szerző:
MTI

Csúszópénz fizetése egy-egy üzlet elnyerése érdekében megszokott gyakorlat az olyan feltörekvő nagy gazdaságokban, mint Kína, India vagy Oroszország. Ez derül ki a korrupció ellen küzdő nemzetközi szervezet, a Transparency International( TI) kedden Londonban közzétett elemzéséből.

Építőipar, olajipar, ingatlanpiac.
Veszélyzetetett ágazatok
© AP
A felmérésbe a világ 22 legnagyobb exportőr országát vonták be. A lista utolsó helyére Oroszország került 5,9 pontos 2008-as megvesztegetési mutatójával. A felmérésben 0 és 10 pont között értékelték az országokat, és a magasabb pontszám azt jelezte, hogy a megkérdezett cégek kizárták, hogy az adott országban csúszópénzt kellene fizetniük a magas beosztású hivatalnokoknak. Oroszország előtt végzett Kína (6,5 pont), Mexikó (6,6) és India (6,8).

Ezzel szemben Belgiumban és Kanadában fordul elő a legritkábban csúszópénz fizetése, e két ország pontszáma 8,8 pont volt. Ezután Németország, Nagy-Britannia és Japán következtek azonos, 8,6-os pontszámmal.

A vizsgálat azt mutatja, hogy a nagyobb exportőr országok számos vállalata épít a csúszópénzek vonzerejére, hogy megrendelésekhez jusson – közölte Huguette Labelle, a TI elnöke. Főként az építőipari és az olajipari cégek, az ingatlanpiaci ágazat szereplői hajlanak a hivatalos személyek megvesztegetésére. A legkevésbé érintett ágazat az információtechnológia, a halászat, illetve a bank-és a pénzügyi szektor. A felmérést 26 ország 2700 vállalati vezetője – köztük magyarok – véleményére alapozták.

Magyarország nem szerepelt a vizsgálatba bevont 22 ország között. A magyar vállalatok véleménye más ország cégeivel egyetemben csak abban a táblázatban szerepel, amely a kormányok korrupció-ellenes intézkedéseinek hatékonyságát firtatta. Meglehetősen kedvezőtlenek voltak a magyar vélemények: a mintegy 100 válaszadóból 41, illetve 29 százalék teljesen hatástalannak, illetve hatástalannak minősítette saját kormánya törekvéseit, 16 százalék szerint azok közömbösek, 9, illetve 2 százalék minősítette az intézkedéseket hatásosaknak, illetve nagyon hatásosaknak. A kiértékelhetetlen válaszok aránya 3 százalék volt.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Vélemény

Korrupciós Citrom-díj Magyarországnak

Lassan, de trendszerűen itatja át életünk minden szegletét a baksiskultúra. Alig vált publikussá a Transparency korrupcióindex-jelentése, máris tetten értek egy APEH-osztályvezetőt. Méghozzá kétmilliós vesztegetés bekaszálása során. S ez, látható tünetként alátámasztja a nemzetközi szervezet diagnózisát. Eszerint a 39. helyről a 47.-re csúsztunk vissza a becsületességi ranglistán.

hvg.hu Itthon

Korrupció elleni szappan politikusoknak - videó

Na persze csak a Lehet más a politika elnevezésű pártkezdemény utcai bemutatóján, amelyek azt kívánták demonstrálni, hogy egy képzeletbeli parlamenti képviselő bizony nem menne át a korrupció vizsgálaton, de egy képzeletbeli szappan megtisztítja gátlástalanságától. Videó az LMP utcaszínházáról.

Vélemény

Hasznos balekok, avagy a korrupciós botrányok arcai

Az utóbb időkben felgöngyölített korrupciós botrányoknál a bűnüldöző szervek álatalában megtalálálják a törvényszegőket, ám a szálakat mégsem tudják, vagy akarják (?) elvarrni. A háttérben állókra általában nem derül fény. De ne higgyük, hogy van új a Nap alatt. A Varga Tamások, Tocsik Márták, Kulcsár Attilák, Zuschlag Jánosok egyik elődje Eskütt Lajos volt. Főnökei bíztatására hízalta minisztere pártjának kasszáját.

Vélemény

Mózer András: a korrupcióellenes harc rendhagyó formái

A kormányozhatatlanság nálunk nem azt jelenti, hogy az emberek politikusokat vacsorálnak. A szétesés az, amit magunk körül látunk: nem bízunk a másikban, a zebránál ütjük el a gyalogost, adót - kormányoktól függetlenül - lehetőleg nem fizetünk, a mindent átható korrupciót pedig az élet természetes részének tekintjük.

hvg.hu Világ

AIDS, szegénység, korrupció

Tanzániáról az európaiak többségnek a turizmusból élő Zanzibár szigete, Kilimandzsáró, vagy a méregdrága szafarik „ugranak” be, így könnyen azt gondolhatnánk, hogy az országban más afrikai államhoz viszonyítva jól élnek az emberek. Pedig nem.

Nagy Gergely (hvg.hu) Kult

Önkormányzati korrupciós dráma ókori versformában

Szokatlan a magyar irodalomban: a Százegyedik év című lírai pamflet egy fiktív település nagyot álmodásáról és piszlicsáré korrupciójáról szól. Mintha újságírói oknyomozás volna, pedig nem az. A soha meg nem épült újrákosi városháza ügye ízig-vérig költői mű. A hvg.hu a szerzővel, a vasárnap, a Magyar Dráma Napján díjjal is elismert Szálinger Balázzsal beszélgetett.

hvg.hu Itthon

Hiábavaló lenne leleplezni a pártfinanszírozás körüli korrupciót?

A készülő korrupcióellenes stratégia része lehet, hogy a bejelentő részesedhet abból a pénzből, ami a vesztegetés meghiúsítása révén az államhoz befolyik, illetve amit megtakarítanak. Úgy tűnik azonban, hogy ez csak a közbeszerzésekre vonatkozik majd, a párt- és a kampányfinanszírozást nem érinti.

Már a bulinegyed sem a régi: kevesebb a kocsma, mint 5 éve

Már a bulinegyed sem a régi: kevesebb a kocsma, mint 5 éve

Adó-visszatérítést ígér, valójában átverés a NAV nevében küldött e-mail

Adó-visszatérítést ígér, valójában átverés a NAV nevében küldött e-mail

Mit tehet a férfi, hogy egészséges maradjon a prosztatája?

Mit tehet a férfi, hogy egészséges maradjon a prosztatája?

Ma sem ússzuk meg a záporokat

Ma sem ússzuk meg a záporokat

K&H: Jöhet a "láthatatlan pénztárca"

K&H: Jöhet a "láthatatlan pénztárca"

Török Gábor: A Fidesz elsöprő győzelmet fog aratni

Török Gábor: A Fidesz elsöprő győzelmet fog aratni