szerző:
MTI

Javítani kell az ügyfelek pénzügyi ismereteit, vissza kell szorítani a magas kamatú gyorskölcsönöket és az uzsorahiteleket, továbbá be kellene vezeti a magáncsőd intézményét az állampolgári jogok országgyűlési biztosa szerint. Szabó Máté pénzügyi vizsgálatainak megállapításairól az ombudsman hivatala kedden adott tájékoztatást.

A közlemény szerint Szabó Máté nem tudja elfogadni a bankoknak azt az érvét, hogy azért nem indokolt a fogyasztói jogok erősítését indítványozó, korábbi ombudsmani kezdeményezés, mert az ügyfelek esetenként megtévesztik a pénzintézeteket.

Az országgyűlési biztos ugyanakkor egyetért azzal a megállapítással, hogy a problémák jelentős részét a banki ügyfelek pénzügyi ismereteinek hiánya okozza. Sok ügyfélnek nehézséget okoz, hogy megértse egyes banki szolgáltatások működését, feltételeit és kockázatait. Az ombudsman az állam, az oktatási rendszer, valamint a pénzügyi szolgáltatók közös feladatának tartja az ilyen ismeretek javítását.

Szabó Máté megállapítása szerint a tisztességes eljárás és a jogbiztonság érvényesülése szükségessé tenné, hogy törvény szabályozza és korlátozza az egyoldalú szerződésmódosítások lehetőségét.

Az ombudsman nem tudja elfogadni, hogy az ingatlanfedezetű hitelezés gyakorlatában - a végrehajtási eljárásban - az adós lakóingatlanának kikiáltási árát a becsérték 50 százalékában határozzák meg. Szabó Máté megfordítaná a folyamatot; eszerint az ingatlan értékesíthetőségét nem a végrehajtás, hanem a hitel engedélyezéséről szóló döntés során kell figyelembe venni.

Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa szerint senkinek nincs alanyi joga kölcsön felvételére, és egy hitelintézetnek sincs kötelezettsége kölcsön folyósítására. Így tehát abból, hogy egyes településeken az ingatlanokat fedezetként nem fogadják el, önmagában nem állapítható meg, hogy az érintett hitelintézetek jogaikat azok társadalmi rendeltetésének megfelelően, vagy azzal ellentétesen gyakorolják-e.

Amennyiben az indokok valósak és megalapozottak, a bank eljárása pedig nem utal indokolatlan hátrányos megkülönböztetésre, akkor e gyakorlat önmagában nem kifogásolható - szögezte le. Minden hitelintézet köteles ugyanis felelősen gazdálkodni a betétesek pénzével, és ugyanez érvényes források kihelyezésére is - fűzte hozzá.

A biztos szerint a pénzügyi gondok megoldásában sem a legális, sem pedig az illegális uzsora nem lehet megoldás, mert csapdahelyzetet teremt. Szabó Máté ezért elengedhetetlennek tartja, hogy az illetékes állami intézmények érdemi lépéseket tegyenek mind a "legálisnak tekintett" magas hiteldíjú gyorskölcsönök, mind az illegális uzsorakölcsönök visszaszorítására.

Az ombudsman sürgette azt is, hogy a magáncsőd intézményét mielőbb vezessék be. Mint írta, ez érdemi védelmet adna a fizetésképtelenné vált embereknek. Jelezte ugyanakkor, az új szabályozással el kell kerülni azt is, hogy a lehetőséggel visszaélve bárki "indokolatlanul megszabadulhasson pénzügyi kötelezettségeitől".

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Gazdaság

Németországban csökkent a vállalati és a magáncsődök száma

Az év első felében 8,3 százalékkal kevesebb vállalat ment tönkre Németországban, és 9,8 százalékkal visszaesett a fizetési bajba jutott háztartások száma, vagyis csökkent a magáncsődök száma is – jelentette be kedden a wiesbadeni székhelyű szövetségi statisztikai hivatal.

MTI Itthon

Bírósági végrehajtó az uzsoraügyletekben

Egy önálló bírósági végrehajtó is érintett lehet a baranyai uzsoraügyletekben, aki ellen a közelmúltban eljárást indított a rendőrség – közölte Mali Zoltán, Drávapiski polgármestere vasárnap.

MTI Itthon

Uzsorakölcsön: a rendőrök naptárral harcolnak

Úgynevezett uzsoranaptárt készített a rendőrség Borsod-Abaúj-Zemplén megyében azoknak, akik önhibájukon kívül eladósodtak, reménytelen helyzetbe, uzsorások karmaiba kerültek - mondta Dobi Tamás a megyei rendőr-főkapitányság sajtóreferense.

Merkel kormányátalakításra készül

Merkel kormányátalakításra készül

Vajon mi köze Mága Zoltánnak a honvédelemhez?

Vajon mi köze Mága Zoltánnak a honvédelemhez?

Új módszer segíti az orvosokat az érszűkületes lábak megmentésében

Új módszer segíti az orvosokat az érszűkületes lábak megmentésében

A szélsőjobb ellen kelt ki Szanyi Tibor

A szélsőjobb ellen kelt ki Szanyi Tibor

Figyelmeztetést adtak ki: erős szél, jégeső jöhet

Figyelmeztetést adtak ki: erős szél, jégeső jöhet

Érdekes bizonyítékot találtak a Hold túloldalán

Érdekes bizonyítékot találtak a Hold túloldalán