szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az amerikai gazdaság hivatalosan tavaly decemberben kezdődött recessziója bizonyosan a leghosszabb és talán a legsúlyosabb lesz a második világháború óta, írta a hétfői The New York Times.

A több hónapja tartó mentőintézkedések, a többszáz milliárd dollárnyi szövetségi segélyek és a korszerű pénzügyi eszközök ellenére az Egyesült Államok gazdaságának állapota romlott, és gyorsabban, mint azt bárki megjósolta volna.

A múlt héten napvilágot látott, lehangoló munkapiaci, forgalmi és fogyasztói bizalmi adatok alapján megállapítható: a neheze még hátravan. Az előző két recessziós periódus egészében sem tartott 11 hónapig.
Az átlag amerikai számára a következő 6-12 hónap gyilkos időszak lesz (...) egyelőre semmi reménykeltő jelet nem látok - mondta Bernard Baumohl, az Economic Outlook Group kutató cég vezető közgazdásza a lapnak.

Az újság megjegyezte: sokak várakozásával szemben a gondok nem értek véget az októberi tőzsdei sokk után, amely elapasztotta a hiteleket, és megrémítette a fogyasztókat. A november 35 év leggyengébb forgalmát hozta, a detroiti autógyárak negyed százada nem értékesítettek ilyen kevés járművet. Az amerikai gyáraknak 1982 óta nem kellett ilyen nehéz körülmények között boldogulniuk.

A The New York Times értékelése szerint a fogyasztói költekezés valószínűleg tovább csökken, vagyis továbbra sem fog működni a gazdasági növekedés egyes számú motorja. A legriasztóbb az, hogy mennyi munkahely szűnhet még meg a gazdaság zsugorodása miatt; a történelmi tapasztalatok szerint további milliók fogják elveszíteni állásukat, mielőtt az üzlet újra virágzásnak indul.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

Kína aggódik az USA válságkezelése miatt

Peking az amerikai gazdaság stabilizálását, Washington a kínai fizetőeszköz reformjának folytatását kérte a kínai fővárosban csütörtökön kezdődött kétoldalú Gazdasági Stratégia Párbeszéd (SED) első napján.

MTI Világ

Bill Richardson lesz az új amerikai kereskedelmi miniszter

Újabb "clintonistát", vagyis az egykori Clinton-kormány tagját, egyben volt riválisát, Bill Richardsont jelöli kereskedelmi miniszternek Barack Obama - a megválasztott amerikai elnök erről szerdán tett bejelentést Chicagóban.

Ismét több ezren vonultak az utcára az SZFE mellett tüntetni

Ismét több ezren vonultak az utcára az SZFE mellett tüntetni

Meglépett a karanténból egy koronavírusos magyar férfi Kambodzsában

Meglépett a karanténból egy koronavírusos magyar férfi Kambodzsában

Bezártak a kocsmák a járvány miatt, a britek az utcákon isznak tovább

Bezártak a kocsmák a járvány miatt, a britek az utcákon isznak tovább