szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az MSZP szerint a Matolcsy György vezette Nemzetgazdasági Minisztérium "ön- és közveszélyes" magatartást tanúsít azzal, hogy "képtelen szembenézni a tényekkel, és hideglelést kap a kritikától".

Burány Sándor, az MSZP országgyűlés képviselője közleményében azt írta: Matolcsy György az Országgyűlés elé terjesztett zárszámadási törvényjavaslatában még maga ismerte el, hogy a 2008-2009-es válság folyamatai nem voltak előreláthatók, most mégis többek között a Nemzetközi Valutaalapot (IMF) teszi ezért felelőssé. Az ellenzéki képviselő közölte: a Fidesz igenis államosította a magán-nyugdíjpénztári megtakarítások döntő hányadát, s erre maga szolgáltatott bizonyítékot azzal, hogy a költségvetési törvény értelmében csak idén több mint 500 milliárd forintot költ el hárommillió ember megtakarításából.

Mint ismeretes, a Nemzetközi Valutaalap csütörtökön makroprognózist közölt Magyarországról. Ebből kiderült: az IMF erre az évre 2,8 százalékos GDP növekedést és 4,1 százalékos inflációt jelez előre, szemben a magyar kormány 3, illetve 3,5 százalékos prognózisával. A jövő évtől 2015-ig minden évre 3 százalékos GDP növekedést jósol az IMF, míg a kormány becslése szerint a növekedési ütem már 2014-re eléri az 5 százalékot, 2015-re pedig 5,5 százalékra gyorsul. A nemzetgazdasági tárca pénteken azt közölte: elvárja, hogy az IMF a 2010-es költségvetéssel kapcsolatban gyakoroljon önkritikát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!