülékeket a felmelegedés elleni harc jegyében.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Tech

A tehenek is hozzájárulnak a globális felmelegedéshez

Le akarja szoktatni a metángáz kibocsátásáról a teheneket és a birkákat egy svájci kutató. A Der Spiegel című német hetilap online változata szerint a kérődzők ugyanis hozzájárulnak a Föld felmelegedéséhez.

Közlekedési pofátlan(tan)ítást végzett a rendőrség

Közlekedési pofátlan(tan)ítást végzett a rendőrség

Kevés az esély, hogy túlélőt találjanak az új-zélandi vulkánszigeten

Kevés az esély, hogy túlélőt találjanak az új-zélandi vulkánszigeten

Viharos szelet hoz a kedd

Viharos szelet hoz a kedd

Van egy iparág, amelyet a bicikli menthet meg

Van egy iparág, amelyet a bicikli menthet meg

Beindult a szülés, rendőri felvezetést kapott a kismama

Beindult a szülés, rendőri felvezetést kapott a kismama

Szerdán végre megjelenhet a Pesti Hírlap

Szerdán végre megjelenhet a Pesti Hírlap