szerző:
hvg.hu

Veszteséges második negyedévről számolt be a finn Nokia, miután 20 százalékkal esett vissza az általa gyártott mobiltelefonok iránti kereslet – írja a Bloomberg. A finn cég az amerikai Apple-lel vívott versenyben maradt le, elsősorban az okostelefonok piacán.

A Nokia 88,5 millió darab mobilkészüléket adott el a második negyedévben, 20 százalékkal kevesebbet, mint egy évvel korábban. A 88,5 milliós adat még az amúgy pesszimista elemzőket is meglepte, hiszen ők általában 96 millió darabra becsülték a cég eladásait. A finn társaság másfél éve először jelentett negyedéves veszteséget.

Az Osborne-hatás

A Nokia nemrég jelentette be, hogy szoftvereit a jövőben a Microsofttal együtt fejleszti. Ennek a bejelentésnek csak az volt a hibája – amint arról hetekkel ezelőtt a hvg.hu is írt – hogy a Nokia eddigi termékeit a felhasználók már azért nem veszik annyira, mert várják az újabb, microsoftos verziókat. Ezekkel viszont egyelőre adós maradt a két társuló cég. Így a vásárlók a konkurensek már kész, piacon lévő termékei közül választanak. (Ez az úgynevezett Osborne-hatás: 1983-ban az Osborne Computer bejelentette, hogy következő generációs PC-i messze túl fogják szárnyalni a forgalomban lévő termékeiket. Erre az eladásaik drasztikusan estek, mert az ügyfeleik elhalasztották vásárlásaikat, s a társaság csődbe is ment.)

©

A Nokia most a második félévben 368 millió eurós (521 millió dolláros) veszteséget szenvedett el, ami az egy évvel ezelőtti 227 millió eurós profithoz képest drasztikus romlást jelent. A finn társaság így messze alulmúlta az elemzői várakozásokat. Ennek ellenére közvetlenül a drasztikus bejelentés után a Nokia részvényárfolyama 5,3 százalékkal emelkedett a helsinki tőzsdén. Ezt magyarázhatja, hogy a cég átfogó átalakítást jelentett be, a mobilkészülék-gyártást szervezik újra. Az is kiderült, hogy a korábban bejelentett 1 milliárd eurós költséglefaragásnál is nagyobb megszorítások jöhetnek 2013-ig.

Felére esett a Nokia értéke

A cég vezérigazgatója, Stephen Elop, aki a Microsofttól igazolt át tavaly szeptemberben jelenleg még azzal is küszködik, hogy a Nokia tízéves Symbian szoftverével ellátott telefonjain túladjon. Nem is akármennyit, 150 millió darabot akar értékesíteni az ex-microsoftos vállalatvezető. (Miközben persze az új modellek már a Microsoft rendszerét használják majd.) Elop szerint a finn cég még folytatni fogja a Symbian-alapú készülékek gyártását, és fejleszteni fogja a szoftvert 2016-ig.

Más piacon sem megy jól a Nokiának

A Nokia más vállalkozásai sem prosperálnak: a Nokia Siemens Networks, amely a finn társaság és a német Siemens közös vállalata, a telefon-berendezések területén szenvedett el veszteségeket. Ezen a piacon a Nokia és a Siemens olyan konkurensekkel kénytelen szembenézni, mint a kínai Huawei, amely olcsóbb áraival szorítja ki az európai versenytársakat a Bloomberg szerint.

Azért igyekszik újdonságokkal is előrukkolni a finn cég: júniusban mutatták be az N9-es modellt, amely linuxos platformon fut, és amelyet Marko Ahtisaari, a korábbi finn elnök fia tervezett.

A csütörtöki profitzuhanásról szóló bejelentés előtt a Nokia már elvesztette tőzsdei értékének a felét: jelenleg 16,3 milliárd eurót ér a Nokia, amely 1998-ban lett a világ legnagyobb mobiltelefon-gyártója. A finn cég mélyrepülése az Apple iPhone-jának 2007-es megjelenésével kezdődött.

Az Apple sikerei

Az Apple idén a második negyedévben 20,3 millió iPhone-t adott el, így a cég megduplázta a profitját - 7,31 milliárd dollárra. Ami az árbevételt illeti, az Apple már az első negyedévben megelőzte a Nokiát, így a legnagyobb forgalmú mobilgyártóvá lépett elő. Az amerikai cég összesen 20,3 millió iPhone-t (a Nokia termékeit kiszorító okostelefont) és 9,3 millió iPad-et – ezek tábla PC-k - adott el a negyedévben. Mac számítógépekből pedig 3,95 milliót értékesített a Steve Jobs sztármenedzser nevével fémjelzett cég.

Az Apple eladásai 82 százalékkal bővültek, és elérték a 28,6 milliárd dollárt. A társaság Kínában például hatszorosára növelte bevételeit, amely elsősorban az iPhone-ok iránti kereslet növekedésével magyarázható. Szintén jelentősen nőttek az iPad2 bevételei a márciusi piacra dobása óta, bár itt anyagbeszerzési nehézségek gátolták a céget egy ideig. Az iPad így is mára a társaság második legnagyobb bevételi forrásává lépett elő (az iPhone után), pedig csak két éve vezették be ezt a terméket a piacra.

