szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Legfelsőbb Bíróságra megy a "magyar Wikileaks" a Vértesi Erőmű vesztét okozó áramkereskedelmi szerződések nyilvánossága érdekében - adta hírül az atlatszo.hu portál.

A Vértesi Erőmű bezárásához vezető ügy röviden úgy foglalható össze, hogy Kapolyi László üzletember és szocialista képviselő System Consulting nevű energetikai cége 2008-ban nagy mennyiségű áramvásárlás igényét jelezte a Vértesi Erőműnek (Vértesi), amit aztán nem vett át és nem fizetett ki. Az erőmű a kért 250 MW teljesítményt saját erőből nem tudta előteremteni, ezért több áramkereskedő céget is mozgósított a teljesítés érdekében, és velük erről szerződést is kötött. A Kapolyi-cég négy hónapig nyitva hagyta megrendelési igényt, majd hirtelen elállt az ügylettől, így az erőmű a mintegy 70 millió eurós fizetési kötelezettségével magára maradt.

A Vértesi az áramot eladni nem tudta, mert  a gazdasági válság hatására a megrendeléskor még 93 eurós megawattóránkénti egységár 40 euróra csökkent, és kereslet sem mutatkozott iránta. Az erőmű a 10 milliárd forintnál magasabb veszteséget csak a tulajdonosa (Magyar Villamos Művek, MVM) kisebb-nagyobb pénzügyi mankóival tudta rendezni. És bár a hoppon maradt cég feljentést tett, a Nemzeti Nyomozó Iroda 2010 őszén bűncselekmény hiányára hivatkozva megszüntette a nyomozást.

Továbbra is hiányzó darab

A történetből lényegében egyetlen dolog részletei nem ismertek: az, hogy milyen megállapodást kötött a Vértesi a System Consultinggal. Ezt próbálta kiperelni az ügyben több cikket is publikáló Bodoky Tamás újságíró. Egészen pontosan Bodoky azokat a dokumentumokat szerette volna megkapni, melyek megalapozták a Vértesi 2009 tavaszán indított büntető feljelentését és kártérítési pereit, azaz a System Consulting Zrt. és az erőmű közti megállapodásokat, illetve az erőmű által kötött, az állami vállalatnak milliárdos kárt okozó áramvásárlási szerződéseket. Bodoky ezekre az anyagokra vonatkozó adatigénylését a Vértesi vezérigazgatója elutasította.

Kapolyi László: Hova vezet a csigalépcső?

A szerződésekből kiderülhetne számos körülmény, amely választ adhatna olyan kérdésekre, hogy a Vértesi és tulajdonosa, az MVM gondatlanul járt-e el, és hogy Kapolyi milyen feltételek mellett kötötte le a már említett kapacitást illetve hogy üzleti magatartása félrevezető volt-e.

Februárban a Tatabányai Városi Bíróság elsőfokon az iratok nyilvánosságra hozatalát rendelte el, mondván: az állami tulajdonú vállalatokról szóló törvény szabályai alkalmazandóak a közvetett állami tulajdonban álló gazdasági társaságokra is, mert „egyébként az adatvédelmi törvényt könnyen ki lehetne játszani az állami vagyon különböző állami tulajdonban álló gazdasági társaságokba való kiszervezésével”.  Szeptemberben viszont a Komárom-Esztergom Megyei Bíróság a másodfokú ítéletben ennek ellenkezőjéről hozott döntést.

Bodoky csütörtökön publikált cikkében azt írja: amennyiben az állami vagyont kiszervezhetik további gazdasági társaságokba, a közpénz elköltése ellenőrizhetetlenné válik. Az ügyben az újságírót segítő jogsegélyszervezetnél, a TASZ-nál úgy kommentálták a másodfokú ítéletet, hogy „a bíróság a döntésével irányt mutatott azoknak az állami cégvezetőknek, akik nem kívánnak elszámolni a közpénzekkel”.

A döntés ellen Bodokyék felülvizsgálati kérelmet nyújtottak be a Legfelsőbb Bírósághoz.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
5500 egészségügyi dolgozó nem írta alá az új szerződését

5500 egészségügyi dolgozó nem írta alá az új szerződését

Hat lába és két farka van egy nemrég született kutyának

Hat lába és két farka van egy nemrég született kutyának

A hasnyálmirigyet is károsíthatja a koronavírus egy német tanulmány szerint

A hasnyálmirigyet is károsíthatja a koronavírus egy német tanulmány szerint