szerző:
MTI

A mezőgazdaságban a tavalyi kiemelkedő harminc százalékos növekedést követően az idén 10-15 százalékos csökkenésre számítanak a Kopint-Tárki Konjunktúrakutató Intézet szakértői.

Mangalica koca. Nem lehet megismételni a tavalyi sikereket
© agraria.org
A Kopint-Tárki és az Agrár-Európa Kft. Agrármonitor 2008-as elemzéseinek negyedik kötetében az agrárium tavalyi folyamatait elemezték. Szabó Márton, a Kopint-Tárki Konjunktúrakutató Intézet szakértője elmondta: a mezőgazdaság 2008-ban azért növekedhetett kiemelkedő mértékben, mert minden feltétel adott volt a jó termelési eredmények eléréséhez, a bázis 2007 pedig kifejezetten rossz év volt a fagy és az aszály miatt. Az idén a múlt évihez hasonló teljesítmény nem ismételhető meg az ágazatban, a jó évek után általában gyengébbek következnek – jegyezte meg a szakértő.

A beruházások volumene az agráriumban 25,5 százalékkal haladta meg az előző évit, de még így is 22 százalékkal marad el a 2003-as rekordszinttől. Az agrárimport volumene a múlt év első 11 hónapjában 4,6 százalékkal emelkedett, miközben a kivitel 0,6 százalékkal csökkent. Az agrárágazat kivitelének értéke emelkedett, bár ezt a sajtótájékoztatón nem számszerűsítették.

A magyar élelmiszeripar tavaly az első 11 hónapban 9,3 százalékkal esett vissza, így a csökkenés 2002 óta már elérte a 27 százalékot – állapították meg a kutatók. Az élelmiszeripar bruttó termelése 2008 első 11 hónapjában 7,4 százalékkal mérséklődött, az export 3 százalékkal esett vissza, míg az import 6,3 százalékkal emelkedett. A vállalkozások száma 1 százalékkal, míg a foglalkoztatottaké 2,9 százalékkal csökkent. Jelenleg a belföldön elfogyasztott élelmiszerek mintegy 70 százaléka származik hazai termelésből.

A kutatók szerint az idén az élelmiszerpiac tovább szűkül Magyarországon mintegy 2-4 százalékkal, a fogyasztók elsősorban az olcsóbb termékeket keresik majd. Az elemzők ugyanakkor azt valószínűsítik, hogy az élelmiszerek áremelkedése az infláció alatt marad.

Szabó Márton kitért rá, hogy a sertéságazatban az állatszám tavaly decemberben mintegy 3,4 millió volt, ami mintegy 400 ezerrel volt kevesebb az előző év hasonló időszakáénál. Ez több mint 12 százalékos csökkenés. A termelői árak éppen az állatszám csökkenése, valamint az emelkedő kereslet miatt növekedtek a 250 forintos kilogrammonkénti szintről 330 forintra. Ez a növekedés a fogyasztói árakban is megmutatkozott, ugyanis a sertéscomb még 2008 januárjában 1000 forint alatt volt kilogrammonként, az év végére viszont elérte az 1150 forintos kilogrammonkénti árat.

A tejpiacon a termelői árak a múlt év elején 95 forint körül mozogtak literenként, míg novemberben 75 forintot tettek ki, és decemberben tovább csökkentek. Ennek oka a kereslet-visszaesés volt, mivel az unió felemelte az országok kvótáját. A termelői ár csökkenése megmutatkozott a fogyasztói árakban is, például a tej ára 220 forint volt literenként még tavaly januárban, decemberben pedig már csak 212 forintot tett ki literenként.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Gazdaság

Uniós agráralku: Magyarország jobban jár

Az Európai Unió tagországainak mezőgazdasági miniszterei megállapodtak azokban az intézkedésekben, amelyekkel kiegészítik és korszerűsítik az évtized elején életbe lépett mezőgazdasági reformokat.

MTI Gazdaság

A mezőgazdasági árak 8,8 százalékkal csökkentek egy év alatt

Az agrártermékek termelőiár-szintje az idén szeptemberben 8,8 százalékkal csökkent a 2007. szeptemberihez képest, ami jelentős változás az előző havi, 2,7 százalékos és az egy évvel korábbi 25,6 százalékos drágulással szemben – közölte a Központi Statisztikai Hivatal.

MTI Gazdaság

Tavaly szélesebbre nyílt az agrárolló

Tavaly 3 százalékkal, decemberben 22,6 százalékkal mérséklődött az agrártermékek termelőiár-szintje az előző év azonos időszakához képest – közölte a Központi Statisztikai Hivatal.

MTI Gazdaság

Tovább estek a mezőgazdasági termelői árak

Az agrártermékek termelőiár-szintje novemberben 22,3 százalékkal mérséklődött az előző év azonos időszakához képest, míg az első tizenegy hónapban 1,2 százalékkal esett vissza a bázishoz képest - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

MTI Gazdaság

Az elmúlt hat hónapban vágtat az agrárinfláció

A mezőgazdasági termelői árak júliusban 12,3 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit – közölte a Központi Statisztikai Hivatal. A növényi termékek árszínvonala 8,1 százalékkal, az élő állatoké és állati termékeké pedig 17,6 százalékkal nőtt.

MTI Vállalkozás

41 milliárd forint támogatás mezőgazdasági vállalkozóknak

A mezőgazdasági termékek forgalmazóinak, feldolgozóinak összesen mintegy 41 milliárd forint támogatás folyósítására vállalt kötelezettséget a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH), miután döntés született a mezőgazdasági termékek értéknöveléséhez nyújtandó támogatásokról.

MTI Gazdaság

Durván csökkentek a mezőgazdasági termelői árak

Az agrártermékek termelőiár-szintje az idén októberben 16,5 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest, ezen belül a növényi termékek árszínvonala 32,6 százalékkal esett vissza, az élő állatoké és állati termékeké 7,4 százalékkal nőtt – közölte a Központi Statisztikai Hivatal.

A pihenőhelyen kapcsolták le a bolgár brutáltrélert – videó

A pihenőhelyen kapcsolták le a bolgár brutáltrélert – videó

Két olasz férfi vitatkozott össze a nagyatádi parkolóban, rossz vége lett

Két olasz férfi vitatkozott össze a nagyatádi parkolóban, rossz vége lett

A játékautók más szintje ez a pedálos Tatra, ami pedálos Skodákat szállít

A játékautók más szintje ez a pedálos Tatra, ami pedálos Skodákat szállít

Több száz klímavédelmi aktivistát állítottak elő Brüsszelben

Több száz klímavédelmi aktivistát állítottak elő Brüsszelben

Káel Csaba tisztogatásba kezdett

Káel Csaba tisztogatásba kezdett

Kínában már csak arcszkennelés után lehet új telefont vásárolni

Kínában már csak arcszkennelés után lehet új telefont vásárolni