szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Ma tűzi napirendre az országgyűlés második körben a bankmentő csomagként elhíresült kezdeményezés módisító javaslatait. A csomagot korábban nem fogadták túl lelkesen az érintettek, s bár azóta próbáltak finomítani a feltételeken és igyekeztek vonzóbbá tenni az állami segítséget a bankoknak, könnyen elképzelhető, hogy a pakettből a módosításokat követően sem kérnek majd a pénzintézetek.

Simor András jegybankelnök, és Veres János pénzügyminiszter szinte napra pontosan egy hónapja jelentette be: azt javasolják, hogy az IMF megállapodás keretében a magyar bankok 600 milliárd forintos pénzügyi csomagot vehessenek igénybe. Az eredeti elképzelés szerint a hatalmas összegből 300 milliárdot a pénzintézetek tőkejavítására fordítottak volna – méghozzá oly módon, hogy az állam újonnan kibocsátott, nem szavazó, osztalékelsőbbségi részvényeket vásárol -, míg a fennmaradó részből egy garanciaalap létrehozását tervezték.

A csomagot nem fogadták túl lelkesen az érintettek, s a pakettel szemben igen rövid idő alatt számos kifogás fogalmazódott meg. A három bank, amelynek esélye lehetett volna igénybe venni a csomagot, egyértelműen jelezte, hogy ebben a formában nem kíván élni az állami segítséggel.

A javaslaton több ponton is változtattak, s ma már a második módosító-indítványt tárgyalja a parlament, hogy aztán egy hét múlva szavazhasson immár a végleges csomagról. Továbbra is kérdéses azonban, hogy sikerül-e olyan pakettet elfogadnia az Országgyűlésnek, amely vonzó lehet a pénzintézetek számára.

A cikket teljes terjedelmében itt olvashatja.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

A Fidesz nem érti a bankmentő csomagot

A Fidesznek eddig nem volt tudomása arról, hogy bankmentőcsomag készül, ezért arra vár választ a kormánytól, hogy valóban a magyar adófizetők kontójára felvett IMF-hitelkeretből akarja-e megsegíteni a többségben külföldi tulajdonú, Magyarországon működő pénzintézeteket - mondta Varga Mihály, a Fidesz alelnöke.

MTI Gazdaság

A költségvetési bizottság elutasította a bankmentőcsomagot

Az Országgyűlés költségvetési bizottsága hétfői ülésén az ellenzéki képviselők nem szavazataival elutasította, vagyis nem találta általános parlamenti vitára alkalmasnak a pénzügyi közvetítőrendszer stabilitásának erősítéséről szóló törvényjavaslatot, illetve ehhez kapcsolódóan az ez évi költségvetés módosítását.

hvg.hu Gazdaság

Surányi: a CIB nem kér a magyar bankmentő csomagból

Véletlen számviteli egybeesésnek minősítette kérdésünkre Surányi György a CIB Bank elnöke, hogy a pénzintézetet a pénzügyminiszter felsorolta a bankmentő csomag követelményének megfelelő hitelintézetek között.

MTI Gazdaság

Bankmentőcsomag és költésgvetési pálya – összefoglaló

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) az IMF megállapodás keretében 600 milliárd forintos pénzügyi támogatási csomagot dolgoz ki a magyar bankok számára, amelyből 300 milliárd a tőkejavítást szolgálja, 300 milliárd forint pedig garanciaalapként működik. Megváltozik a költségvetési pálya is – jelentette be Simor András jegybankelnök és Veres János pénzügyminiszter.

MTI/hvg.hu Gazdaság

600 milliárdos magyar bankmentő csomag

Jövő héten írhatja alá a magyar kormány és az Európai Unió a 20 milliárd eurós finanszírozási csomag uniós részéről szóló megállapodást – mondta Veres János pénzügyminiszter, Simor András jegybankelnök pedig 600 milliárdos bankmentő csomagot jelentett be.

Még mindig a postára járkál a sárga csekkekkel? Ennél rosszabb megoldást nem is választhatna

Még mindig a postára járkál a sárga csekkekkel? Ennél rosszabb megoldást nem is választhatna

Az ügyészség M. Richárd letartóztatását kéri

Az ügyészség M. Richárd letartóztatását kéri

Késsel támadtak egy rabbira Bécsben

Késsel támadtak egy rabbira Bécsben