szerző:
MTI

Még fél százalékpontnyi idei magyarországi kamatcsökkentést valószínűsítenek londoni feltörekvő piac elemzők és a hazai szakértők egyaránt.

Az elemzői várakozásoknak megfelelt a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris tanácsának hétfői 25 bázispontos kamatvágása, amelyet a szakértők szerint akár még újabb kamatcsökkentések is követhetnek. A tanács hétfői döntésével rekord alacsony szintre, 5,5 százalékra csökkent a jegybanki alapkamat.
Vizkelety Péter, a Generali Alapkezelő makrogazdasági elemzője kommentárjában kiemelte: bár a magyar gazdaság állapota indokolja a további kamatcsökkentést, nagyon kicsi az esély arra, hogy a kamatszint az idei évben 5 százalék alá csökkenjen. Úgy vélte, nem valószínű, hogy 2010-ben akár a belpolitikai események, akár a globális tőkepiacokról begyűrűző hatások ne rontanák a forintban befektető piaci szereplők hangulatát.

A szakértő rámutatott: a választások közeledtével felerősödhet a befektetői aggodalom, még akkor is, ha a piaci szereplők többsége arra számít, hogy a megalakuló új kabinetnek feltehetően kényelmes többsége lesz egy stabil, kiegyensúlyozott kormányzáshoz. Kétség maradhat a befektetőkben azzal kapcsolatban, hogy a valódi reformértékű lépésekre sor kerülhet-e annak tudatában, hogy több lényeges kérdéshez kétharmados többség szükséges.
 
A külső környezettel kapcsolatban hozzátette: a finanszírozási igény folyamatosan élénkülhet a világban, azonban nem egyértelmű, hogy a növekvő igényt a tőketulajdonosok milyen áron hajlandók kielégíteni. Az elemző szerint nem várható, hogy a közeljövőben a 265 forintos szint alá erősödne a magyar fizetőeszköz az euróval szemben, mivel az  versenyképességi problémákat vetne fel az exportban. A szakértő úgy vélte, talán az lenne a legjobb, ha a jelenleginél sokkal gyengébb lenne a forint árfolyama, azonban a még mindig igen jelentős nagyságú devizahitel állomány nehezen teszi elképzelhetővé, hogy a forint 300 körüli szintekre gyengülhessen az euróhoz képest.
 
A költségvetést érintő kérdésekkel kapcsolatban a Generali Alapkezelő makrogazdasági elemzője kifejtette: nem az a kulcskérdés, hogy tartható-e a 3,8 százalékos idei hiánycél, bár nyilvánvaló, hogy a következő kormány a nemzetközi intézmények felé tett magyar vállalások miatt − különösen a jelenlegi helyzetben − nem hagyhatja teljesen figyelmen kívül a 2010-es költségvetéshez tavaly elfogadott hiánycélt.
 
Az IMF illetve az EU szakértői várhatóan bármilyen lépésbe beleegyeznek majd, amely  emel ugyan valamennyit az idei hiányon, de megalapozottan a fenntartható fiskális stabilitás irányába mutat. Az elemző szerint ez nem jelenti azt, hogy a következő kormány szabadon alakíthatja majd a GDP arányos hiányt, ám az is biztos, hogy merev, kőbevésett határoktól sem kell majd tartania.
 
Bebesy Dániel, a Budapest Alapkezelő portfoliómenedzsere arra hívta fel a figyelmet, hogy a döntés összhangban van más feltörekvő piaci jegybankok elmúlt hetekben tett lépéseivel. Ugyancsak hétfőn csökkentett kamatot Romána és múlt héten az orosz és dél-afrikai jegybank, illetve az erősödő inflációs nyomás ellenére tartotta alacsonynak mondható kamatát a brazil és török monetáris hatóság is.
 
