szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az MSZP szerint a kormány eddig nem reagált érdemben e hét elején nyilvánosságra hozott - a bajba jutott devizahitelesek megmentését célzó - javaslatcsomagjukra, ezért az ellenzéki párt kérdéseket tesz fel a kabinetnek - olvasható a szocialisták pénteki közleményében.

Az MSZP egyebek mellett választ vár arra, hogy a kormány tudomása szerint a kilakoltatási moratórium júliusi feloldása óta hány család került az utcára. A szocialisták azt is tudni szeretnék, hogy hány devizahiteles családot lehetett volna megmenteni az "eltőzsdézett 500 milliárd forintos Mol-részvénycsomagból, az ott eddig elbukott 150 milliárd forintból".

Az ellenzéki párt nem érti, hogy miközben a jelenlegi kormánypártok korábban ellenezték ezt a konstrukciót, miként adósodhattak el devizában olyan fideszes vezetésű városok, mint Debrecen, vagy Budapest V. és VIII. kerülete. Az MSZP arra is választ vár, hogy a kormány vizsgálni fogja-e a fideszes önkormányzatok svájci frank alapú kötvénykibocsátásait is.

Az ellenzéki párt a magáncsőd intézményének esetleges bevezetéséről, az eszközkezelő felállításának időpontjáról és alaptőkéjéről, a 90 napnál régebben tartozó devizahitelesek megsegítéséről, a bankok többletköltségeinek ügyfelekre hárítása elleni tervekről és az eddigi egyeztetésekről is kérdezi a kormányzatot.

A szocialisták benyújtják a parlamentnek a devizahitelesek érdekében kidolgozott kilencpontos javaslatcsomagjukat  - erősítette meg pénteki közleményében az MSZP. A szocialisták tárgyalásokba kezdtek a hitelkárosultak képviselőivel és a bankszövetséggel, továbbá felkérték Simon Gábort, a parlament fogyasztóvédelmi bizottságának elnökét, hogy a testület vizsgálja meg, "milyen módon élnek vissza hatalmukkal a pénzintézetek" - zárul a közlemény.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!