Jobs betegsége az egyetlen bizonytalansági tényező

Érdekes ugyanakkor, hogy a Nokia mobilkészülék üzletága éppen az Apple-től kapott lökést: a két cég ugyanis megegyezett egy royalty-törlesztésről, amely szerint a Nokia 430 millió eurót kap az Apple-től. Van azonban bizonytalansági tényező is az Apple-nél: ez pedig a cégvezér, Steve Jobs egészségi állapota. A sztármenedzser gyakorlatilag január óta betegszabadságon van, rákbetegsége miatt. Napi szinten nem is ő irányítja a céget, amelynek új csúcsvezetőjéről állítólag már folynak a háttérmegbeszélések – a The Wall Street Journal szerint.

Steve Jobs
©

Szintén friss, az Apple-t érintő – hivatalosan meg nem erősített - hír, hogy a cég a Google-lal együtt ajánlatot tehet az InterDigitalra, amelynek a részvényei máris 29 százalékot ugrottak a tőzsdén. Ez utóbbi vállalat 1300 találmánnyal, illetve szabadalommal rendelkezik a mobiltechnológiák területén. Megszerzésével az Apple és a Google levédhetné magát szabadalmi viták esetére. Az InterDigital a Nortel Networkshöz és az Eastman Kodakhoz hasonlóan találmányi portfoliókat bocsát áruba. A Google nemrégiben hiába versengett például a Nortel 4,5 milliárd dolláros portfoliójáért, az Apple és a Microsoft részvételével alakult konzorciummal szemben.

Az okostelefonoké a jövő

A számítógépes funkciók ellátásra is részben alkalmas okostelefonok piaca 55 százalékkal bővülhet idén az IDC piackutató szerint, méghozzá 472 millió darabra. Tavaly 87 százalékos volt a növekedés ebben a szegmensben, amióta Google kifejlesztette az olcsóbb modellekre az Android szoftverét.

Androidos mobilok

A Nokia riválisai közül az androidos rendszert használó Sony Ericsson, szintén az első veszteségét jelentette az utolsó hat negyedévet tekintve a múlt héten. A cég vezére, Bert Nordberg arról beszélt, hogy a „hagyományos” mobilkészülékek (vagyis a „nem-okostelefonok”) piaca összeomlóban van. A Bloomberg ennek kapcsán megjegyzi, hogy a Nokia bevételeinek fele származik a hagyományos mobilokból, darabszámra pedig az eladások 78 százalékát teszik ki ezek a készülékek.

Az androidos rendszert nemcsak a Sony Ericsson használja, hanem például a Samsung és számos kisebb kínai gyártó is. Az Android így végül is népszerűbbé vált a Symbianos rendszereknél, a Gartner idei piackutatásai szerint.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
HavariaPress/Magyar Nemzet Itthon

A Rákosi-bunker pusztul, potom pénzért adta bérbe a BKV

Hatvan éve, a hidegháború korszakában épült az a bunkerrendszer, amely Rákosi Mátyás és a többi pártvezető túlélését szolgálta volna. A négyezer négyzetméternyi terület a belváros alatt vár hasznosításra - írja a Magyar Nemzet.

MTI Tech

Újabb mélyütés a Nokiának

A Samsung átvette a vezetést a Nokiától a nyugat-európai mobiltelefon piacon; a dél-koreai vállalat az idei első negyedévben 29,3 százalékos piaci részesedésre tett szert az IDC piackutató vállalat adatai szerint. Az okostelefonok között az Apple előzte meg a Nokiát.

hvg.hu Tech

Nokia: búcsúzik az Ovi

A Nokia folyamatosan kivezeti a piacról a négy éve elindított Ovi márkanevet. A névváltási folyamat heteken belül elkezdődhet.

hvg.hu Hálózat

Indiában havonta tízmillió mobilt vesznek

A dél-ázsiai országban a 2010-2011-es üzleti évben 120 millió készüléket vásároltak, és tavaly 18 millióan kötöttek új mobil-előfizetést a Voice & Data szerint. A szubkontinensen tavaly a mobiltelefon piac 15 százalékkal nőtt az előző évhez képest.

hvg.hu Gazdaság

A Nokia és a halál szele: csak a Mango segíthet

A Nokia az utóbbi 14 év leggyengébb eladásait produkálja, egy év alatt részvényeinek érteke 45 százalékkal csökkent, a piaci kapitalizációja az ezredfordulón mért 300 milliárd eurós csúcsról 25 milliárdig csúszott, nincs új terméke a piacon, elhagyta a technikai vezetője és egyre erősebben tartja magát a hír, hogy valamelyik konkurense egyszerűen felvásárolja. Vannak azonban, akik úgy gondolják, hogy a Mango-terápia még segíthet.

És akkor kiderült, hogy Kisvárdán még mindig nincs elég focipálya

És akkor kiderült, hogy Kisvárdán még mindig nincs elég focipálya

A fél világ bedőlt egy görög tudósnak, a botrány már elérte a Barbie-kat is

A fél világ bedőlt egy görög tudósnak, a botrány már elérte a Barbie-kat is

Gyurcsány megfejtette Orbán Viktor római látogatásának titkát

Gyurcsány megfejtette Orbán Viktor római látogatásának titkát

Több mint 330 gyerek lett rosszul egy hajdúsámsoni iskolában

Több mint 330 gyerek lett rosszul egy hajdúsámsoni iskolában

Béremelésről tárgyalna a BKV-val a szakszervezet, de még a kánikulapénzt se fizették ki

Béremelésről tárgyalna a BKV-val a szakszervezet, de még a kánikulapénzt se fizették ki

Magyarországon is debütál a kerekesszékes és a műlábas Barbie

Magyarországon is debütál a kerekesszékes és a műlábas Barbie