A jegybankok a nem túl erős növekedési kilátások miatt érthető módon mindenütt fékezni próbálják a helyi devizák erősödését - fogalmaz a portfolióemenedzser. A növekedés Magyarországon is rendkívül gyenge lábakon áll, a várakozásokat meghaladó, hétfőn publikált februári munkanélküliség adat is jelzi: egyáltalán nem lehet számítani a hazai fogyasztás gyors felpörgésére.  Meg kell jegyezni, hogy a munkanélküliségi adat  késleltetett változó, a gazdasági aktivitás javulását nem tükrözi azonnal - hívja fel a figyelmet. Ugyanakkor a legfrissebb ipari termelés és kiskereskedelmi adatok a hosszú recessziós időszak után már kisebb élénkülést mutatnak, tartós javulás esetén mindenképp hatással lesznek az MNB későbbi döntéseire, ez azonban egyelőre nem zárja ki a további kamatcsökkentés lehetőségét, különösen egy újabb forinterősödési hullám esetén − fogalmazott Bebesy Dániel.
   
Neil Shearing, a Capital Economics nevű londoni gazdaságelemző központ feltörekvő európai közgazdásza a kamatdöntés után az MTI-nek azt mondta: az enyhítési ciklus további "óvatos" folytatását várja, és májusra-júniusra 5 százalékig csökkenő alapkamatra számít. A JP Morgan bankcsoport londoni befektetési részlegének elemzői a hétfői kamatcsökkentési döntés után adott előrejelzésükben a második negyedévre jósoltak egy újabb negyed százalékpontos enyhítést, és a harmadik negyedévre egy hasonló mértékű csökkentést várnak, amely véleményük szerint az idén az utolsó lesz.

 

 

 

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
ecoline.hu Gazdaság

Változatok alapkamatra: mindenki másképp csinálja

Miközben az eurózónában, az USA-ban vagy Japánban még hónapokra betonba ágyazottnak tűnik az irányadó ráta, addig Ausztráliában a héten már a negyedik emelést hajtották végre, Oroszországban pedig még bőven van tér a lazításra. A folytatás leginkább ilyen sokszínű lesz, az "exit stratégiák" időzítése és ütemezése is eltérően alakulhat.

MTI Gazdaság

MNB: hatan szavaztak az alapkamat 25 bázispontos csökkentésére

A monetáris tanács hat tagja szavazott a jegybanki alapkamat 25 bázispontos csökkentésére, ketten 50 bázispontos lazítást javasoltak, míg egy tag az alapkamat szinten tartása mellett voksolt a február 22-i kamatdöntő ülésen – derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) jegyzőkönyvéből.

MTI Gazdaság

Változatlanul hagyta az alapkamatot a Fed

Az amerikai jegybank (Fed) szerdán nem változtatott alapkamatán, a várakozásoknak megfelelően. Az egynapos kamat célsávja rekord alacsony szinten, 0,0 és 0,25 százalék között maradt.

Durva hibát találtak: mások is leselkedhetnek az androidos telefonok kameráján át

Durva hibát találtak: mások is leselkedhetnek az androidos telefonok kameráján át

Rossi: "Ha akarják, akkor elmegyek"

Rossi: "Ha akarják, akkor elmegyek"

L. Simon László: Ártott nekünk, amit az ellenzék kreált a Mészáros Lőrinc-jelenségről

L. Simon László: Ártott nekünk, amit az ellenzék kreált a Mészáros Lőrinc-jelenségről

Népszava: Jövő év elején dönt az Európai Néppárt a Fidesz tagságáról

Népszava: Jövő év elején dönt az Európai Néppárt a Fidesz tagságáról

Állami gondozott vagy? Kapsz 1,6 milliót, és sok sikert az önálló élethez!

Állami gondozott vagy? Kapsz 1,6 milliót, és sok sikert az önálló élethez!

Kijött egy új jelentés Magyarországról: belpolitikai kockázat nincs, a gazdaság viszont lassul

Kijött egy új jelentés Magyarországról: belpolitikai kockázat nincs, a gazdaság viszont lassul