Változatlan a kereslet a fővárosi irodapiacon

A budapesti irodapiacon az első negyedévben 77.517 négyzetméter irodára volt kereslet, ez megegyezik a tavalyi utolsó negyedévivel, a kihasználatlansági ráta is gyakorlatilag változatlan, 21 százalékon áll - közölte a Budapest Research Forum (BRF) szerdán.

  • MTI MTI
Változatlan a kereslet a fővárosi irodapiacon

A CB Richard Ellis, a Colliers International, a Cushman & Wakefield, a DTZ, a GVA Robertson, az Eston International, a Jones Lang LaSalle és a King Sturge tanácsadó cégek által alapított szervezet az első negyedéves új kínálatot 1.700 négyzetméterre teszi.

A bériroda-állomány - kerekítve - 2,5 millió, míg a saját tulajdonú irodaterület 500 ezer négyzetméter. Az előbbi magába foglalja az "A" és a "B" kategóriás irodákat is, de a megoszlást nem részletezi a közlemény. A korábbi információk szerint az "A" kategóriás több mint 2 millió négyzetméter.

A bő 77 ezer négyzetméternyi keresletből 29 ezer négyzetméter volt a hosszabbítás, az új igény pedig 34 ezer négyzetmétert tett ki. A bővülés 9 ezer, míg az előbérlet közel 6 ezer négyzetméter volt.

Az átlagosan 21 százalékos kihasználatlanság mögött területenként eltérő a konkrét adat. Legjobb az észak-budai terület és a Váci úti folyosó kihasználtsága, itt a kihasználatlansági mutató mindössze 14,8 illetve 15,3 százalék. Ez közel áll az ideális 13-14 százalékos kihasználatlansághoz. Legkevésbé telítettek a dél-budai irodák 25,3 százalékkal.

Útmutató cégvezetőknek

Útmutató cégvezetőknek

Aktuális pályázatok

Összefoglaló az aktív pályázatok legfontosabb feltételeiről: kik pályázhatnak, mekkora összeget lehet igényelni, mire fordítható az elnyert támogatás.

Tíz évbe telt, mire rájöttünk, hogyan lehet tökéletes a bécsi szelet – Wolfgang Puck és fia a HVG-nek

Tíz évbe telt, mire rájöttünk, hogyan lehet tökéletes a bécsi szelet – Wolfgang Puck és fia a HVG-nek

Budapesten is kitart a jó minőség mellett Wolfgang Puck és fia, Byron Lazaroff-Puck – deklaráltan meg is kérik az árát. A világ egyik legismertebb séfje ma is töretlenül aktív a globális étteremhálózatának ügyeiben, de a Spago éttermeket már fiára bízza. Apát és fiát a menü összeállításáról, az öröklés terhéről, egymással való viszonyukról és arról is kérdeztük, milyen kést használnak. Arról is szó esett, hogy miben erősek a budapesti piacok.