szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Megfelezi fejlesztési előirányzatait a TriGránit a romló pénzügyi környezet miatt, írta a legnagyobb kelet-közép-európai ingatlanfejlesztő cég elnökét idézve a hétfői Financial Times.

Demján Sándor a londoni gazdasági napilapnak úgy fogalmazott: a csoportnak másfél éve hozzávetőleg 8 milliárd euró értékű tervezete volt, és "ennek most mintegy 50 százalékára összpontosítunk ... és a futamidőt is megnöveltük". A Financial Times szerint 4 milliárd eurónyi tervezett beruházás "ejtése" mellett a vállalat a megmaradt beruházásokat is halasztja, akár öt évvel is.

Demján Sándor a lapnak azt mondta: a cég már egy éve látta, hogy szűkös likviditási időszak következik, ezért visszafogta tervezeteit. Szabó Zsolt, a vállalat beruházási igazgatója a piaci folyamatokat illusztrálandó elmondta: másfél éve (a beruházások értékéhez mérve) még akár 85 százaléknyi hitelfinanszírozáshoz is hozzá lehetett jutni, most azonban a hitelszűke miatt ez az arány 60-65 százalékra zsugorodott.

Michael Smithing, a Colliers ingatlan-tanácsadó cég budapesti partnerigazgatója "megfontolt lépésnek" nevezte a fejlesztések visszafogását, mondván: most a készpénzkészletek halmozásának időszaka van. Hozzátette: tőkehiányos helyzetről van szó, de az ingatlanfejlesztők cégek adósságot használnak, és ez "nagyon nehézzé kezd válni".

A Financial Times szerint a TriGránit olyan vegyes célú városközponti beruházási terveket tartott meg, amelyek modellje a budapesti Westend bevásárló-, iroda- és szállodaközpont; ilyenek épülnek már Zágrábban, Ljubljanában és Szentpéterváron, valamint lengyel és román városokban.

Hajdu László elmondta: a TriGránit a korábban bejelentettek szerint 700 millió euró beruházást hajt végre Magyarországon a következő mintegy 5-6 évben. A budapesti Millennium Városközpontban egy 120 ezer négyzetméteres irodaházat építenek, amely 2011-ig elkészül. A Millennium Városközpont projekt befejezésére még 300 millió eurót fordítanak. A 400 millió eurós West-End-II beruházás indításával pedig egy kicsit kivárnak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

Demján: változtatni kell Magyarország deformált gondolkodásmódján

Pénzügyi megrázkódtatást él át a világ és nem általános gazdasági válságot - mondta Csaba László akadémikus az MKB Bank által szervezett "Vergődés vagy kilábalás" című konferencián. Demján Sándor, a TriGránit Fejlesztési Zrt. elnöke ismét az átfogó reformok szükségességét szorgalmazta. Szerinte csak így lehet Magyarország versenyképességén javítani.

HVG Gazdaság

Tőkeemelés Demján lottócégében

5 milliárd forinttal emelik az Orglot Magyarország Zrt. alaptőkéjét, így a Demján Sándorhoz köthető, az orosz lottóba befektető cég jegyzett tőkéje 30 milliárd forintra nő – értesült a HVG.

Újabb tízmilliók állása került veszélybe a koronavírus miatt

Újabb tízmilliók állása került veszélybe a koronavírus miatt

Több méter mély munkagödörbe esett egy autó – fotók

Több méter mély munkagödörbe esett egy autó – fotók

Ezt a békát le kell nyelni: drágábbak lettek az okostelefonok

Ezt a békát le kell nyelni: drágábbak lettek az okostelefonok