szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Vészjósló adatok jelentek meg a brit ipar teljesítményéről kedden: sok év óta nem látott ütemű a visszaesés. Noha az ipar szerepe csekély a brit GDP-termelésében, most akkora a romlás, hogy várhatóan a hazai össztermék csökkenésének ütemét is módosítaniuk kell majd a statisztikusoknak, tovább lefelé.

A brit feldolgozóipar teljesítménye októberben 1,4 százalékkal elmaradt a szeptemberitől, és 4,9 százalékkal kisebb volt a tavaly októberinél, jelentették a brit statisztikai hivatalban kedden. Az elemzők csak 0,6 százalékos, illetve 3,2 százalékos romlásra számítottak. Szeptemberben 0,9 százalékos volt a havi, és 3,1 százalékos a tizenkét havi visszaesés.

A teljes ipari termelés októberben 1,7 százalékkal volt kevesebb a szeptemberinél, és 5,2 százalékkal kisebb a tavaly októberinél. Az elemzők csak 0,5 százalékos, illetve 3,2 százalékos visszaesésre számítottak. Szeptemberben 0,3 százalékos volt a havi, és 2,9 százalékos az éves csökkenés.

Októberben, havi összehasonlításban, nyolcadik hónapja hanyatlott a brit feldolgozóipar teljesítménye, ez a leghosszabb sorozat 1980 vége óta. A havi csökkenés a legnagyobb volt 2005. március óta, és a tizenkét havi visszaesés a legnagyobb 2002. június óta.

A brit statisztikai hivatal felülvizsgálta a korábbi adatokat, megállapítva, hogy az ipar teljesítménye az előző hónapokban jobban romlott az eredetileg számítottnál. Közölték, hogy csupán az ipari termelés miatt a harmadik negyedévi GDP-csökkenés eredeti, 0,5 százalékos adatát mínusz 0,6 százalékra kellene rontani.

Előzőleg a második negyedben stagnált a brit GDP, szintén az előző negyedhez viszonyítva. Éves összehasonlításban a brit GDP a második negyedévben 1,5 százalékkal, a harmadik negyedben mindössze 0,3 százalékkal nőtt. A tavalyi utolsó negyedben még 2,9 százalékos volt az éves többlet.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

Brit iparosok: a vártnál is mélyebb és hosszabb recesszió jön

Drámai mértékben romlott az üzleti klíma Nagy-Britanniában az elmúlt két hónapban, és ez a vártnál mélyebb és hosszabb, 2009 egészére átnyúló recessziót fog okozni, áll a Brit Iparszövetség (CBI) hétfőn kiadott legújabb előrejelzésében, amely szerint az állástalanok száma megközelíti a 3 milliót.

hvg.hu Karrier

Aggódnak a britek: ki fog dolgozni?

A fokozódó munkanélküliség Nagy-Britanniát sem kerüli el. A válság hatására középpontba került a kérdés: mi lesz azokkal, akik egyik pillanatról a másikra veszítik el állásukat. Vajon tudatosul a brit társadalomban a probléma, vagy perifériára szorul - teszi fel a kérdést internetes oldalán a BBC.

Modellezték tudósok, hogyan terjednek a vírusok állatról emberre

Modellezték tudósok, hogyan terjednek a vírusok állatról emberre

Lavrov: Kína és Oroszország nem játszik a nyugati szabályok szerint

Lavrov: Kína és Oroszország nem játszik a nyugati szabályok szerint

Maszk nélkül viharzott be a Kardiológiai Intézetbe, a biztonsági őrt is megütötte egy férfi

Maszk nélkül viharzott be a Kardiológiai Intézetbe, a biztonsági őrt is megütötte egy férfi