szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A DTZ Money into Property című elemzése szerint 2007-ben a globális ingatlan tőkepiac elérte a 12 ezer milliárd dollárt, 18 százalékos növekedéssel 2006-hoz képest. A DTZ a 2007. évi globális ingatlanbefektetések értékét 730 milliárd dollárra becsüli, míg előrejelzésük szerint 2008-ban a hitelválság következményeképp 30 százalékkal, 500 milliárd dollárra eshet vissza a tranzakciók értéke.

A DTZ szerint a hitelpiaci válság első szakasza idén véget érhet, azonban az árazásra gyakorolt nyomás és a finanszírozási problémák 2009-ben is jelen lesznek az ingatlanpiacokon. A cég „Lenders Survey” felmérése (a hitelezők körében végzett felmérés) szerint az európai piaci szereplők 75 százaléka a számít a finanszírozás nehezülésére 2008-ban, és 45 százalékuk a finanszírozási hányad további csökkenését valószínűsíti a következő időszakban. Ráadásul a válaszadók nagy része legkorábban 2009-re jósol jelentős javulást a CMBS (kereskedelmi célú ingatlan-alapú jelzáloghitellel fedezett értékpapírok) európai piacán.

Bár Közép-Kelet-Európa és Oroszország kereskedelmi ingatlan-befektetési piaca nem immunis a globális pénzügyi piacok zavaraira, de mindeddig rugalmasan reagált a hitelpiaci válságra. A régió a fejlett piacoktól eltérő gazdasági kondíciókkal rendelkezik - ilyen a magas, „felzárkózási” gazdasági növekedési ráta – írja a DTZ.

A Közép- és Kelet-Európa térségében – főleg Magyarországon és Csehországban – kevesebb a direkt ingatlan-tranzakció 2008 első felében, mint 2007-ben, az újraárazás következtében. Oroszországban viszont – amely a legnagyobb befektetési piaca a régiónak, és rendkívül erős bérlői háttere van – jelentős marad a tranzakciók volumene. A befektetők - különösen a saját tőkével rendelkező beruházók és a német nyílt végű alapok - továbbra is érdeklődnek a régió iránt. Az ingatlanpiac fundamentumai előtérbe kerültek, főleg a központi piacokon (Lengyelország, Magyarország és Csehország), ahol a megtérülés leginkább a bérleti díjak növekedésétől és az eszközmenedzsment lehetőségektől függ – áll az elemzésben.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Gazdaság

Kötelező "zöldkártya" az ingatlanoknál - de mennyiért?

Ha a kormány nem akar uniós szankciót a nyakába, januártól rendelettel kell kötelezővé tennie az épületek energetikai tanúsítását. Ez közvetlenül is érinti a lakosságot: ha valaki el akarja majd adni a lakását vagy a házát, akkor energetikai tanúsíttatást, úgynevezett "zöldkártyát" kell kiállíttatnia. Egyelőre azonban nem lehet tudni, mindez mennyibe kerül majd a tulajdonosoknak. Ha túl drága lesz, nem térül meg, ha viszont túl olcsó, akkor az egész tanúsítás komolytalanná válhat.

Világ

Oprescu ellenzi a magyarok ingatlanfejlesztését

Négy év kemény lobbija dőlhet össze, amennyiben Sorin Oprescu, Bukarest új főpolgármestere beváltja kijelentését, miszerint hallani sem akar a TriGranit tervezett ingatlanfejlesztési tervéről, és hivatala a magyarok által kinézett tíz hektáros területen parkot létesítene.

MTI Itthon

Ingatlanmaffia a Belvárosban

Ingatlanmaffia tevékenykedik a Belvárosban, a bűnözők önkormányzati bérlakások pályázati elnyerését, majd megvásárlását ígérik az érdeklődőknek - erősítette meg az egyik napilap pénteki számában megjelent értesülést az V. kerület alpolgármestere.

hvg.hu Vállalkozás

Ingatlanvásárlásnál 20 pontos kérdőívet töltet ki az APEH

Újabb húszpontos kérdőívet állított össze az APEH, amikor külföldi állampolgárt idézett be vagyonosodási vizsgálatra. Az ellenőrzésre azért került sor, mert az adóhivatalnak szemet szúrt, hogy a kanadai hölgy néhány éve ingatlant vásárolt Magyarországon. Az APEH nem vizsgálhatná a külföldi állampolgárok vagyongyarapodását, kizárólag a magyarországi ingatlan szerzésének körülményeit - állítja az Adózóna szakértője.

MTI Gazdaság

Kétmilliárd forint pártingatlanokból

A kormányzati ingatlanokból tervezett 30 milliárd forintos bevétel más ingatlanok értékesítéséből befolyhat, emellett a pártingatlanok értékesítése 2 milliárdot jelent - mondta Tátrai Miklós, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) vezérigazgatója csütörtökön, a kormányszóvivői tájékoztatón.

MTI Gazdaság

Brüsszelnek nem tetszik a magyar ingatlanvásárlási adóelőírás

Az Európai Bizottság felszólította Magyarországot azoknak az ingatlanvásárlással kapcsolatos adóelőírásoknak a módosítására, amelyek hátrányosan különböztetik meg a korábbi külföldi lakóingatlanjukat eladókat azokkal szemben, akik magyarországi korábbi lakóingatlanjukat adják el.

Csikász Brigitta Itthon

Újabb ingatlancsalók a rács mögött

Újabb három ember került előzetes letartóztatásba a csalással gyanúsított Taylor West 2000 Zrt. dolgozói közül múlt héten pénteken. A rendőrség viszont még mindig nem találja a csalók által összeszedett több százmillió forintot.

Ingatlanmenedzser

A kelet-európai ingatlanpiac szembe megy a globális trendekkel

Az ingatlanpiaci befektetések világszerte visszaesést szenvedtek el 2008 első negyedévében. A globális folyamatokkal ellentétben, a Kelet-Európába irányuló befektetések magas, 3 milliárd eurós szintet értek el 2008 első három hónapjában. Ez az összeg a 2007. évi befektetések 21 százalékát teszi ki, noha a tapasztalatok szerint a negyedévek között az első a leggyengébb.

Radar360: Bizalmat keltő szennyvízvizsgálat, bizalmatlanság az orosz vakcina körül

Radar360: Bizalmat keltő szennyvízvizsgálat, bizalmatlanság az orosz vakcina körül

Erőszakkal akartak gyereket etetni az óvónők, 120 óra közmunkát kaptak

Erőszakkal akartak gyereket etetni az óvónők, 120 óra közmunkát kaptak

Születési helye: Auschwitz - Film nemzedékeken át öröklődő rémálmokról

Születési helye: Auschwitz - Film nemzedékeken át öröklődő rémálmokról