szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 129,22 pontos, 1,04 százalékos emelkedéssel, 12 573,08 ponton zárt hétfőn. Üzletkötők szerint csak mérsékelt hatása volt a BUX indexre a Magyar Nemzeti Bank (MNB) hétfői, 50 bázispontos kamatcsökkentésének.

A részvénypiac forgalma 17,3 milliárd forint volt hétfőn, a vezető részvények a Mol kivételével erősödtek az előző napi záráshoz képest. A Richter papírok árfolyama nem változott.

Mezei Ákos, a Buda-Cash Brókerház üzletkötője elmondta, hogy hétfőn a magyar tőzsde alulteljesített az európai és amerikai indexekhez képest, hiszen ezek sokkal nagyobb pluszban zártak, vagy állnak jelenleg. Az üzletkötő az OTP jó szereplését emelte ki, valamint azt, hogy az MNB kamatvágása sem hozta meg az ilyenkor szokásos erősödést a BÉT-en.

Optimista hangulatban indult a hétfői kereskedés, de a nap későbbi részében váltott, és folyamatosan csordogáltak lefelé az árfolyamok - mondta Illés László, a QUAESTOR Zrt. részvényelemzője.

Az MNB kamatcsökkentő lépése okozott ugyan némi lelkesedést a piacon, de ez nem volt hosszú életű, és az index visszaállt a kissé lefelé menő pályára. Illés László hozzátette: délután Jean-Claude Trichet, az Európai Központi Bank elnöke, valamint Donald Kohn Fed kormányzó beszéde hozott kivárást a piacra. A beszédek hatása a keddi nyitásnál lesz érzékelhető.

A Mol 265 forinttal, 2,65 százalékkal 9.730 forintra csökkent, 4,2 milliárd forintos forgalomban. Az OTP részvények ára 164 forinttal, 5,62 százalékkal 3080 forintra erősödött, forgalmuk 9,2 milliárd forintot tett ki. A Magyar Telekom árfolyama 12 forinttal, 2,14 százalékkal 572 forintra nőtt, forgalma 1,5 milliárd forint volt.

A Richter papírok árfolyama nem változott, 28 250 forintot ért, a részvények forgalma 1,9 milliárd forint volt. Szektortársa, az Egis 223,7 millió forintos forgalom mellett 40 forinttal, 0,38 százalékkal 10 500 forintra emelkedett.

A BUMIX 1530,84 ponton zárt hétfőn, ez 12,56 pontos, 0,83 százalékos emelkedés a pénteki záráshoz viszonyítva.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

Ötven bázispontos alapkamat-csökkentés

A monetáris tanács 50 bázisponttal, 10,5 százalékra csökkentette az alapkamatot - jelentette be a Magyar Nemzeti Bank hétfőn. A Monetáris Tanács túlnyomó többsége szavazott az 50 bázispontos kamatcsökkentésre az eredetileg nem kamatdöntő ülésen, a másik javaslat a 11,0 százalékos kamat tartása volt - mondta Simor András, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke a kamatdöntést követően. Londoni elemzők további csökkentést várnak.

MTI Gazdaság

Erősödött a forint

Kedvező nemzetközi hangulatban erősödött a forint a budapesti bankközi devizapiacon hétfőn. Délután fél ötkor 264,10/30 forint volt az euró árfolyama, ami erősebb árfolyamszintet jelent a pénteki - és még a hétfő kora reggeli kereskedésben is jellemző - 265,35/55 forinthoz képest, gyengébb ugyanakkor a délelőtti 263,50-es szélsőértéknél.

Sorra oltják az embereket a törlés ellenére

Sorra oltják az embereket a törlés ellenére

„Csodálatos érzés”: Kinyitottak a mozik New Yorkban

„Csodálatos érzés”: Kinyitottak a mozik New Yorkban

A legjobb mód, hogy távol kerüljünk az őrjítő bezártságtól

A legjobb mód, hogy távol kerüljünk az őrjítő bezártságtól