szerző:
MTI

Újabb eszközt jelenthet a kartellezés felderítésében, hogy csütörtöktől informátori díjat kaphatnak azok, akik nélkülözhetetlen bizonyítékot szolgáltatnak a Gazdasági Versenyhivatalnak (GVH) - mondta Wallacher Lajos, a versenyhivatal elnökhelyettese egy keddi háttérbeszélgetésen.

Az akár 50 millió forint díjat az ügy végezte után a versenytanács állapítja meg a kartellezésért kiszabott bírság 1 százalékában, de legfeljebb 50 millió forintban. Wallacher Lajos kiemelte: az informátori díj hozzájárulhat ahhoz, hogy hatékonyabb legyen a kartellezés felderítése, elősegítve a prevenciót.

Az elnökhelyettes hangsúlyozta, hogy az írásbeliség a főszabály a nélkülözhetetlen bizonyítékra, és szeretnék elkerülni a hallomás alapján történő bejelentéseket. Nem jár informátori díj abban az esetben, ha a bejelentő bűncselekmény útján jutott a bizonyítékhoz.

Wallacher Lajos az informátor védelmével kapcsolatban elmondta, hogy bizonyos esetekben lehetőség van az anonimitásra, illetve a közigazgatási hatósági eljárásáról szóló jogszabály alapján a zárt adatkezelés is alkalmazható. Felhívta az elnökhelyettes a figyelmet arra, hogy az elévülési időn belül lévő kartellezés esetében is érdemes bizonyítékkal szolgáltatni, de csak az április 1-je után tett bejelentésért járhat informátori díj.

A háttérbeszélgetésen elhangzott, hogy a 2002 és 2006 között felszámolt kartellezés 64 milliárd és 142 milliárd forint közötti kárt okozott a fogyasztóknak. Az elmúlt hét évben a versenyhivatal csaknem 16,6 milliárd forint bírságot szabott ki kartellezés miatt.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
MTI Gazdaság

Másodfokon is a GVH nyert a biztosítókartell perében

Másodfokon is a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) nyert a biztosítókartell perében, ugyanis a Fővárosi Ítélőtábla elutasította a biztosítókartellben érintett valamennyi vállalkozás keresetét - közölte a GVH pénteken.

HVG Hetilap

Kártyakartellbírság

Alkalmas volt a verseny korlátozására, hogy a bankok a Visa és a MasterCard kártyáira egyaránt érvényes és azonos...