szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A magánnyugdíjpénztárak az eddig megszokottnál később írják jóvá a pénztártagok egyéni számláján a 2007. évi tagdíjakat és azok hozamait – hívja fel a figyelmet az Adó-és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) valamint a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF).

A 2008. június 30-áig kiküldött egyéni számlaértesítők a 2007-re eddig lekönyvelt tételeket mutatják, amelyek várhatóan nem minden esetben egyeznek meg a foglalkoztatók által a 2007-es naptári évre bevallott és befizetett tagdíjak teljes összegével – derül ki a két szervezet honlapján közzétett közös tájékoztatóból. A számlaértesítők az egyéni számlákon 2007-re ténylegesen jóváírt tagdíj és hozam összege mellett tájékoztatásként közlik a hozzájuk 2008-ban beérkezett, de 2007-re vonatkozó tagdíjbevallási és befizetési adatokat is. Az utóbbi adatok kizárólag tájékoztató jellegűek, a 2009-ben kiküldött, 2008-ra vonatkozó számlaértesítőben szerepelnek majd könyvelt tételként.

A késedelmes jóváírás hátterében az áll, hogy 2007. január 1-jétől új, központosított tagdíjbevallási és -befizetési rendszert vezettek be: a foglalkoztatók a magánnyugdíjpénztári tagdíjat – az egyéb járulékokkal együtt – az adóhatósághoz vallják be és fizetik be. Ennek előnye, hogy hosszabb távon csökkenhetnek a pénztári adminisztrációs költségek, így a tagdíj nagyobb hányada kerülhet az egyéni számlákra. Azzal pedig, hogy az adóhatóság közvetlenül intézkedik a tagdíjhátralék behajtásáról, növekszik a tagdíjbeszedés, -behajtás hatékonysága, ami szintén a pénztártagok érdekét szolgálja – hívja fel a figyelmet a tájékoztató.

Az új rendszerben az adóhatóság feldolgozza a bevallási adatokat és megküldi a magánnyugdíjpénztáraknak, amelyek az adóhatóságtól kapott adatok alapján azonosítják a tagi befizetéseket, majd jóváírják a tagdíjakat, illetve az azokra jutó hozamokat a tagok egyéni számláján.

Az APEH a tagdíjbefizetéseket 2007 januárja óta folyamatosan átutalta a magánnyugdíjpénztárakhoz, a bevallási adatok azonban kisebb-nagyobb késéssel érkeztek a pénztárakhoz. A pénztárak azokat a befizetéseket, amelyeket a bevallási adatok hiányában tagi szinten nem tudtak beazonosítani, időlegesen egy elkülönített függőszámlán tartják nyilván. A pénztártagokat emiatt nem érheti veszteség, mivel a pénztárak a függőszámlákon lévő tagdíjakat befektetik és a befektetések hozamát az azonosítás után a tagok egyéni számláján jóváírják.

A PSZÁF adatai szerint 2007 végén közel 108 milliárd forint, az éves tagdíjbevétel 35 százaléka volt függő tételként nyilvántartva. A felügyelet egyik elemzésében figyelmeztet: 2009-től kötelező lesz a választható portfolió bevezetése; ennek végrehajtását nehezíti, hogy a pénztárak a központosított beszedés miatt késve írják jóvá a tagdíjakat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Vállalkozás

Jár-e adókedvezmény evásoknak nyugdíjpénztári befizetés után?

Jár-e adókedvezmény evás vállalkozónak nyugdíjpénztári befizetés után? Két részletben, eltérő adókulccsal kiszámlázott telek, ingatlan értékesítése esetén mi a teendő? Értéknövelő beruházásnak számít-e a víz- és csatornaművek részére fizetett társulati hozzájárulás? Szüneteltetheti-e tevékenységét egy bt.?

Vállalkozás

A nyugdíjpénztárak vesztesei

Az Orbán- és a Medgyessy-kormány is vastagon hozzájárult, hogy mintegy 150 ezren vesztesként élik majd meg magán-nyugdíjpénztári tagságukat. Mégsem lehet minden felelősséget az államra kenni.

MTI Gazdaság

Kétmilliós felügyeleti bírság az AXA nyugdíjpénztárnak

Kétmillió forint bírságot szabott ki az AXA Önkéntes és Magánnyugdíjpénztárra a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF), egyben felszólította arra, hogy haladéktalanul szüntesse meg jogsértő hirdetésének, valamint a pénztár teljesítményére vonatkozó információk jogszabályellenes módon és tartalommal történő közzétételét.

Pintér szerint nem marad felderítetlenül egyetlen korrupciós ügy sem, ami az emberek érdekeit sérti

Pintér szerint nem marad felderítetlenül egyetlen korrupciós ügy sem, ami az emberek érdekeit sérti

Állást kínált, tizenévesektől is intim fotókat kért egy budapesti férfi

Állást kínált, tizenévesektől is intim fotókat kért egy budapesti férfi

Kisebb havazás jön a hétvégén

Kisebb havazás jön a hétvégén