szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az MGYOSZ a konvergenciaprogram fő irányaival egyetért, de a különadók részleges fenntartása és a társasági adó, illetve a munkát terhelő járulékok csökkentésének elhalasztása a szervezet szerint növekedést gátló tényező lehet.

A Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége üdvözli, hogy az áprilisban nyilvánosságra hozott konvergenciaprogram alapján a kormány a 2010-es 80 százalékos GDP-arányos államadósságot 2015-re 65 százalék körüli szintre csökkentené, a költségvetési hiányt pedig egészen 1,5 százalékig mérsékelné. Az MGYOSZ támogatja a munkahelyteremtésre irányuló törekvéseket is, melyek értelmében a jelenlegi 3,8 millió munkavállalóhoz képest 4, illetve az optimista szcenárió szerint akár 4,2 millió foglalkoztatott lehet hazánkban 2015-ig.

Az MGYOSZ álláspontja szerint a nagy ellátórendszerek (egészségügy, nyugdíj, oktatásügy) átalakítása bár sokak számára érdeksérelemmel jár, de hosszú távon elengedhetetlen hazánk versenyképességének megerősítése érdekében. A szociális és a családtámogatási rendszer megreformálása, a gyermekek után járó adókedvezmények bevezetése, a nyugdíjreform, az átláthatóbb közpénzügyi szabályozás, az adóék várható mérséklődése és a tervezett felsőoktatási reform egyaránt hozzájárul ahhoz, hogy a foglalkoztatás növekedése mellett lehetőség legyen az államadósság fokozatos csökkentésére is a következő években.

©

A kormányprogram és az Új Széchenyi Terv ösztönző hatása a beruházások gyorsabb bővülését eredményezheti, s 2013-tól az Új Széchenyi Terv Otthonteremtő programjának hatására már a lakossági beruházás is növekedésnek indulhat.
A különadók részleges fenntartása, a társasági adó már több alkalommal felmerült csökkentésének elhalasztása, és a munkát terhelő járulékok mérséklésének hiánya azok a pontok, melyek a gazdasági növekedés szempontjából problémát jelenthetnek – értékelte a MGYOSZ.

„A konvergenciaprogramban megfogalmazott intézkedések az államadósság csökkentése és a költségvetési hiány leszorítása mellett növekedés- és beruházásbarát környezetet teremtenek, ami segíti az új munkahelyek létrejöttét. E célok teljesülése érdekében kiemelten fontos lenne az is, hogy a jelenleginél több forrás maradjon a vállalkozásoknál” – mondta Futó Péter, az MGYOSZ elnöke.

A szervezet hiányolja, hogy a konvergencia program nem tér ki a kormány innovációval és kutatás-fejlesztéssel kapcsolatos terveire, holott e területek fejlődésének ösztönzése elengedhetetlen egy hosszú távú, fenntartható növekedési pálya eléréséhez.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Karrier

Futó Pétert választották a Businesseurope alelnökévé

A Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének (MGYOSZ) elnökét, Futó Pétert választotta alelnökévé a munkaadói érdekeket összeurópai szinten képviselő szervezet, a 34 ország 40 munkáltatói szövetségét tömörítő Businesseurope június 10-11-i madridi közgyűlésén.

MTI Gazdaság

Japán és az USA innovációs politikája a példa

Az Európai Uniónak új, üzletorientált innovációs politikára van szüksége ahhoz, hogy felzárkózhasson az USA és Japán kimagasló innovációs eredményeihez. Emellett kiemelt fontosságú a kis és közepes vállalkozások felkarolása, növekedésük segítése - állapították meg azon a keddi tanácskozáson, amelyen kormánytagokkal és a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ) vezetőivel egyeztetett a magyar elnökség kiemelt feladatairól a BusinessEurope főigazgatója.

hvg.hu Vállalkozás

Nem pénzkérdés, hogy megtartsunk egy dolgozót

Még nem elterjedtek a közép-kelet-európai régióban a munkavállalók pénzügyi részvételét célzó programok, azonban mind a vállalatok, mind a dolgozók nagy része támogatná ezek széleskörű bevezetését – derült ki az MGYOSZ ma bemutatott nemzetközi felmérésének eredményeiből.

MTI Gazdaság

Varga Mihály: megszűnnek a különadók, az ÁKK vesz fel hitelt az önkormányzatoknak

A tervek szerint a jövőben az Államadósság Kezelő Központon (ÁKK) keresztül vehetnek majd fel hiteleket az önkormányzatok annak érdekében, hogy a hitelfelvétel olcsóbb és a költségvetés számára átlátható legyen – mondta Varga Mihály, a Miniszterelnökség államtitkára, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének (MGYOSZ) csütörtöki budapesti rendezvényén, ahol a kormány gazdasági lépéseit elemezte.

Egy sajátos szabály miatt küldtek ki magasabb összegű gépjárműadó-csekket az autósoknak

Egy sajátos szabály miatt küldtek ki magasabb összegű gépjárműadó-csekket az autósoknak

4948 új fertőzöttet találtak, meghalt 107 beteg

4948 új fertőzöttet találtak, meghalt 107 beteg

Maszk nélkül tüntettek Gődényék a Hősök terén

Maszk nélkül tüntettek Gődényék a Hősök terén